Εορτασμός των Θεοφανείων στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια (05 – 06 Ιανουαρίου 2020)

Εορτασμός των Θεοφανείων στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια (05 – 06 Ιανουαρίου 2020)

Την Κυριακή προ των Φώτων, 5 Ιανουαρίου 2020, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Έγκωμη. Κατόπιν, τέλεσε το Μέγα Αγιασμό της παραμονής των Θεοφανείων.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας, χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού των Θεοφανείων στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αναλυόντα.

Ανήμερα της Δεσποτικής εορτής της Βαπτίσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020, προέστη της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου και τέλεσε το Μέγα Αγιασμό των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ Αγλαντζιάς.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος, αναφέρθηκε στο Δοξαστικό της Θ´ Ώρας των Μεγάλων Ωρών των Θεοφανείων, «Τὴν χεῖρά σου τὴν ἁψαμένην, τὴν ἀκήρατον κορυφὴν τοῦ Δεσπότου, μεθ’ ἧς καὶ δακτύλῳ αὐτόν ἡμῖν καθυπέδειξας, ἔπαρον ὑπὲρ ἡμῶν, Βαπτιστά, ὡς παῤῥησίαν ἔχων πολλήν, καὶ γὰρ μείζων τῶν Προφητῶν ἁπάντων, ὑπ’ αὐτοῦ μεμαρτύρησαι· τοὺς ὀφθαλμούς σου πάλιν δέ, τοὺς τὸ Πανάγιον Πνεῦμα κατιδόντας, ὡς ἐν εἴδει περιστερᾶς κατελθόν, ἀναπέτασον πρὸς αὐτὸν Βαπτιστά, ἵλεων ἡμῖν ἀπεργασάμενος· καὶ δεῦρο στῆθι μεθ’ ἡμῶν, ἐπισφραγίζων τὸν ὕμνον, καὶ προεξάρχων τῆς πανηγύρεως».

Επισήμανε ότι ο Τίμιος Πρόδρομος ήταν ο τελευταίος και μεγαλύτερος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και ο πρώτος της Καινής Διαθήκης. Ήταν αυτός ο οποίος, με κήρυγμα μετανοίας, προετοίμασε τα πλήθη να υποδεχτούν το Μεσσία Ιησού που ήρθε στα ημέτερα, προσλαμβάνοντας ολοκληρωτικά την ανθρώπινη φύση εκτός της αμαρτίας, για να εκπληρώσει και να τελειοποιήσει το Νόμο, φτάνοντας μέχρι τον Άδη, για να κηρύξει το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως, δηλαδή της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, βασιζόμενος σε ένα λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, είπε πως όταν ένας άνθρωπος προσεύχεται αληθινά και τίμια, μπορεί να γίνει άγκυρα ελπίδας για ολόκληρη την οικουμένη. Επίσης, τόνισε ότι ο χριστιανός που αγωνίζεται και βιώνει με καρτερικότητα και υπομονή το μαρτύριο της συνειδήσεως, η χάρις του βαπτισθέντος Χριστού τον επισκιάζει και τον αγιάζει.

Αμέσως μετά την οπισθάμβωνο ευχή, τελέστηκε στο σολέα του Ναού, ο Μέγας Αγιασμός.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας προέστη της τελετής του καθαγιασμού των Υδάτων στη λίμνη του πάρκου της Αθαλάσσας, συμπαστατούμενος από τους Ιερείς των ενοριών του Δήμου Αγλαντζιάς. Μεταξύ των πιστών παρέστησαν, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, Βουλευτές, οι Δήμαρχοι Κυθρέας και Λευκονοίκου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, κοινοτάρχες, Εκπρόσωποι Σωματείων και οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι των ενοριών του Δήμου Αγλαντζιάς. Αξίζει να σημειώσουμε την παρουσία πλήθους κόσμου και ιδιαίτερα νέων οικογενειών με τα παιδιά τους.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους το φως του βαπτισθέντος Θεανθρώπου Ιησού να φωτίζει τη ζωή όλων μας, ώστε οι πράξεις και οι σκέψεις μας να είναι αληθινές και τίμιες.

Χρόνια φωτεινά και ολόφωτα.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post