Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο επίσημο Μνημόσυνο του «Λυκούργου» της ΕΟΚΑ
Φόρο τιμής, υπερηφάνειας και υποχρέωσης στον ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα τής ΕΟΚΑ 1955-1959, απέτισαν σήμερα Εκκλησία, πολιτεία, συγγενείς και συγχωριανοί στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του που τελέστηκε το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Παύλου στη Λευκωσία.
Μια από τις λαμπρότερες μορφές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, ο «Λυκούργος» της ΕΟΚΑ, Μάρκος Δράκος, όπως ήταν το ψευδώνυμο του, πέρασε στο πάνθεον των ηρώων σε ηλικία 25 ετών, το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου του 1957, όταν η ομάδα του έπεσε σε ενέδρα Άγγλων στρατιωτών. Το ετήσιο εθνικό μνημόσυνό του τέλεσε σήμερα Κυριακή 19η Ιανουαρίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, αφού προηγουμένως προεξήρχε τής αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, κατά την οποία συλλειτούργησε κι ο Καθηγούμενος τής Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννης.
Αδάμαστη η ψυχή του Μάρκου, αφού δεν πτοήθηκε από συλλήψεις και βασανιστήρια των Άγγλων, δεν φοβήθηκε στιγμή και με τη πίστη του, ενίσχυε τη θέληση για αγώνα στους συναγωνιστές του. Ο Μάρκος Δράκος γεννημένος στις 24 Σεπτεμβρίου του 1932, ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκαν στις τάξεις της ΕΟΚΑ, αποκτώντας ηγετικό ρόλο σε πολλές επιχειρήσεις και αποστολές.
Ένα γνήσιο τέκνο της πατρίδας, που από τα νεανικά του χρόνια τοποθέτησε στο εικονοστάσι της ψυχής του την Ελλάδα και την Ελευθερία και αναδείχτηκε μία από τις πιο ευγενικές και θαρραλέες μορφές του αγώνα.
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι κομμάτων, συγγενείς και φίλοι τού ήρωα και άλλοι.
Τον σπουδαίο Εθνικό ήρωα της Κύπρου, τίμησαν και με ποιήματα αλλά και με τραγούδια, συγγενείς του και μαθητές του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δομετίου.
Ο Μάρκος Δράκος τάφηκε κρυφά στα Φυλακισμένα Μνήματα από τους αποικιοκράτες. Εκεί ακολούθησε τρισάγιο από τον Μακαριώτατο και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων.
Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου