Στ΄ Σύναξη των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020)

Στ΄ Σύναξη των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020)

Με τις ευλογίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020, η Στ΄ Σύναξη των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, των Δημάρχων και Κοινοταρχών των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), στον ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (Διαμερίσματος Μεσαορίας).

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δέηση υπέρ υγείας των Δημάρχων, Κοινοταρχών, Εκκλησιαστικών Επιτρόπων και πάντων των εκτοπισμένων αδελφών.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του τόνισε ότι αυτές οι συνάξεις αποτελούν ευκαιρία για όλους να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον πανάγαθο Τριαδικό Θεό, ο Οποίος μας ενισχύει και μας φωτίζει, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, να συντηρήσουμε και να διατηρήσουμε, εκεί που είναι εφικτό, προσβάσιμους και λειτουργήσιμους τους Ιερούς Ναούς της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Επίσης, μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν Μνημόσυνα των Κληρικών, Δημάρχων, Κοινοταρχών και Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, διδασκάλων, ευεργετών, της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (Διαμερίσματος Μεσαορίας).

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον κ. Ανδρέα Χριστοδούλου στο διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Έπειτα, συνάχθηκαν όλοι στο Μέγα Συνοδικό, όπου ο Θεοφιλέστατος τέλεσε την κοπή της Βασιλόπιτας. Ο τυχερός που βρήκε το φλουρί ήταν ο Κοινοτάρχης Βιτσάδας κ.  Κώστας Επιφανίου, ο οποίος έλαβε εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ένα ασημένιο εικόνισμα το οποίο ιστορικό το γεγονός του εκχριστιανισμού του πρώτου Ρωμαίου Αξιωματούχου, του Ανθύπατου Σέργιου από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλου, το 45-46 μ.Χ. στην Πάφο. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος του πρόσφερε εικόνα των πέντε Αγίων ιεραρχών της Κυθρέας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Στέλιος Ελισσαίος, Εκκλησιαστικός Επίτροπος του Αγίου Νικολάου της κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου, καθώς και ο Δρ. Τάκης Χατζηδημητρίου, Εκκλησιαστικός Επίτροπος Αρχαγγέλου Μιχαήλ της κοινότητας Πυργάς Μεσαορίας και συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής για την αναστήλωση των Μνημείων της Κύπρου.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε όλους τους παρόντες για την καλή συνεργασία και την προσφορά για το καλό της πατρίδας και της Εκκλησίας και τους παρότρυνε να συνεχίσουν το έργο τους με αγάπη, ενότητα και υπομονή μέχρι την ημέρα της επιστροφής σε συνθήκες ελευθερίας στη γη των πατέρων μας.

Ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε ο Μακαριώτατος σε όλους του προσκεκλημένους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Αναχωρώντας όλοι με συγκίνηση και χαρά για τον Εκκλησιασμό και την επικοινωνία που είχαν στη συνέχεια, έλαβαν αναμνηστικά δώρα.

 

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας


Ακολουθεί η ομιλία του κ. Στέλιου Ελισσαίου, Εκκλησιαστικού Επιτρόπου του Αγίου Νικολάου της κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου:

 

Μακαριώτατε,

Θεοφιλέστατε,

Σεβαστοί ιερείς

Κ. Δήμαρχε,

Κ. Πρόεδροι των  Κοινοτικών Συμβουλίων,

Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά. Εκ μέρους όλων των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων ενοριών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, σας καλωσορίζω σήμερα στην ιδιαίτερη αυτή συγκέντρωση, με σκοπό να φέρουμε γι άλλη μια φορά στη μνήμη μας τα ιερά μας προσκυνήματα που βρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Ταυτόχρονα, στο μέτρο του δυνατού να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και να συνεχίσουμε το τεράστιο έργο της συντήρησης και αναστήλωσης των ιερών Ναών και των Κοιμητηρίων μας στις κατεχόμενες περιοχές μας.

Είναι σίγουρα μεγάλη η προσφορά και η συμβολή όλων των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, των Κοινοταρχών και των συνεργατών τους, οι οποίοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και συνδράμουν με διάφορους τρόπους στο σπουδαίο και θεάρεστο αυτό έργο.  

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο για το ζήλο και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια. Κάτω από τη σοφή καθοδήγηση του και κάτω  από τις υφιστάμενες αντίξοες συνθήκες, εργάζεται συνετά, αθόρυβα και με μεθοδικότητα με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα, πάντα με τις δικές σας ευλογίες και υποδείξεις, Μακαριώτατε, και τη σύμπνοια και συνεργασία όλων ημών των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων και τη συμπαράσταση στις ενέργειες μας όλων των οργανωμένων συνόλων των κοινοτήτων μας.

Τα ιερά προσκυνήματα και τα κατεχόμενα εδάφη μας θα πρέπει να παραμείνουν οι σταθεροί φάροι μας και οι σταθεροί στόχοι μας, μέχρι την ευλογημένη μέρα της ανάστασης της Κύπρου μας, για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

Είμαστε σίγουροι, ότι η εκκλησία θα είναι πάντοτε αρωγός στο ιερό έργο που επιτελούμε και ότι θα βαδίσουμε μαζί τον ίδιο δρόμο που οδηγεί στον τελικό προορισμό μας που είναι η επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες και στα ιερά μας προσκυνήματα. 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μερικές εκκλησιαστικές επιτροπές .με δική τους πρωτοβουλία έχουν προχωρήσει στην ανέγερση προσφυγικών ιερών παρεκκλησίων στις ελεύθερες περιοχές, πολλές άλλες τελούν θείες λειτουργίες στις κατεχόμενες εκκλησίες μας και όλες σχεδόν διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις στις ελεύθερες περιοχές, με σκοπό να κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη των κατεχομένων χωριών και ενοριών τους.

Όλες αυτές οι προσπάθειες και ενέργειες καταδεικνύουν την αγάπη και τη νοσταλγία του λαού μας για τα κατεχόμενα εδάφη μας και παράλληλα κρατούν τις διάφορες κοινότητες και ενορίες ζωντανές και προσηλωμένες στο μόνιμο στόχο τους, που είναι η επιστροφή τους σε συνθήκες ασφάλειας, στις κατεχόμενες περιοχές τους.

Μακαριώτατε, σας ευχαριστούμε για τη σημερινή φιλοξενία σας, καθώς επίσης και για τη σταθερή σας στήριξη και βοήθεια στο δύσκολο έργο που επιτελούμε. Προσευχόμαστε υπέρ της καλής σας υγείας και όπως ο Θεός σας δίνει δύναμη, για το καλό της εκκλησίας και του ποιμνίου σας, αλλά και για να συνεχίσετε να υψώνετε τη φωνή σας, υπέρ των  δικαίων της πατρίδας μας

Εύχομαι τέλος, όπως ο Πανάγαθος Θεός, εισακούσει τις προσευχές όλων μας και συντομεύσει τη δοκιμασία του λαού μας, ώστε να επικρατήσει πλέον στον τόπο μας, η παντοτεινή ειρήνη και δικαιοσύνη και να εξευρεθεί σύντομα μια δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος, προς όφελος όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού μας.

Σας ευχαριστώ            

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post