Ηγούμενος Ιωάννης: «Παίρνουμε συνεχώς μαθήματα αληθινής πίστης από τον Αρχιεπίσκοπό μας»

Ηγούμενος Ιωάννης: «Παίρνουμε συνεχώς μαθήματα αληθινής πίστης από τον Αρχιεπίσκοπό μας»

Με την έναρξη τού τελευταίου μήνα τού χειμώνα, ο Καθηγούμενος τής Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννης μετέβη στην κατεχόμενη Μονή του μαζί με κληρικούς τής αρχιεπισκοπικής περιφέρειας για να τελέσει τή Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο, όπου βρίσκεται ο τάφος τού Ιδρυτού και προστάτου τής Εκκλησίας τής Κύπρου, αποστόλου Βαρνάβα.

Αρκετοί ήταν επίσης και οι λαϊκοί προσκυνητές που με πολλή ευλάβεια προσήλθαν για να συμπροσευχηθούν στον προστάτη άγιό μας, ώστε να συντμήσει τον χρόνο τής δοκιμασίας τής Κύπρου αλλά και να παύσει τά όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό γύρω από το νησί μας.

Ο Καθηγούμενος Ιωάννης, απευθυνόμενος κατά την ώρα τού Κοινωνικού στο εκκλησίασμα, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Ο άγιος μεγαλομάρτυς Τρύφων είχε δοθεί ολοκληρωτικά στην αγάπη τού Θεού, όπως μάς είπε και ο σημερινός απόστολος· Τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ; Έχοντας μέσα του τήν αγάπη τού Θεού ενεργουμένη, αψήφησε όλα εκείνα τα φρικτά βασανιστήρια πού υπέστη. Δηλαδή, δεν αγαπούσε τον Θεό μόνο όταν βρισκόταν σε ειρηνική κατάσταση, αλλά κι όταν δοκιμαζόταν σκληρά μπροστά στους δημίους, ενθαρρυνόταν ακόμη περισσότερο και ομολογούσε επανειλημμένως την πίστη, αγάπη και αφοσίωσή του προς τον Χριστό. Ούτε η θλίψη, ούτε η στενοχωρία, ούτε τίποτα το ανθρώπινο μπορεί να χωρίσει κάποιον άνθρωπο, που αγαπά πραγματικά τον Θεό, από τον αγαπώμενο Χριστό.

Αυτό, αδελφοί μου, το βιώσαμε κι εμείς οι ίδιοι προσωπικά με τον Μακαριώτατό μας, ο οποίος με πολλή χαρά πληροφορηθήκαμε χθες ότι η υγεία του έχει αποκατασταθεί πλήρως. Τον βλέπαμε συνεχώς, ενώ δοκιμαζόταν πραγματικά από την ασθένεια, εντούτοις ήταν ανυποχώρητος ως προς τα πνευματικά του καθήκοντα. Δεν μείωσε τον ζήλο του προς τις ακολουθίες τής Εκκλησίας μας, και παρόλες τις προτροπές μας να μην καταπονεί τον εαυτό του, ωστόσο δεν υπολόγισε ούτε τον κόπο, ούτε την καταπόνηση τού σώματος. Κι όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά απτή απόδειξη πως μέσα του ενεργεί ο Θεός, η αγάπη τού Θεού είναι γι’ αυτόν αδιάλειπτη και δεν μπορεί να δει την ζωή του χωρίς την παρουσία τού Θεού σ’ αυτήν. Από τον Αρχιεπίσκοπό μας παίρνουμε κι εμείς θάρρος για να συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

Και κάτι τελευταίο. Βλέποντας την ομολογία των αγίων μας, απορούμε πολλές φορές· πώς άνθρωποι που θεωρούνται ευλαβείς και «σωστοί», μόλις δοκιμαστούν από την Χάρη τού Θεού, με τρόπο που μόνο Αυτή γνωρίζει, αμέσως οπισθοχωρούν, παραπονούνται, αντιδρούν και αποδεικνύονται ανακόλουθοι τής δικής τους διδασκαλίας; Παρόλο που οι άλλοι τούς σέβονται, τούς βάζουν μετάνοια, τους παραχωρούν τις θέσεις, μόλις χρειαστεί να τό κάνουν οι ίδιοι, να μιμηθούν δηλαδή τον διάκονο Χριστό, εντούτοις δεν το πράττουν. Ας εξετάζουμε καθημερινά τον εαυτό μας, αδελφοί μου, και όταν τον συλλαμβάνουμε να πράττει παρόμοια, να τον επαναφέρουμε στον σωστό δρόμο».

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post