Οι εκτοπισμένοι Κυθρέας και Πυργάς Αμμοχώστου εόρτασαν την Υπαπαντή του Κυρίου (1-2 Φεβρουαρίου 2020)
Το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου 2020, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Υπαπαντής του Κυρίου, ημέρα που οι Κυθρεώτες εορτάζουν την Παναγία Χαρδακιώτισσα, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα. Φέτος, για πρώτη φορά μαζί με την Παναγία Χαρδακιώτισσα οι Πυργιώτες εόρτασαν και την Παναγία Απαλαίστρα, όπως συνήθιζαν στον κάμπο της Μεσα
ορίας.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Κυθρεώτης κ. Λουκάς Ορφανίδης, εκπαιδευτικός και πρώην Λυκειάρχης, στον οποίο ο Επίσκοπος Μεσαορίας προσέφερε μια εικόνα της Παναγίας της Απαλαίστρας. Στο τέλος του Εσπερινού όλοι μαζί ψάλτες και εκκλησίασμα έψαλλαν απόσπασμα του Παρακλητικού Κανόνα στην Παναγία τη Χαρδακιώτισσα, που ετοιμάστηκε με φροντίδα του μακαριστού Εκκλησιαστικού Επιτρόπου, Στυλιανού Πετάση.
Ο Θεοφιλέστατος προσφωνώντας τον ομιλητή εξήγησε στο εκκλησίασμα που βρίσκονται σήμερα τα ερείπια του Ναού της Παναγίας της Απαλαίστρας (μεταξύ Πυργάς και Σίντας Μεσαορίας). Πήρε αυτό το όνομα επειδή σε εκείνη την περιοχή κατά την ελληνιστική περίοδο υπήρχε Γυμνάσιο, δηλαδή τόπος άσκησης των παλαιστών. Έτσι και η Παναγία μας πήρε το όνομα Απαλαίστρα, γιατί και αυτή αγωνίζεται για τη σωτηρία μας και καταισχύνει τον εχθρό με τη δύναμη που έχει.
Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ναό προεξάρχοντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου και ιδιαίτερα στη χαρά που πρέπει να έχει ο κάθε Χριστιανός επειδή, αν ο δίκαιος Συμεών κράτησε τον Χριστό στις αγκάλες του και δόξασε τον Θεό γιατί τον αξίωσε να δει τον Λυτρωτή κόσμου, τι θα πούμε εμείς σήμερα που δεχόμαστε τον Χριστό μέσα μας κάθε φορά που κοινωνούμε με το Σώμα και το Αίμα Του; Πρέπει να χαιρόμαστε αλλά ταυτόχρονα να ζούμε με τη συνείδηση του χρέους που έχουμε ως Χριστιανοί, γιατί ο αληθινός Χριστιανός βιώνει συνεχώς το μαρτύριο της συνειδήσεως. Ακόμη, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε ότι καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να κρατήσουμε την παρακαταθήκη της πίστης μας, δηλαδή να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε, εν δυνάμει, οι άγιοι της Εκκλησίας, να κρατήσουμε την ενότητά μας επειδή κανένας δεν σώζεται από μόνος του.
Τέλος, ο Θεοφιλέστατος, ως Πρόεδρος των κατεχόμενων ενοριών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (διαμερίσματος Μεσαορίας) ευχαρίστησε όλους τους πρόσφυγες της Κυθρέας και της Πυργάς Μεσαορίας για την καλή συνεργασία που υπάρχει για τη διατήρηση των εορτών και των παραδόσεών μας. Χρέος όλων μας είναι να τις μεταλαμπαδέψουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και του χρόνου να γιορτάσουμε εν ελευθερία την Παναγία την Χαρδακιώτισσα και την Παναγία Απαλαίστρα.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι πρόσφυγες της Πυργάς συνάχθηκαν στην αίθουσα του Ναού, όπου ο Θεοφιλέστατος τέλεσε την κοπή της Βασιλόπιτας και ευχήθηκε σε όλους τους παριστάμενους. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Κοινοτάρχης και Εκκλησιαστικός Επίτροπος Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πυργάς κ. Αντωνάκης Παπαντωνίου.
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας