Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους από τους εκτοπισμένους του Νέου Xωριού Κυθρέας (9-10 Φεβρουαρίου 2020)

Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους από τους εκτοπισμένους του Νέου Xωριού Κυθρέας (9-10 Φεβρουαρίου 2020)

Για ακόμη μια χρονιά οι εκτοπισμένοι του κατεχόμενου Νέου Χωριού Κυθρέας τίμησαν τον Άγιο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο στην προσφυγιά.

Την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2020, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας, στην Αγλαντζιά. Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 τελέστηκε η Θεία Λειτουργία. Των Ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο του τιμώμενου Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος αναδείχθηκε «στύλος ακλόνητος της Εκκλησίας»  και «λύχνος αείφωτος» για να έχουμε όλοι εμείς πυξίδα στη ζωή μας όχι μόνο όταν τα πράγματα πάνε καλά αλλά ιδιαίτερα όταν έρχονται οι δυσκολίες και οι πειρασμοί. Το ευαγγελικό ανάγνωσμα που διαβάστηκε στη Θεία Λειτουργία μας διδάσκει ότι όσοι ακολουθούν τον Χριστό θα δοκιμαστούν και θα έχουν δυσκολίες σε αυτή τη ζωή λόγω του ότι η διδασκαλία του Χριστού δεν έχει τίποτα να κάνει με το κοσμικό φρόνημα. Ο Κύριος ενισχύει τους μαθητές Του και κατ΄επέκταση όλους τους Χριστιανούς λέγοντάς τους ότι «οὐκ ἔστι δοῦλος μείζων τοῦ κυρίου αὐτοῦ. εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν, καὶ ὑμᾶς διώξουσιν· εἰ τὸν λόγον μου ἐτήρησαν, καὶ τὸν ὑμέτερον τηρήσουσιν … Ταῦτα λελάληκα ὑμῖν ἵνα μὴ σκανδαλισθῆτε» (Ιν. ιε΄ 20, ιστ΄ 1). Ένας άνθρωπος που κατάλαβε τα λόγια του Κυρίου και τα βίωσε είναι ο τιμώμενος Ιερομάρτυρας Χαράλαμπος, ο οποίος άντεξε πολλά και φρικτά βασανιστήρια για την πίστη του στον αληθινό Θεό. Η τιμή που αρμόζει στον Άγιο Χαράλαμπο, όπως και στον κάθε Άγιο, είναι πρώτα απ΄ όλα η μίμηση των αρετών του, με πρώτη την δυνατή και σταθερή πίστη στον Τριαδικό Θεό.

Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους. Ακολούθως προσφέρθηκε κέρασμα

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας 

 

*********************************************

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΝΕΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΥΘΡΕΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλ. Επιτροπή Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας σε συνεργασία με την Εκκλ. Επιτροπή του Παρεκκλησίου Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας στην Αγλαντζιά, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κοινότητας εορτάζουν τον Άγιο Χαράλαμπο και μαζί τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο τον Στρατηλάτη.

Την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2020, στις 5.15 το απόγευμα θα τελεστεί, στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας στην Αγλαντζιά, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Το πρωί της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου 2020, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο πανηγυρίζοντα ιερό Ναό. Θα λειτουργήσει και κηρύξει ο Επίσκοπος Μεσαορίας.

Καλούνται οι εκτοπισμένοι του Νέου Χωρίου Κυθρέας και της ευρύτερης περιοχής Κυθρέας, καθώς και όσοι πιστοί τιμούν την μνήμη των Αγίων Χαραλάμπους και Θεοδώρου Στρατηλάτου να προσέλθουν στην Πανήγυρη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μεγάλος ναός της κοινότητας Νέου Χωριού Κυθρέας είναι επονώματι του Αγίου Χαραλάμπους. Επίσης, εκτός από τον παλαιό ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος μετά το 1571 μετετράπηκαν σε μουσουλμανικό τέμενος και το ναό του Τιμίου Προδρόμου υπάρχει νότια προς την κοινότητα Μιάς Μηλιάς το εξωκκλήσι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου.

Όσοι επιθυμούν να ετοιμάσουν εορτές και άρτους, μπορούν να επικοινωνούν με τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο κ. Θεόδωρο Μεϊβατσής, τηλ. 99631145.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
4 Φεβρουαρίου 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post