Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης Κυριακή του Τυφλού (24 Μαΐου 2020)

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης Κυριακή του Τυφλού (24 Μαΐου 2020)

Την Κυριακή του Τυφλού, 24 Μαΐου 2020, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Πηγασίου, ο Οικονόμος π. Ηλίας Ηλιάδης και οι Διάκονοι π. Ανδρέας Ματέι και π. Αχιλλέας Κωνσταντινίδης.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή και επισήμανε ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι το Φως και η Αλήθεια διά του Οποίου φωτίζεται ο κόσμος. Ο ευσεβής χριστιανός ενεργοποιώντας τα χαρίσματα που έλαβε από το Άγιο Βάπτισμα και το Άγιο Χρίσμα, βιώνει, δύο χιλιάδες και πλέον έτη, την αύξηση της εμπειρίας της Αληθείας εν Αγίω Πνεύματι. Η Αλήθεια αποκαλύφθηκε άπαξ διαπαντός στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Επιπλέον, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε πως ιδιαίτερα σήμερα, την Κυριακή του Τυφλού, καλούμαστε να μνημονεύσουμε τους αδελφούς μας οι οποίοι γεννήθηκαν με κάποια αναπηρία στα μάτια, ή απέκτησαν κατόπιν στην πορεία της ζωής τους. Οι αδελφοί μας με οπτική αναπηρία, ενδυναμώνονται απο το Θεό και τους χαρίζει το φως Του, με αποτέλεσμα να βλέπουν πολύ πιο μακριά από τα χαμερπή και τα χαμαίζηλα, στα οποία ο άνθρωπος, ενδεχομένως, εγκλωβίζεται ένεκα της αναβολής του να συνδεθεί με τον αναστημένο Ιησού.

Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε, από τούτο το ιστορικό γεγονός, της θεραπείας του Τυφλού, συμπεραίνουμε ότι, όπως τότε έτσι και σήμερα, οι άνθρωποι είτε ακούσια είτε εκούσια παραβλέπουν την παρουσία του Χριστού και αποστασιοποιούνται από Αυτόν. Παρά ταύτα ο Θεός αποκαλύπτεται στους ταπεινούς, δηλαδή στους αγνούς αγωνιστές που έχουν συνείδηση, ετοιμότητα και την καλή διάθεση να δεχθούν τη χάρη του Θεού και την παρουσία του Χριστού εντός τους.

Ο ορθόδοξος χριστιανός, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Θεοφιλέστατος, έμαθε μέσα στους αιώνες να ακούει την φωνή της κανονικής Εκκλησίας που είναι η άγκυρα της πίστεώς μας. Έμαθε να υπομένει και να αγωνίζεται εν τω κρυπτώ, έτσι ώστε με ταπείνωση και νου εν Χριστώ, να ξεχωρίζει και να διακρίνει το αληθινό και το τίμιο, το ανώτερο και σπουδαιότερο από τα δευτερεύοντα και τα τριτεύοντα του κόσμου τούτου, τα οποία ανάλογα με τις εποχές και τις συνθήκες μετακινούνται και μεταβάλλονται. Έμαθε ο συνετός άνθρωπος να μην παρασύρεται από τις κακοδοξίες που δημιουργούνται λόγω αδυναμιών, ένεκα των αναζητήσεων και αναστατώσεων ή ακόμα των προσωπικών φόβων, δειλιών και ακαταστασιών που, πολλές φορές, ως άνθρωποι ελλειμματικοί, παράγουμε και αναπαράγουμε. Το μόνο σταθερό και αμετακίνητο είναι η Σοφία του Θεού, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ο οποίος έδωσε την προοπτική στον πεπτωκότα άνθρωπο να τελειωθεί εν Χριστώ και να αγιασθεί.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκαν τα ιερά Μνημόσυνα. Μεταξύ αυτών, και το Μνημόσυνο του ευσεβεστάτου βασιλέως Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ αναιρεθέντων κατά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως στις 29 Μαΐου 1453 μ.Χ.

Προ της απολύσεως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και συνεχάρη τους κληρικούς και λαϊκούς της ενορίας για την ορθή οργάνωση, τη σύνεση και την καλή συνεργασία που επιδεικνύουν για την ταχύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, συμμορφούμενοι στις υποδείξεις της πολιτείας και των ειδικών.

Κωνσταντίνος Ανδρέου, φοιτητής Θεολογίας.
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post