Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Λειτουργίες – Κηρύγματα 12 – 15 Ιουνίου 2020
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος την Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020, επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Τριφυλλίου, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία. Την Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στη Μακεδονίτισσα, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος το Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, όπου θα εορταστεί η μνήμη του Αγίου Τριφυλλίου πολιούχου της πόλεως Λευκωσίας.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος την Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στον Κάτω Αμίαντο.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος το Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στη Μακεδονίτισσα. Τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020, θα χοροστατήσει και κηρύξει, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Τύχωνος της ομώνυμης κοινότητος στη Λεμεσό.
Ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμανδρίτης Ιωάννης την Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Μετοχίου Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιος Ονησιφόρου την Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020, θα λειτουργήσει και κηρύξει στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αναλυόντα.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
11 Ιουνίου 2020
*****************************************************
Αποστολικό Ανάγνωσμα: Εβρ. ια΄33 – ιβ΄2
Αδελφοί, οι άγιοι πάντες διὰ πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας, ειργάσαντο δικαιοσύνην, επέτυχον επαγγελιών, έφραξαν στόματα λεόντων, έσβεσαν δύναμιν πυρός, έφυγον στόματα μαχαίρας, ενεδυναμώθησαν από ασθενείας, εγενήθησαν ισχυροὶ εν πολέμω, παρεμβολάς έκλιναν αλλοτρίων• έλαβον γυναίκες εξ αναστάσεως τους νεκρούς αυτών• άλλοι δε ετυμπανίσθησαν, οὐ προσδεξάμενοι την απολύτρωσιν, ίνα κρείττονος αναστάσεως τύχωσιν• έτεροι δε εμπαιγμών και μαστίγων πείραν έλαβον, έτι δε δεσμών και φυλακής• ελιθάσθησαν, επρίσθησαν, επειράσθησαν, εν φόνω μαχαίρας απέθανον, περιήλθον εν μηλωταίς, εν αιγείοις δέρμασιν, υστερούμενοι, θλιβόμενοι, κακουχούμενοι, ων ουκ ην άξιος ο κόσμος, εν ερημίαις πλανώμενοι και όρεσι και σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης. Και ούτοι πάντες μαρτυρηθέντες διὰ της πίστεως ουκ εκομίσαντο την επαγγελίαν, του Θεου περὶ ημών κρείττόν τι προβλεψαμένου, ίνα μη χωρὶς ημών τελειωθώσι. Τοιγαρούν και ημείς, τοσούτον έχοντες περικείμενον ημίν νέφος μαρτύρων, όγκον αποθέμενοι πάντα και την ευπερίστατον αμαρτίαν, δι’ υπομονής τρέχωμεν τον προκείμενον ημίν αγώνα, αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγὸν και τελειωτὴν Ιησούν.
Απόδοση στη Νεοελληνική
Αδελφοί, οι άγιοι Πάντες με την πίστη κατατρόπωσαν βασίλεια, επέβαλαν το δίκαιο, πέτυχαν την πραγματοποίηση των υποσχέσεων του Θεού, έφραξαν στόματα λεόντων, έσβησαν τη δύναμη της φωτιάς, διέφυγαν τη σφαγή, έγιναν από αδύνατοι ισχυροί, αναδείχτηκαν ήρωες στον πόλεμο, έτρεψαν σε φυγή εχθρικά στρατεύματα, γυναίκες ξαναπήραν πίσω στη ζωή τους ανθρώπους τους, κι άλλοι βασανίστηκαν ως το θάνατο, χωρίς να δεχθούν την απελευθέρωσή τους, γιατί πίστευαν ότι μπορούσαν να αναστηθούν σε μια καλύτερη ζωή. Άλλοι δοκίμασαν εξευτελισμούς και μαστιγώσεις, ακόμη και δεσμά και φυλακίσεις. Λιθοβολήθηκαν, πριονίσθηκαν, πέρασαν δοκιμασίες, θανατώθηκαν με μάχαιρα, περιπλανήθηκαν ντυμένοι με προβιές και κατσικίσια δέρματα, έζησαν σε στερήσεις, υπέφεραν καταπιέσεις, θλίψεις και κακουχίες ο κόσμος δεν ήταν άξιος να ’χει τέτοιους ανθρώπους. Πλανήθηκαν σ’ ερημιές και βουνά, σε σπηλιές και σε τρύπες της γης. Όλοι οι παραπάνω, παρά την καλή μαρτυρία της πίστης τους, δεν πήραν ό,τι τους υποσχέθηκε ο Θεός, ο οποίος είχε προβλέψει κάτι καλύτερο για μας, έτσι ώστε να μην φθάσουν εκείνοι στην τελειότητα χωρίς εμάς. Έχοντας λοιπόν γύρω μας τόσο μεγάλη στρατιά Μαρτύρων, ας τινάξουμε από πάνω μας κάθε φορτίο και την αμαρτία που εύκολα μας εμπλέκει, κι ας τρέχουμε με υπομονή το αγώνισμα του δύσκολου δρόμου που έχουμε μπροστά μας. Ας έχουμε τα μάτια μας προσηλωμένα στον Ιησού, που μας έδωσε την πίστη, την οποία και τελειοποιεί.
Ευαγγελικό Ανάγνωσμα: Ματθ. ι’ 32-33, 37-38, ιθ’ 27-30
Πας ουν όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του πατρός μου του εν ουρανοίς όστις δ΄ αν αρνήσηταί με έμπροσθεν των ανθρώπων, αρνήσομαι αυτόν καγώ έμπροσθεν του πατρός μου του εν ουρανοίς. Ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος· και ο φιλών υιόν η θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος· και ος ου λαμβάνει τον σταυρόν αυτού και ακολουθεί οπίσω μου, ουκ έστι μου άξιος. Τότε αποκριθείς ο Πέτρος είπεν αυτώ· ιδου ημείς αφήκαμεν πάντα και ηκολουθήσαμέν σοι· τι άρα έσται ημίν; ο δε Ιησούς είπεν αυτοίς· αμήν λέγω υμίν ότι υμείς οι ακολουθήσαντές μοι, εν τη παλιγγενεσία, όταν καθίση ο υιός του ανθρώπου επί θρόνου δόξης αυτού, καθίσεσθε και υμείς επί δώδεκα θρόνους κρίνοντες τας δώδεκα φυλάς του Ισραήλ. και πας ος αφήκεν οικίας ή αδελφούς ή αδελφάς ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή τέκνα ή αγρούς ένεκεν του ονόματός μου, εκατονταπλασίονα λήψεται και ζωήν αιώνιον κληρονομήσει. Πολλοί δε έσονται πρώτοι έσχατοι και έσχατοι πρώτοι.
Απόδοση στη Νεοελληνική
«Όποιος ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους ότι ανήκει σ΄ εμένα, θα τον αναγνωρίσω κι εγώ για δικόν μου μπροστά στον ουράνιο Πατέρα μου. Όποιος όμως με απαρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, θα τον απαρνηθώ κι εγώ μπροστά στον ουράνιο Πατέρα μου». «Όποιος αγαπάει τον πατέρα του ή τη μάνα του παραπάνω από μένα, δεν είναι άξιος για μαθητής μου. Κι όποιος αγαπάει το γιο του ή τη θυγατέρα του παραπάνω από μένα, δεν είναι άξιος για μαθητής μου. Επίσης όποιος δεν παίρνει το σταυρό του και δε με ακολουθεί, δεν είναι άξιος για μαθητής μου. Μίλησε τότε ο Πέτρος και του είπε: «Να, εμείς αφήσαμε τα πάντα και σε ακολουθήσαμε. Τι θα γίνει μ΄ εμάς;» Κι ο Ιησούς τους απάντησε: «Σας βεβαιώνω πως εσείς που με ακολουθήσατε, όταν θα καθίσει ο Υιός του Ανθρώπου στο μεγαλόπρεπο θρόνο του, στον καινούριο κόσμο, θα καθίσετε κι εσείς σε δώδεκα θρόνους, για να κρίνετε τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ. Κι όποιος άφησε σπίτια ή αδερφούς ή αδερφές ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή παιδιά ή χωράφια για χάρη μου, θα πάρει εκατό φορές περισσότερα και θα κληρονομήσει την αιώνια ζωή. Πολλοί θα βρεθούν από πρώτοι τελευταίοι, κι άλλοι από τελευταίοι πρώτοι».
*****************************************************
ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020
ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
(Ματθ. ι΄ 32-33, 37-38, ιθ΄ 27-30) (Εβρ. ια΄ 33-ιβ΄2)
Ομολογία πίστεως
«Πάς όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων»
Μια βδομάδα μετά την Πεντηκοστή η μητέρα μας Εκκλησία ξεδιπλώνει μπροστά μας μια άλλη μεγάλη γιορτή. Τιμούμε συγκεκριμένα τους Άγιους Πάντες, τις μεγάλες εκείνες μορφές που με το ισχυρό παράδειγμά τους και την ακράδαντη πίστη που επέδειξαν τίμησαν και δόξασαν τον Θεό. Άφησαν τον εαυτό τους να καταστεί ευλογημένο δοχείο της θείας χάριτος.
Στη μεγάλη στρατιά των Αγίων Πάντων συγκαταλέγονται όλοι όσοι άνοιξαν χώρο στη ζωή τους για να είναι συνδεδεμένη με το θέλημα του Θεού. Η εορτή των Αγίων Πάντων καθιερώθηκε για να τιμηθούν όλοι οι άγιοι, γνωστοί και άγνωστοι. Στη χορεία των αγίων είναι και πολλοί των οποίων αγνοούμε τα ονόματα και την ημέρα της μνήμης τους. Δεν αναφέρονται στο εορτολόγιο και γι’ αυτό δεν εορτάζονται όπως οι γνωστοί μας. Ο κοινός αυτός εορτασμός γίνεται ακόμα για να δοξαστεί το όνομα του Θεού, επειδή εκείνοι αποτελούν τον σπουδαιότερο καρπό των ενεργειών του Αγίου Πνεύματος, το οποίο όπως είδαμε την προηγούμενη Κυριακή, την ημέρα της Πεντηκοστής «επεδήμησεν εν κόσμω».
Αγάπησαν τον Θεό
Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αγιασμένων αυτών μορφών που λάμπρυναν με τη ζωή τους το οικοδόμημα της Εκκλησίας, είναι η ολοκληρωτική αγάπη τους αλλά και το δόσιμο του εαυτού τους στον Θεό. Εφάρμοσαν στην πράξη την πρώτη εντολή που έδωσε ο Θεός στον Μωϋσή: «Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της διανοίας σου και εξ όλης της ισχύος σου». Είναι γεγονός ότι οι άγιοι αγάπησαν έμπρακτα το Θεό περισσότερο ακόμα και από τον ίδιο τον εαυτό τους.
Αυτό, άλλωστε, μαρτυρούν τα βασανιστήρια που υπέμειναν μέχρι θανάτου, αλλά και η περιφρόνηση που επέδειξαν απέναντι στα υλικά αγαθά, όταν αυτά αυτονομούνται και αναγάγονται σε υπέρτατη αξία. Απέδειξαν με τη ζωή τους ότι η αγάπη προς τον Θεό είναι ισχυρότερη από κάθε άλλη αγάπη και δεν επιδέχεται κανένα συμβιβασμό και καμιά έκπτωση. Άλλωστε, αυτό τονίζει και ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος όταν μας λέει ότι η απόλαυση του Θεού είναι ακόρεστη. Σ΄ αυτήν ακριβώς την αγάπη οφείλεται και η δημιουργία του νέφους των μαρτύρων και του αμέτρητου πλήθους εκείνων που προτίμησαν αντί των μεγαλείων του κόσμου την ουράνια πορεία που εκτοξεύει στα ύψη της θείας παρουσίας.
Ομολογία Πίστεως
Οι στρατιές των αγίων που κοσμούν διά μέσου των αιώνων το οικοδόμημα της Εκκλησίας, έδωσαν και ισχυρή ομολογία πίστεως στη ζωή τους. Η ομολογία αυτή δεν είναι βέβαια εύκολη υπόθεση, αφού προϋποθέτει το ξερίζωμα του εγωϊσμού και την πρόσκτηση της ταπείνωσης. Χρειάζεται αγώνα και πνευματική ζωή γιατί συνιστά τη μεγαλύτερη υπέρβαση αλλά και μεγάλη πρόκληση. Πόση σημασία έχει η ομολογία πίστεως στη ζωή μας, τονίζει και ο ίδιος ο Κύριος όταν διακηρύσσει: «Πας όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς». Ο Κύριος όταν καθίσει επί θρόνου δόξης Του θα ομολογήσει ως φίλους του άξιους να εισέλθουν στην Βασιλεία του Πατέρα Του, όλους εκείνους οι οποίοι στην παρούσα ζωή έδωσαν ομολογία πίστεως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό έπραξαν οι άγιοι Πάντες, αλλά και ειδικότερα ο προφήτης Ελισσαίος και ο Μεθόδιος Κωνσταντινουπόλεως ο Ομολογητής, των οποίων τη μνήμη τιμά σήμερα η Εκκλησία.
Αγαπητοί αδελφοί, οι καιροί σήμερα με όλες τις προκλήσεις που ξεδιπλώνουν καθημερινά μπροστά μας, προσφέρονται ως πρόκληση να δώσουμε κι εμείς ομολογία πίστεως για την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στον κόσμο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε όταν συμμετέχουμε στην μυστηριακή ζωή της και βιώνουμε τα θεία διδάγματά, της, όπως αυτά απορρέουν μέσα από την αλήθεια του Ευαγγελίου. Ανοικτή η πρόσκληση να ακολουθήσουμε την θεάρεστη αυτή πορεία που εκβάλλει στις πιο ευλογημένες κορυφογραμμές. Ας το τολμήσουμε.
Χριστάκης Ευσταθίου, Θεολόγος