Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Τύχωνος Επισκόπου Αμαθούντος (Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020)

Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Τύχωνος Επισκόπου Αμαθούντος (Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020)

Κατόπιν αδελφικής προσκλήσεως του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου, το εσπέρας της Δευτέρας 15 Ιουνίου 2020, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος αφίχθη στην ομώνυμη κοινότητα της Λεμεσού και προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής του Αγίου Τύχωνος επισκόπου Αμαθούντος, συγχοροστατούντος του επιχώριου Επισκόπου.

Έγινε δεκτός στα προπύλαια του περικαλλούς ι.ν. του Αγίου Τύχωνος, έδρα της ανασυσταθήσας, επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου του Β’ το 2007, της ιστορικής Επισκοπής Αμαθούντος. 

Τον Επίσκοπο Μεσαορίας και τους συνεργάτες του υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Άγιος Αμαθούντος, Ιερείς και Διάκονοι του Ναού, της Επισκοπής Αμαθούντος και της Μητροπόλεως Λεμεσού, καθώς και ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνος κ. Χαράλαμπος Ιωάννου.

Μετά τα τροπάρια των αποστίχων του Εσπερινού, ο Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος προσφώνησε τον Άγιο Μεσαορίας. Τον καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την αποδοχή της προσκλήσεως να έρθει από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και να προστεί του Πανηγυρικού Εσπερινού της μνήμης του Αγίου Τύχωνος επισκόπου Αμαθούντος του Θαυματουργού.

Παρακάλεσε τον Επίσκοπο Μεσαορίας να μεταφέρει στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο τις ευχές και τις ευχαριστίες του ιδίου και της κοινότητας Αγίου Τύχωνα, για τη συμπαράσταση της οικοδόμησης του Ναού που ιστάμεθα, καθώς και των υπογείων εγκαταστάσεων του Ναού.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος Αμαθούντος κάλεσε τον Άγιο Μεσαορίας να μιλήσει, απευθύνοντας στους πιστούς λόγο θεολογικό και παρηγορητικό.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας λαμβάνοντας το λόγο, ευχαρίστησε, συγκινημένος, το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος για την πρόσκληση, την οποία θεωρεί ως ευλογία. Επίσης, ευχαρίστησε, για την ευχή να έρθει στην πανήγυρη, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο και την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, απευθυνόμενος στους φιλακόλουθους πιστούς, οι οποίοι προσήλθαν στο Ναό με τη δέουσα σύνεση και προσοχή, τηρώντας τα μέτρα αποστάσεως και κοινωνικής υγιεινής, αναφέρθηκε στην πορεία μας από το Τριώδιο στο Πεντηκοστάριο, που ήδη ολοκληρώθηκαν μέσα στο λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας. Επισήμανε ότι το αποκορύφωμα της σωτηριώδους πορείας είναι ο Σταυρός, ο εκούσιος θάνατος (η άκρα ταπείνωση) και η σφραγίδα της Αναστάσεως του Χριστού. Με την Ανάσταση του Θεανθρώπου Λυτρωτού όλα πλημμύρισαν με φως.

Με την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής άνοιξε η Εκκλησία στον κόσμο. Η Εκκλησία έχει κεφαλή τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και ταυτόχρονα την περιφρουρεί το Πανάγιο Πνεύμα.

Παράδειγμα ανθρώπου, ο οποίος αγωνίστηκε με πίστη, ταπείνωση, αγάπη προς την Εκκλησία και υπερέβει τα ανθρώπινα και τις ελλειματικότητες του κόσμου τούτου και καταξιώθηκε στο στερέωμα του αγιολογίου είναι ο δικός μας Άγιος, ο Όσιος Τύχωνας επίσκοπος Αμαθούντος.

Αναφέρθηκε ο Μεσαορίας Γρηγόριος στην ιστορική πορεία του Αγίου Τύχωνα κατά τον 4ο και 5ο αιώνα, το χρυσό αιώνα της πατρικής Θεολογίας. Επεσήμανε το γεγονός της υπακοής και της μαθητείας του Οσίου Τύχωνα στον Επίσκοπο Αμαθούντος Μνημόνιο, από τον οποίο διδάχθηκε την καλλιέργεια των αρετών και δη της αρετής της ταπείνωσης και της ελεημοσύνης.

Κόσμησε το θρόνο της Αμαθούντος με τις αρετές του και τη συνεχή μέριμνα για το ποίμνιό του. Έτσι εξηγείται γιατί η συνείδηση της Εκκλησίας τον αγιοκατάταξε, αφού το Άγιο Πνεύμα τον ενίσχυσε και κατόπιν φανέρωσε τα χαρίσματα και τη δύναμη της παρρησίας του. Υπογράμμισε ο Θεοφιλέστατος ότι ο Τριαδικός Θεός αγιοποιεί. Εμείς διαπιστώνουμε και διακηρύσσουμε την αγιότητα των ανθρώπων του Θεού, οι οποίοι πλέον ξεπερνούν τα στενά τοπικά όρια και ανήκουν στην οικουμένη ολόκληρη, ήτοι στη Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.

Η πρόσφατη περιπέτεια της πανδημίας, που ευχόμαστε να εξομαλυνθεί και να μην επανέλθει ποτέ, μας επαίδευσε και ταυτόχρονα ωρίμασε όλους μας στο να διακρίνουμε τα σπουδαία και μεγάλα από τα δευτερεύοντα ή τριτεύοντα. Το μόνο σταθερό είναι η πίστη, το δόγμα, η Σοφία του Θεού. Τα υπόλοιπα είναι ευμετάβλητα, ανάλογα με τις περιστάσεις και τις καταστάσεις, καθώς και τις συνήθειες των ανθρώπων σε κάθε τόπο ανά την υφήλιο. Άλλωστε, αυτή είναι και η ομορφιά της ζωής, η ποικιλία της αισθητικής, των εθίμων και παραδόσεων της κάθε τοπικής Εκκλησίας και κοινωνίας.

Ακόμη, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ένεκα της σφοδρότητας της αγάπης του Αγίου Τύχωνα για την Εκκλησία, επεσήμανε τη σημασία που έχει για όλους εμάς τους επιγόνους, επισκόπους, κληρικούς και λαϊκούς να εμπνεόμαστε από αυτή την ανιδιοτελή και αυθεντική αγάπη. Πηγή της αγάπης είναι ο Χριστός.

Για αυτή την αγάπη για την Εκκλησία και την τιμή των Αγίων μάς μίλησαν οι επαΐοντες έμπειροι πατέρες. Μεταξύ αυτών οι μαθητές του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, Παπα-Εφραίμ ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου και Παπα-Χαράλαμπος ηγούμενος της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους. Καθώς και οι πατέρες στη Μονή του Αγίου Σάββα στην Παλαιστίνη και ο Αρχιμ. Στέφανος Σαχπελίδης, στη Μονή Πεντέλης.

Τέλος, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, παρακάλεσε το Θεοφιλέστατο Άγιο Αμαθούντος να εύχεται ο Άγιος Τύχωνας να πρεσβεύει στο θρόνο του Τριαδικού Θεού, για όλους μας και εξαιρέτως τη νεολαία της πατρίδας μας.

Πριν τη λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της εικόνος του Αγίου, ο Θεοφιλέστατος Αμαθούντος, σε ανάμνηση της πρώτης επίσκεψης του Επισκόπου Γρηγορίου, του προσέφερε με αδελφική αγάπη, ασημένιο στρογγυλό δίσκο όπου απεικονίζεται ανάγλυφα ο Άγιος Τύχωνας.

Μικρό αντίδωρο ο Μεσαορίας Γρηγόριος προσέφερε το τελευταίο σύγγραμμα του μακαριστού εκκλησιαστικού επιτρόπου Παναγίας Χαρδακιωτίσσης, Ταξιάρχου ε.α. Στυλιανού Πετάση “Όταν οι πέτρες, τα σπήλαια, τα δέντρα, και τα αγιάσματα ομιλούν”.

Μετέφερε στο Θεοφιλέστατο, στους πατέρες και στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, του οποίου η αγάπη για την Εκκλησία εξακτινώνεται σε όλη την Ιεραρχία μας, τους κληρικούς μας και το λαό μας, καθώς και σε ολόκληρη την Ορθοδοξία.

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού, παρατέθηκε κέρασμα στο υπόγειο του περικαλλούς ναού, ο οποίος διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για το ευρύτερο ποιμαντικό έργο της Επισκοπής Αμαθούντος. Μεταξύ άλλων χώρων που προνοήθηκε η κατασκευή, να αναφέρουμε την ύπαρξη του Παρεκκλησίου πάντων των Αγίων Επισκόπων Αμαθούντος, καθώς και τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων.

Προσευχόμαστε όπως οι πρεσβείες του Αγίου Τύχωνος και όλων των Αγίων Επισκόπων Αμαθούντος να στηρίζουν το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος, τους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του και όλο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας.

 

Ανδρέας Κοσιάρης
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post