Με “ανδρεία και φρόνηση” εκόσμησε το Πανάγιο Πνεύμα την Αγία Μαρίνα

Με “ανδρεία και φρόνηση” εκόσμησε το Πανάγιο Πνεύμα την Αγία Μαρίνα

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τίμησε πανηγυρικά τη μνήμη της Αγίας Μαρίνας, με το Μεγάλο Εσπερινό την Πέμπτη 16 και τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στις 17 Ιουλίου 2020. Μέσα σε αυτή την πνευματική κατάνυξη και η Εκκλησία της Κύπρου συμμετέσχε στην πνευματική χαρά που εκπέμπει η εορτή των Αγίων μας, επί του προκειμένου η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού στον ι.ν. Αγίου Νεομάρτυρος Πολυδώρου του Κυπρίου στο Καϊμακλί, περιοχή Βόρειος Πόλος, δυτικά της Κατεχόμενης Μιάς Μηλιάς. Εκεί συνάχθηκαν, μαζί με τους ενορίτες, και οι εκτοπισμένοι της Κυθρέας και των περιχώρων και εόρτασαν την Αγία Μαρίνα μακριά από την πατρώα γη, σύμφωνα με την πρόσκληση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Ο εορτασμός πραγματοποιείται από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Μαρίνας Κυθρέας, σε συνεργασία με το Δήμο Κυθρέας και όλα τα οργανωμένα σύνολα της ευρύτερης περιοχής της κωμοπόλεως Κυθρέας.

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα σε εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στα Λατσιά, τέλεσαν Εσπερινό οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Τύμβου.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού στον ι.ν. Αγίου Πολυδώρου μίλησε στο εκκλησίασμα ο Επίσκοπος Μεσαορίας και αναφέρθηκε στα χαρίσματα της Αγίας Μαρίνας. Περιέγραψε την εποχή του 3ου αιώνα μ.Χ., εποχή των φοβερών διωγμών, επισημαίνοντας το ηρωικό σθένος των Χριστιανών ενώπιον του μαρτυρίου του αίματος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η νεαρή Αγία Μαρίνα.

Παραλλήλισε την εποχή που έζησε η Αγία Μαρίνα με τη σημερινή, στον 21ο αιώνα που ζούμε. Υπάρχουν και σήμερα περιοχές του πλανήτη μας που αδελφοί μας Χριστιανοί σφραγίζουν με το αίμα τους την πίστη στον Ιησού Χριστό. Όμως, σε περιοχές όπου δεν επιβάλλεται αυτό, οι πιστοί που αγωνίζονται και αντιστέκονται στην υψηλόφρονα γνώμη και στις σειρήνες του κόσμου ζουν το μαρτύριο τής συνειδήσεως καθημερινά.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος ως υπεύθυνος, κατά ανάθεση του Μακαριωτάτου, στην αποκατάσταση των κατεχομένων Εκκλησιών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας και ως επικεφαλής των Εκκλησιαστικών Επιτροπών (Διαμερίσματος Μεσαορίας), ανακοίνωσε την ευχάριστη είδηση της αποκατάστασης, κυριολεκτικά ως εκ θαύματος, της Εκκλησίας της Αγίας Άννας Συρκανιάς, η οποία για χρόνια χρησιμοποιείτο ως τζαμί. Τόπος προσευχής των μουσουλμάνων. Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει αποκατασταθεί αθόρυβα και μεθοδικά. Συγκεκριμένα ανέφερε την συντήρηση της τοιχοποιίας εσωτερικά και εξωτερικά, τη συντήρηση των θυρών και παραθύρων και την τοποθέτηση εικόνων στο πρόχειρο τέμπλο. Τελέστηκε Αγιασμός παρουσία μελών της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και άλλων συνεργατών μας. Ο Ναός της Αγίας Άννας Συρκανιάς είναι έτοιμος να λειτουργηθεί όποτε ο Θεός θα το επιτρέψει για την ωφέλεια μας.

Με την ευκαιρία ευχαρίστησε την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Αγίας Άννας Συρκανιάς και όλους τους αφανείς συνεργατές, για την αθόρυβη και αποτελεσματική συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή για να φθάσουμε, κάτω από τις γνωστές συνθήκες, στο θαύμα της αποκατάστασης του Ναού.

Δραττόμενος της ευκαιρίας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δήμο Κυθρέας, όλα τα οργανωμένα σύνολα και κατεξοχήν τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών και των 40 ενοριών και κοινοτήτων της κατεχόμενης αρχιεπισκοπής περιφέρειας.

Τέλος, ευχήθηκε με τις πατρικές ευλογίες του Μακαριωτάτου, όλοι να έχουμε “ανδρεία και φρόνηση”, χαρίσματα που απέκτησε και καλλιέργησε η Αγία Μεγαλομάρτυρας Μαρίνα.

Ακολούθησε ομιλία του Δρ. Πέτρου Καρεκλά, Δημάρχου Κυθρέας και Προέδρου της Ένωσης των κατεχομένων Δήμων.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, κοινοτάρχες και εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων.

Επωνύμως να αναφέρουμε την παρουσία μεταξύ άλλων του Βουλευτή κ. Μαρίνου Μουσιούττα, της Δημάρχου Λευκονοίκου κ. Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη, του Κυθρεώτη πρώην Υπουργού κ. Χάρη Γεωργιάδη και του Προέδρου Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ κ. Θάσου Σοφοκλέους

Το πρωί, ανήμερα της εορτής, 17 Ιουλίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, λειτούργησε και κήρυξε στην πανηγυρίζουσα Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο Στρόβολο.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε  στα χαρίσματα της Αγίας Μαρίνας. Επέκτεινε το λόγο τονίζοντας την  “ανδρεία και την φρόνηση”, αλλά και την παρρησία που απέκτησε στο θρόνο του Τριαδικού Θεού, ο οποίος την ανέδειξε ως Μεγαλομάρτυρα Αγία στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας.

Υπογράμμισε ο Επίσκοπος Γρηγόριος ότι ο Θεός και μόνον ο Θεός αναδεικνύει τους Αγίους. Εμείς οφείλουμε να έχουμε την ετοιμότητα και την εγρήγορση ζώντας εντός της Εκκλησίας και βιώνοντας το θέλημα του Θεού σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας για τη σωτηρία μας, να απονέμουμε την κατά σχέση (προς το Δεσπότη Χριστό) τιμητική προσκύνηση στους Αγίους ως μιμητές και θεραπευτές του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεσαορίας Γρηγόριος “η προσευχή μας προς τη Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα φτερουγίζει νοερά σε όλους τους ναούς που εορτάζουν επ’ ονόματί της σήμερα. Ιδιαίτερα να αναφέρουμε μεταξύ αυτών, τις κατεχόμενες εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας στην Κυθρέα, στο Στρογγυλό της Μεσαορίας και στο Λάρνακα της Λαπήθου.

Ας προσευχηθούμε επαναλαμβάνοντας το απολυτίκιον της Αγίας Μαρίνας:

«Ἀνδρείαν καὶ φρόνησιν, σὺ κεκτημένη σεμνή, ἀνδρείως κατεπάτησας ὄφιν ἀρχέκακον, Μαρίνα πανεύφημε, ἤσχυνας Ὀλυμβρίου τᾶς πικρᾶς τιμωρίας, εὐφρανας Ἀσωμάτων τᾶς χορείας ἀθλοῦσα, διὸ ἀπαύστως πρέσβευε Χριστῷ, εἰς τὸ σωθήναι ἡμᾶς».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε τα δέοντα στον Πρωτοπρεσβύτερο π. Μαρίνο Παπαχριστοδούλου για τα ονομαστήριά του, καθώς επίσης ευχήθηκε και στον εφημέριο της Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου, π. Νικόλαο March, ο οποίος επιστρέφει οικογενειακώς στις ΗΠΑ.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post