Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προς φοιτητές: «Αν αγαπάτε την επιστήμη σας, να αγαπήσετε πρώτα τον συνάνθρωπό σας»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προς φοιτητές: «Αν αγαπάτε την επιστήμη σας, να αγαπήσετε πρώτα τον συνάνθρωπό σας»

Μεγάλη χαρά και ευλογία περίμενε ομάδα φοιτητών από το Ιάσιο τής Ρουμανίας, όταν στην ερώτησή τους, προς τον άρτι αφιχθέντα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Προκαθήμενο τής εν Κύπρω Εκκλησίας, αν είναι εφικτό να λάβουν την ευλογία του, ο ίδιος ο Μακαριώτατος, με τη φιλοξενία και απλότητα που πάντοτε τον χαρακτηρίζουν, τούς προσκάλεσε στο γραφείο του, συνομιλώντας μαζί τους για όλα τα θέματα που τους απασχολούσαν επί μία περίπου ώρα!

Οι φοιτητές, πτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί, οι περισσότεροι ασχολούμενοι με την Θεολογία, από το Πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza στο Ιάσιο της Ρουμανίας, έγιναν αυτήκοοι μάρτυρες σημαντικών εκκλησιαστικών θέσεων του νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου, τόσο για θέματα εκκλησιαστικά, στα οποία είχε τη δυνατότητα ως εκπρόσωπος τής Εκκλησίας Κύπρου στις Πανορθοδόξους Διασκέψεις να ασχοληθεί, όσο και για τη σπουδή τής επιστήμης τής Θεολογίας, για την οποία χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μακαριώτατος ότι «ως επιστήμη διδάσκεται μεν στα Πανεπιστήμια, όμως εφαρμόζεται στην πράξη, αν ο κάτοχος τού πτυχίου τής Θεολογίας βιώνει την ορθόδοξη εν Χριστώ ζωή εντός του. Και ποιά άλλη είναι μεγαλύτερη απόδειξη ότι ένας θεολόγος βιώνει τα όσα διδάσκει, παρά η αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπό του; Αυτή η αγάπη εκφράζεται με πολλούς τρόπους· με την προσευχή, με την υλική και πνευματική συμπαράσταση, με την υπομονή στις αδυναμίες των άλλων, με την σιωπή όταν οι άλλοι μάς επιτίθενται. Eἰ θεολόγος εἶ, προσεύξῃ ἀληθῶς ὑπὲρ τῶν ἀδελφῶν σου. Καὶ εἶ ἀληθῶς προσεύχῃ, θεολόγος εἶ».

Αφού απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις που τού υπέβαλαν οι φοιτητές, ο Μακαριώτατος προσέφερε σε όλους από μία επάργυρη εικόνα και στο τέλος οι παρευρισκόμενοι απαθανάτισαν την επίσκεψη με αναμνηστικές φωτογραφίες.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post