«Παντελεῆμον πάνσοφε, τῶν σεπτῶν Ἀναργύρων, τὸ ἱερὸν ἀγλάϊσμα, … τοῖς πιστῶς, σὲ ὑμνοῦσιν, Ἅγιε, σωτηρία, … ὑπὲρ πάντων πρεσβεύων» (27 Ιουλίου 2020)

«Παντελεῆμον πάνσοφε, τῶν σεπτῶν Ἀναργύρων, τὸ ἱερὸν ἀγλάϊσμα, … τοῖς πιστῶς, σὲ ὑμνοῦσιν, Ἅγιε, σωτηρία, … ὑπὲρ πάντων πρεσβεύων» (27 Ιουλίου 2020)

Μεγαλόπρεπα και πανηγυρικά τιμήθηκε η ιερή μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αθλοφόρου και Ιαματικού Παντελεήμονος του θαυματουργού, στον πανηγυρίζοντα και φερώνυμο Ιερό Ναό του Δήμου Λακατάμειας, την Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020.

Το Εσπέρας προέστη της πανηγύρεως η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Ανήμερα της εορτής, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς του Ναού, Πρωτ. π. Ηλία Κουτραφούρη, Οικον. π. Ιωάννη Παπανέστορος και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι. Μεταξύ του πλήθους των πιστών παρέστη η Δήμαρχος Λακατάμειας κ. Φωτούλα Χατζήπαπα.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο χωρίο της ευαγγελικής περικοπής «εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχάς υμών». (Λουκ. 21, 19). Υπογράμμισε το σπουδαίο δώρο της υπομονής, το οποίο βρίσκεται στα μύχια της καρδιάς και της ψυχής του κάθε ανθρώπου ως χάρισμα εν Αγίω Πνεύματι. Ο ορθόδοξος χριστιανός που επιτρέπει στη χάρη του Θεού να ενεργήσει στην ψυχή του και καλλιεργεί τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, που έλαβε με την είσοδό του στους κόλπους της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας διά του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Χρίσματος, καθώς και με τη συχνή συνειδητή συμμετοχή του στα Άχραντα Μυστήρια, έχει μέσα στην καρδιά του πνευματική πληρότητα η οποία ακτινοβολεί και μέσα του και γύρω του.

Στην συνέχεια ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε ότι ο χριστιανός ο οποίος αγωνίζεται συνειδητά και τίμια, καλλιεργεί την αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, ουσιαστικά μελετά και εφαρμόζει στη ζωή του το θέλημα του Θεού και τηρεί τις εντολές Του, αφού έχει συγχωρητικότητα, υπομονή, ταπείνωση, και με αγάπη συμβάλει στην ενότητα, τότε, λαμβάνει πλούσια τη χάρη και την ευλογία του Θεού στη ζωή του. Η χάρη του Θεού είναι εκείνη που συμπληρώνει την οποιανδήποτε ανθρώπινη αδυναμία και ελλειμματικότητα της ψυχοσωματικής οντότητας του ανθρώπου.

Παράδειγμα υπομονής, εγκαρτέρησης και συγχώρεσης είναι ο τιμώμενος Άγιος Μεγαλομάρτυρας Παντελεήμων ο Ιαματικός, ο οποίος τόσο ενωμένος και προσηλωμένος ήταν στον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Ιησού Χριστό, ώστε υπέμεινε με καρτερία τα παθήματα, τα βασανιστήρια και το μαρτύριο του αίματος. Έτσι, η χάρις του Θεού τον ανέδειξε ως Μεγαλομάρτυρα Άγιο στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας.

Τέλος, ο Μεσαορίας Γρηγόριος ανέφερε χαρακτηριστικά «η προσευχή μας προς τον Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα φτερουγίζει νοερά σε όλους τους ναούς που εορτάζουν επ’ ονόματί του σήμερα». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατεχόμενη Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, στη Μύρτου της Επαρχίας της Κερύνειας, η οποία παραμένει βουβή για 46 έτη.

Εν κατακλείδι, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχήθηκε στο εκκλησίασμα, όπως η χάρις και η παρρησία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος να μας προστατεύει και να ενισχύει τον καθένα στο καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως που ενδεχομένως βιώνει. Ευχή και πόθος όλων η σωτηρία και η απελευθέρωση της τουρκοκρατούμενης πατρώας γης μας.

Ο ύμνογράφος επισημαίνει με ενάργεια την αξία του Ιαματικού Αγίου Ιατρού.

«Παντελεῆμον πάνσοφε, τῶν σεπτῶν Ἀναργύρων, τὸ ἱερὸν ἀγλάϊσμα, καὶ τῶν θείων Μαρτύρων, καὶ χριστωνύμων τὸ κλέος, οὐρανόθεν τὰς νίκας, τῷ Βασιλεῖ πρυτάνευσον, καὶ εἰρήνην τῷ κόσμῳ, καὶ τοῖς πιστῶς, σὲ ὑμνοῦσιν, Ἅγιε, σωτηρίαν, μετὰ τῆς Θεομήτορος, ὑπὲρ πάντων πρεσβεύων».

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post