Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Μιας Μηλιάς εόρτασαν στην προσφυγιά τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο (25-26 Σεπτεμβρίου 2020)

Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Μιας Μηλιάς εόρτασαν στην προσφυγιά τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο (25-26 Σεπτεμβρίου 2020)

Μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς και συγκίνησης, αλλά και τηρώντας τα πρωτόκολλα υγιεινής, οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της κοινότητας Μιάς Μηλιάς εόρτασαν τη μετάσταση του πολιούχου Αγίου τους, του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου.

Την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον προαύλιο χώρο του προσωρινού οικήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μιας Μηλιάς, όπου υπάρχει και μικρό προσκυνητάρι αφιερωμένο, από την ευλάβεια των προσφύγων μας, στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, του οποίου στη κατεχόμενη κοινότητα της Μιας Μηλιάς υπάρχει μεγαλοπρεπής ναός που για 46 έτη κατέχεται και χρησιμοποιείται ως μουσουλμανικό τέμενος.

Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τον εξ Άσσειας Πρωτ. π. Μιχαήλ Μαλλιάπη, Ιερέα της ενορίας Παναγίας Παλλουριωτίσσης στην οποία βρίσκεται το προσωρινό οίκημα, καθώς και το διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο και το έργο του εορταζομένου Αγίου, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην Αλήθεια. Αυτήν την Αλήθεια την έμαθε πρώτα απ΄ όλα κατά τα χρόνια που μαθήτευσε κοντά στον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Όταν όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ο Πρόδρομος υπέδειξε στους μαθητές του ότι: «Αὐτός ἐστιν ὁ ὀπίσω μου ἐρχόμενος, ὃς ἔμπροσθέν μου γέγονεν, οὗ ἐγὼ οὐκ εἰμὶ ἄξιος ἵνα λύσω αὐτοῦ τὸν ἱμάντα τοῦ ὑποδήματος» (Ιω. α΄ 27). Έτσι, ο Ιωάννης ακολούθησε τον Μέγα Διδάσκαλο, τη μοναδική και σταθερή Αλήθεια, μέχρι τέλους. Εν κατακλείδι, ερμηνεύοντας το Δοξαστικό των Αποστίχων, επισήμανε ότι μαζί με τον υμνογράφο ψάλλει ολόκληρο το πλήρωμα της Εκκλησίας: «Ἀπόστολε Χριστοῦ, Εὐαγγελιστὰ Θεολόγε, τῶν ἀπορρήτων μύστης γενόμενος … Παρρησίαν ἔχων πρὸς Θεόν, ἐκτενῶς ἱκέτευε ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν».

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Αρτοκλασία και Μνημόσυνα των πεσόντων Μιαμηλιωτών πριν και μετά την εισβολή, στην προσφυγιά.

Στο τέλος, ο Κοινοτάρχης Μιας Μηλιάς, κ. Ανδρέας Δημοσθένους, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για τη συμπαράστασή του προς τους Μιαμηλιώτες και για την καρποφόρα συνεργασία που υπάρχει. Επίσης, ευχαρίστησε τους συγχωριανούς που, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν λόγω κορονωϊού, δεν άφησαν να περάσει η μνήμη του πολιούχου Αγίου τους χωρίς εκκλησιασμό και συμπροσευχή.

Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020, τελέστηκε Όρθρος και θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, προϊσταμένου του Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

***********************************************

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι οι Ιερείς, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Ιωάννου Μιας Μηλιάς, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα Σωματεία προσκαλούν τους συγχωριανούς και όλους τους πιστούς στον εορτασμό του πολιούχου της Μιας Μηλιάς στις 25-26 Σεπτεμβρίου 2020.

Την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 6.30 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον προαύλιο χώρο του προσωρινού οικήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μιας Μηλιάς, όπου υπάρχει και μικρό προσκυνητάρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο.

Του Εσπερινού θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από τους Ιερείς της Μιας Μηλιάς και της Παλλουριώτισσας. Στο τέλος του Εσπερινού θα τελεστεί δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και απελευθέρωση της πατρώας γης. Επίσης, θα τελεστούν Εθνικά μνημόσυνα των προαπελθόντων πριν και μετά την Τουρκική Εισβολή του 1974.

Το Σάββατο, ανήμερα της εορτής, 26 Σεπτεμβρίου 2020, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, προϊσταμένου του Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Κοινοτάρχη  κ. Ανδρέα Δημοσθένους (τηλ. 99486732).

Τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής είναι:

Γεώργιος Δημοσθένους

Δήμος Δημοσθένους

Κωστάκης Ιακώβου

Κωστάκης Καψός

Σταυρούλα Πογιατζή

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μιας Μηλιάς.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post