Εορτασμός της Αγίας Θέκλας παρά τον «Προμαχώνα Κωνστάντζας», στα τείχη της Λευκωσίας (23-24 Σεπτεμβρίου 2020)

Εορτασμός της Αγίας Θέκλας παρά τον «Προμαχώνα Κωνστάντζας», στα τείχη της Λευκωσίας (23-24 Σεπτεμβρίου 2020)

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Πρωτομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης, στον ι.ν. Αγίου Αντωνίου Λευκωσίας, μετόχιο της κατεχόμενης Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα.

Την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, πλαισιωμένος από τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Απ. Βαρνάβα, Αρχιμ. Ιωάννη, και τους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Σταύρο Καραπατάκη και π. Νικόλαο Παναγή.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του μίλησε για το βίο, τις αρετές και το μαρτύριο της Αγίας Θέκλας, η οποία έμεινε στη συνείδηση στης Εκκλησίας για 2000 περίπου χρόνια ως Πρωτομάρτυρας και Ισαπόστολος. Ακούγοντας τα κυριακά λόγια «εἰ θέλεις τέλειος εἶναι … δεῦρο ἀκολούθει μοι» (Ματθ. 19, 21) αλλά και το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου, άφησε πίσω της τα επίγεια και πορεύθηκε ως αρνίο προς τη «σφαγή, υπέρ του σφαγιασθέντος Χριστού του Θεού ημών, η καλλιπάρθενος Θέκλα και Θεόνυμφος», όπως μας περιγράφουν οι ύμνοι της εορτής. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι το Πανάγιο Πνεύμα, το οποίο έδινε δύναμη, θάρρος και αντοχή στην Αγία Θέκλα, τους Αποστόλους και όλους τους Αγίους, Οσίους και Μάρτυρες ανά τους αιώνες μέχρι σήμερα και έως της συντελείας του κόσμου, θα γεννά πάντοτε Αγίους. Ανάλογα με τη θέληση και την προαίρεσή μας, το Πανάγιο Πνεύμα θα μας ενδυναμώνει κι εμάς, το πλήρωμα της Εκκλησίας, θα μας δίνει θάρρος και κουράγιο για να αντέχουμε τις δυσκολίες, τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς της καθημερινότητας.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Αρτοκλασία και Μνημόσυνο των γονέων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.  

Στο μέσο του Εσπερινού έγινε λιτανεία με την εικόνα της εορτάζουσας Αγίας και πορεύθηκαν όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, προς τον Προμαχώνα Κωνστάντζας, όπου παλιά υπήρχε ναός αφιερωμένος στην Αγία Θέκλα. Εκεί έγινε δέηση ενώπιον της εικόνας και ολοκληρώθηκε η ακολουθία του Εσπερινού.  

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Όρθρος και θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Δείτε το αφιέρωμα του Μηνιαίου Περιοδικού Δήμου Λευκωσίας (Σεπτέμβριος 2011) πατώντας εδώ…

*****************************************

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020, με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης, εορτάζει το αρχαίο εκκλησάκι της Αγίας, παρά τον «Προμαχώνα Κωνστάντζας», στα τείχη της Λευκωσίας.

Την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, το εσπέρας στις 5.30μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, Μετοχίου Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος θα χοροστατήσει και κηρύξει.

Κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης της ιερής εικόνας της Αγίας Θέκλας η πομπή θα πορευθεί προς τα Ενετικά τείχη της πόλης και θα ολοκληρωθεί η ακολουθία του Εσπερινού στον ιερό χώρο της Αγίας Θέκλης, παρά τον «Προμαχώνα Κωνστάντζας».

Το πρωί της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου 2020, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, Μετοχίου Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή

 

Γράφει ο Ν. Κληρίδης, στα προλεγόμενα της Ακολουθίας της Αγίας Θέκλας, Λευκωσία 1951:

«… Στη Λευκωσία, στη νότια πλευρά του Ενετικού τείχους, κοντά στο άνοιγμα Αγίου Αντωνίου και δίπλα από τον Προμαχώνα που ονομάζεται Παϊρακτάρης (σημ. «Προμαχώνας Κωνστάντζα»), εκεί, σε παλαιότερα χρόνια, υπήρχε ναός αφιερωμένος στην Αγίαν Θέκλαν. Αυτός κατεδαφίστηκε από τους Ενετούς μαζί με πολλούς άλλους ναούς, όταν έκτιζαν τα καινούργια τείχη της Λευκωσίας (1567) για να αντιμετωπίσουν την επίθεση των Τούρκων. Ο σεβασμός των Ελλήνων Χριστιανών της Λευκωσίας προς την Αγίαν Θέκλαν ανάγκασε τους Ενετούς να κτίσουν στη βάση του τείχους, και στη θέση που υπήρχε ο ναός της Αγίας, μία μικρή αψίδα. Στο βάθος υπάρχει θήκη με διαστάσεις 0,46 Χ 0,50 που χρησίμευε για τοποθέτηση της εικόνας. Η αψίδα κλείει με ξύλινη θύρα που ανοίγει μονάχα την ημέρα του εορτασμού της μνήμης της Αγίας (23 και 24 Σεπτεμβρίου).

Οι εφημέριοι του ναού του Αγίου Αντωνίου έψαλλαν την Ακολουθία της Αγίας στο ναόν του Αγίου Αντωνίου με εορταστή τον περίφημο δραγομάνο της Κύπρου Χατζηγεωρκάτζην. Στο τέλος της Ακολουθίας του εσπερινού έπαιρναν την εικόνα της Αγίας κι έκαναν λιτανεία, ακολουθούμενοι από όλο το εκκλησίασμα. Στην αψίδα τους υποδέχονταν εκατοντάδες άλλων, που περίμεναν εκεί την εικόνα της Αγίας για προσκύνημα.

Η εικόνα της Αγίας που σώζεται στο ναόν του Αγίου Αντωνίου, αν και αχρονολόγητη, φαίνεται παλιά. Είναι δίδυμη, στα αριστερά είναι ζωγραφισμένη η Αγία Θέκλα και στα δεξιά ο  Κύπριος Άγιος Ηρακλείδιος, πρώτος επίσκοπος της Ταμασσού, ίσως γιατί κι οι δύο Άγιοι ήσαν σύχρονοι…».

(Ν. Κληρίδη, Προλεγόμενα της Ακολουθίας της Αγίας Θέκλας, Λευκωσία 1951).

Print Friendly, PDF & Email

Share this post