Επίσκεψη της Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης
Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα βυζαντινής τέχνης και ναοδομίας στην Κύπρο, ο ιστορικός ιερός ναός τού Αγίου Νικολάου τής Στέγης στην ορεινή Κακοπετριά, αποτέλεσε σταθμός στη σημερινή πλούσια σε επισκέψεις ημέρα τής Προέδρου τής Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο νησί μας.
Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν εγκαρδίως ο Υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Καρούσος, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών κ. Κώστας Χαμπιαούρης, ο Πρόεδρος τού συμπλέγματος Κοινοτήτων Σολέας και Κοινοτάρχης Ευρύχου κ. Ξενοφών Ξενοφώντος καθώς και αντιπροσωπεία τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στην οποία υπάγεται ο ιερός ναός μαζί με τους περί αυτόν κατασκηνωτικούς χώρους.
Την ξενάγηση στον ναό και τον χώρο ανέλαβε η Αρχαιολογική Λειτουργός κα. Φρύνη Χατζηχριστοφή, ενώ ο εκ μέρους τού Μακαριωτάτου θεολόγος π. Μιχαήλ Νικολάου παρουσίασε εν συντομίᾳ τη λειτουργική χρήση του ναού διαχρονικά και τη δραστηριοποίηση των πέριξ αυτού χώρων. Ο ιερολογιώτατος π. Μιχαήλ ανέφερε ανάμεσα σε άλλα την ύπαρξη μοναδικών τοιχογραφιών στον ναό, την διοργάνωση στον χώρο κατασκηνωτικών περιόδων για νέους και νέες από την Κύπρο, αλλά και τη φιλοξενία νέων από τις εκκλησίες τής Μέσης Ανατολής σε κάθε θερινή κατασκηνωτική περίοδο, μία πρωτοβουλία τού Προκαθημένου τής Εκκλησίας Κύπρου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου.
Ο ιερός ναός τού Αγίου Νικολάου είναι μία από τις εννέα τοιχογραφημένες εκκλησίες τού Τροόδους, οι οποίες έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1985. Είναι ναός του 11ου αιώνα, καθολικό διαλυμένης μονής και το μόνο σωζόμενο μεσοβυζαντινό καθολικό της Κύπρου. Η αρχιτεκτονική του Αγίου Νικολάου της Στέγης είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο και πήρε το όνομά του από τη δεύτερη ξύλινη οροφή με επίπεδη πλακά. Οι εσωτερικοί τοίχοι της εκκλησίας είναι διακοσμημένοι με μια σειρά τοιχογραφιών με διαφορές στην ηλικία άνω των 600 ετών.
Αν και σώζονται μερικές τοιχογραφίες τού 11ου και 12ου αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος των τοιχογραφιών του ναού χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες της Σταύρωσης και της Ανάστασης ζωγραφίστηκαν στα τέλη του 13ου αιώνα. Η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα κοσμεί τον τρούλο μαζί με προφήτες στο τύμπανο του τρούλου και τους ευαγγελιστές στα τέσσερα τρίγωνα. Αυτά τα τρία έργα χρονολογούνται στα μέσα του 14ου αιώνα. Στον σηκό και στον νάρθηκα υπάρχει μια ομάδα αγίων φυσικού μεγέθους που χρονολογούνται την ίδια περίοδο. Στη βορειοδυτική πλευρά, υπάρχουν δύο υπερφυσικές εικόνες του Αγίου Θεοδώρου και του Αγίου Γεωργίου.
Ξεχωριστή για τη μοναδικότητά της είναι η τοιχογραφία τής Γεννήσεως τού Χριστού όπου η Κυρία Θεοτόκος παριστάνεται να θηλάζει τον αρτιγέννητο Ιησού.
Μετά την ξενάγηση, παρατέθηκε κέρασμα προς τιμήν τής κ. Σακελλαροπούλου και της συνοδείας της.
Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου