Χαιρετισμός στο Β΄ Παγκύπριο Συνέδριο στο Φοινί, με θέμα: «Φοινί, η Ιστορική και Πολιτιστική Κληρονομιά του, από τα παλαιά μέχρι σήμερα»

Χαιρετισμός στο Β΄ Παγκύπριο Συνέδριο στο Φοινί, με θέμα: «Φοινί, η Ιστορική και Πολιτιστική Κληρονομιά του, από τα παλαιά μέχρι σήμερα»

Χαιρετισμός στο Β΄ Παγκύπριο Συνέδριο στο Φοινί, με θέμα: «Φοινί, η Ιστορική και Πολιτιστική Κληρονομιά του,

από τα παλαιά μέχρι σήμερα»

Πολιτιστικό Κέντρο Φοινιού, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου
Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου

 

Με πολλή χαρά δέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ στο σημερινό Β΄ Παγκύπριο Συνέδριο στο Φοινί, με θέμα: «Φοινί, η Ιστορική και Πολιτιστική Κληρονομιά του, από τα παλαιά μέχρι σήμερα».

Μεταφέρω προς όλους τις εγκάρδιες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, καθώς και τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, τον οποίο και ευχαριστώ για την κανονική άδεια να παραστώ και να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό.

Στο σημείο αυτό επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Τυχικό, ο οποίος εκπροσωπεί την περιφέρεια της Μητροπόλεως Πάφου στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, του οποίου προΐσταμαι.

Η περίοπτος θέση της κοινότητας Φοινί, στα χωριά του Κόκκινου Πηλού, στην Επαρχία Λεμεσού, στην οροσειρά του Τροόδους, η εργατικότητα και η προοδευτικότητα των κατοίκων της σφράγισαν την πορεία της μέσα στο χρόνο και ιστορικά και πολιτιστικά και εθνικά και χριστιανικά. Τα κύρια προϊόντα της Κοινότητας είναι φρούτα, κρασί και ξηροί καρποί, ενώ είναι επίσης γνωστή για την αγγειοπλαστική, τα παραδοσιακά σκαλιστά έπιπλα (η φοινιώτικη καρέκλα) και για το τραττάρισμα, με το τοπικό γλυκό, το «λουκούμι».

Τα πολλά ιερά μνημεία δηλώνουν αυτή την ιστορική και πολιτιστική πραγματικότητα. Αναφέρω ενδεικτικά: Την κεντρική εκκλησία της, τον Τίμιο Σταυρό. Κτίστηκε το 18ο/19ο αιώνα. Στο τέμπλο του ναού, βρίσκεται τοποθετημένος ο Τίμιος Σταυρός, τοποθετημένος σε μια ειδική σφραγισμένη θήκη.

Τη Μονή των Αγίων Αναργύρων, η οποία βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί προς τον Άγιο Δημήτριο. Από το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων σώζεται σήμερα μόνο η εκκλησία, που είναι δίκλιτη και ξυλόστεγη. Η πρώτη μαρτυρία που έχουμε για το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων είναι από Κώδικα της Εθνικής Βιβλιοθήκης των Παρισίων, που μας πληροφορεί ότι κατά το 17ο αιώνα ήταν ενωμένο με το μοναστήρι της Παναγίας της Τροοδίτισσας. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει την ύπαρξη της Μονής ενωρίτερα.

Το Εξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο βρίσκεται στα δυτικά του χωριού και οι εργασίες κατασκευής του ολοκληρώθηκαν το 1999. Το Παρεκκλήσι της Αγίας Άννας, το οποίο συναντάμε και προσκυνάμε στα νότια του χωριού, στο ύψωμα μιας βουνοπλαγιάς. Κτίστηκε το 1993. Το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο βρίσκεται αρκετά έξω, βόρεια του Φοινιού. Κτίστηκε την περίοδο 2001 – 2002. Όλα τα παραπάνω Ιερά τεκμηριώνουν τη βαθιά Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και παράδοση των Φοινιωτών.

Επιπρόσθετα, το Πηλαβάκειο Μουσείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και έξοδα του αείμνηστου Φοινιώτη Θεοφάνη Πηλαβάκη. Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίσμα του 16ου αιώνα στο κέντρο του χωριού. Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ένα μνημείο στη μνήμη των Φοινιωτών αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-59, Δήμου Ηροδότου και Ευστάθιου Ξενοφώντος. Ασφαλώς η σύνδεση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Σωφρονίου Γ’ με το Φοινί, ο οποίος γεννήθηκε στις 27/04/1825. Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από το 1865 έως το 1900.

Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να παραλείψουμε την εθελοντική συμμετοχή Φοινιωτών στους Ελληνικούς και Παγκόσμιους πολέμους.

Τα ανωτέρω, τα οποία επισημάναμε ακροθιγώς και για τα οποία είμαι βέβαιος, από το δημοσιευμένο πρόγραμμα του παρόντος συνεδρίου και τους έγκριτους ομιλητές ερευνητές, όλοι θα ενημερωθούμε και θα ωφεληθούμε από τη συμμετοχή στις επιστημονικές εργασίες του παρόντος συμποσίου.

Εμείς, όλοι ως ευλαβείς προσκυνητές μνημονεύουμε τους προαπελθόντες και προσευχόμαστε οι παρόντες και οι απανταχού συγχωριανοί με τα παιδιά τους, τη νέα γενεά, να συμβάλουν ώστε να συνεχιστεί η παράδοση μέσα στη μεταμοντέρνα κοινωνία που ζούμε.

Συγχαίρω τους διοργανωτές του παρόντος Συνεδρίου και κατεξοχήν τους ομιλητές. Θα αναμένουμε με επιστημονικό ενδιαφέρον τα πρακτικά. Και πάλι, ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι καλές επιτυχίες στις εργασίες του Συνεδρίου μας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post