Οι Λυσιώτες εόρτασαν τον Όσιο Ευφημιανό στην προσφυγιά (13-14/11/2020)

Οι Λυσιώτες εόρτασαν τον Όσιο Ευφημιανό στην προσφυγιά (13-14/11/2020)

Μέσα στην προσφυγιά εόρτασαν για ακόμη μια χρονιά οι εκτοπισμένοι της κωμόπολης Λύσης τη μνήμη του Οσίου Ευφημιανού.

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος μετέφερε την εικόνα της Παναγίας της Λύσης, από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, όπου φυλάσσεται άχρι καιρού, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ευφημιανού στον Κόρνο, προς παρηγοριά και ευλογία των Λυσσιωτών.

Την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και την επομένη, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία, στο ομώνυμο παρεκκλήσιο.

Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτ. Σάββα Χατζηιωνά. Οι ακολουθίες τελέστηκαν υπαίθρια και με την τήρηση των πρωτόκολλων του Υπουργείου Υγείας.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους τιμώμενους Αγίους της ημέρας, Απόστολο Φίλιππο, Άγιο Γρηγόριο Παλαμά και ιδιαίτερα στον Όσιο Ευφημιανό τον εν Λύση της Μεσαορίας ασκήσαντα. Εν τη ελεημοσύνη του ο Θεός, εδώ και 2000 και πλέον έτη, μέσα στην καθημερινότητα αυτού του βίου, γεννά Αγίους για να μας ενθαρρύνουν και να είναι για την κάθε εποχή παραδείγματα προς μίμηση για τον κάθε Χριστιανό. Ο Όσιος Ευφημιανός δεν είναι μάρτυρας του αίματος αλλά μάρτυρας της συνειδήσεως. Έδωσε όλο τον εαυτό του στην προσευχή και σε κάθε τι θεάρεστο και έλαβε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ο τιμώμενος Όσιος και γενικά όλοι οι ασκητές Όσιοι μάς προσφέρουν με το βίο τους το παράδειγμα της ταπείνωσης και της υπακοής. Μας διδάσκουν ότι ακόμα κι όταν ανθρωπίνως έχουμε δίκαιο αλλά υποχωρούμε και καταδεχόμαστε, ένεκα υπακοής, τότε οι καρποί είναι γλυκύτατοι. Όταν όμως επιμένουμε στο θέλω μας τότε οι καρποί είναι πικροί.

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε στους παρόντες τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και του ποιμενάρχου της εκκλησιαστικής περιφέρειας όπου βρίσκεται το εκκλησάκι των Λυσιωτών, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα. Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, και ιδιαίτερα την Εκκλησιαστική Επιτροπή, που κρατούν ζωντανή την παράδοση της Λύσης και την μεταδίδουν στους νέους. Επίσης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Λύσης που βοηθούν στη διατήρηση του πολιτισμού, της τέχνης και της εκκλησιαστικής μουσικής και πρόσφατα αναζωογόνησαν τη χορωδία «Γιάγκος Σουρουλλά» της Λύσης. Μάλιστα ίδρυσαν Σχολή Βυζαντινής Μουσικής για τη διατήρηση της Λυσιώτικης παράδοσης.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Λύσης, κ. Ανδρέας Καουρής, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για τη συνεχή συμπαράσταση, τη συνεργασία και την πατρική του μέριμνα για όλες τις κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας και ιδιαίτερα της Λύσης.   Ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Α. Καουρής «Θεοφιλέστατε, είστε μαζί μας και στις χαρές και στις λύπες μας. Σας ευχαριστούμε για το ζωηρό ενδιαφέρον σας για τη κωμόπολή μας καθώς και για όλες τις ενορίες της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας».

Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών αναπέμφθηκε δέηση υπέρ υγείας των Λυσσιωτών και ανευρέσεως των αγνοουμένων. Επίσης, τελέστηκαν Μνημόσυνα πάντων των τελειωθέντων κληρικών, διδασκάλων, δημάρχων, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών, ευεργετών της κωμοπόλεως Λύσης. 

Το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς Οικονόμο π. Ανδρέα Πίττα από τον Άγιο Νικόλαο Λευκονοίκου και το Δαυλό και τον Πρωτ. Σάββα Χατζηιωνά, από τη Λύση και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν ο Βουλευτής κ. Γιώργος Κάρουλας, ο πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας της Λύσης κ. Ανδρέας Τοφιάς, ο Ιεροψάλτης Αρτέμος Κουσιάππας μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας της Λύσης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας της Λύσης κ. Ανδρέας Λυσσάνδρου, ο Εκκλησιασιτκός Επίτροπος του Παρεκκλησίου και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Λύσης κ. Κυριάκος Κοντοβούρκης.

Ακόμη, τελέστηκαν εορτές και μνημόσυνα και λιτάνευση των ιερών εικόνων όπως και στον Εσπερινό. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε την εικόνα της Παναγίας της Λύσης πίσω στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς.

 

Κείμενο: Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ευφημιανού, οι εκτοπισμένοι της κωμοπόλεως Λύσης εορτάζουν τη μνήμη του στο εκκλησάκι του Οσίου Ευφημιανού στην κοινότητα Κόρνος.

Το εσπέρας της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου 2020, στις 5.00 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα.

Το πρωί του Σαββάτου, 14 Νοεμβρίου 2020, ανήμερα της εορτής, θα λειτουργήσει και κηρύξει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου,  θα συνοδεύσει την εικόνα της Παναγίας της Λύσης, για προσκύνηση από τους πιστούς.

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου,  ο Επίσκοπος Μεσαορίας, θα συνοδεύσει την εικόνα της Παναγίας της Λύσης, για προσκύνηση από τους πιστούς, τόσο κατά την ακολουθία του Εσπερινού όσο και στη Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής.

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post