Οι πρόσφυγες της Νεαπόλεως εόρτασαν τον Απόστολο Ανδρέα (29/11/2020)

Οι πρόσφυγες της Νεαπόλεως εόρτασαν τον Απόστολο Ανδρέα (29/11/2020)

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ και σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως-Κωνσταντίας, τον Κοινοτάρχη και το Σωματείο «Ολυμπιάς», πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Αποστόλου Ανδρέα, σε συνθήκες προσφυγιάς και πανδημίας. Οι εκτοπισμένοι της Ενορίας Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως-Κωνσταντίας, όπως κάθε χρόνο, τίμησαν τον προστάτη Άγιό τους στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Συνοικισμού 3 Στροβόλου.

Την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020, τελέστηκε θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της ενορίας, Πρωτ. Αντώνιο Καλογήρου και Πρωτ. Παναγιώτη Φλουρή.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του έκανε αναφορά στο ευαγγελικό ανάγνωσμα, το οποίο μας παρουσιάζει ένα νεαρό που θέτει στον Κύριο Ιησού Χριστό ένα ερώτημα διαχρονικό και πραγματικό: «Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ποιήσας ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσω;» (Λκ. ιη΄ 18). Με αυτό το ερώτημα πρέπει να πορευόμαστε κι εμείς στη ζωή μας, έχοντας ως πρώτο μέλημα τη σωτηρία των ψυχών μας. Αν και ο νεαρός ήταν τηρητής του νόμου από παιδιόθεν, είχε μια ελλειματικότητα: η υπερβολική εξάρτηση και αφοσίωση στα επίγεια και πρόσκαιρα αυτού του κόσμου. Ο Κύριος δεν καταδικάζει μόνο τον πλούτο αυτό καθαυτό αλλά και το κάθε τι που κάνει τον άνθρωπο εξαρτημένο και υποδουλωμένο, χάνοντας την ελευθερία του και την προοπτική της σωτηρίας της ψυχής του. Γι΄αυτό ο κάθε χριστιανός δίνει καθημερινά τον αγώνα για την απελευθέρωσή του από οτιδήποτε τον απομακρύνει από τον Θεό, αλλά έχοντας πάντα τη συνείδηση ότι δεν μπορεί από μόνος του να υπερβεί τα ανθρώπινα όρια. Χρειάζεται τη βοήθεια του Θεού: «Τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν» (Λκ. ιη΄ 27).

Επίσης, ευχαρίστησε τον Κοινοτάρχη και τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους για τη συνεργασία για να εκκλησιαστούν οι Νεαπολίτες σήμερα και να τελέσουν και τα Μνημόσυνά των κληρικών της ενορίας τους, των ηρώων που έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκανταρσία του 1963-64 και κατά την τουρκική εισβολή του 1974, και πάντων των καθοιονδήποτε τρόπο τελειοθέντων Νεαπολιτών.

Κατά το κοινωνικόν μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου «Ολυμπιάς» Νεαπόλεως, κ. Άντρος Μιχαηλίδης.

Ακολούθως έγινε αρτοκλασία και τελέστηκαν τα Μνημόσυνα.

 

Κείμενο: Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι

Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

 


Οι πρόσφυγες της Νεαπόλεως εορτάζουν τον Απόστολο Ανδρέα (29/11/2020)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως – Κωνσταντίας, ο Κοινοτάρχης και το Σωματείο «Ολυμπιάς» Νεαπόλεως καλούν σε Εκκλησιασμό τους πρόσφυγες του προαστίου της Λευκωσίας Νεαπόλεως, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, το πρωί, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα (Συνοικισμός Στροβόλου ΙΙΙ).

Οι εκτοπισμένοι θα εορτάσουν, προεορτίως, τον Απόστολο Ανδρέα. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα αναπεμφθεί δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή στην πατρώα γη, καθώς και μνημόσυνα των πεσόντων στις μάχες της Τουρκοανταρσίας του 1964 και κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του 1974, καθώς και όσων απέθαναν πριν και μετά, στην προσφυγιά.

Της Θείας Λειτουργίας θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Καλούνται οι Νεαπολίτες να συμμετάσχουν στον εκκλησιασμό, ο οποίος θα είναι και αφορμή επικοινωνίας και περαιτέρω γνωριμίας ιδιαίτερα των νέων της κατεχόμενης ενορίας μας.

 Τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Ανδρέας Αφάμης

Κυριάκος Κυριάκου

Άντρος Μιχαηλίδης

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Ανδρέα της ενορίας Νεαπόλεως – Κωνσταντίας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post