Εορτασμός του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας από τις κοινότητες Νέου Χωριού και Τραχωνίου Κυθρέας (5-6 Δεκεμβρίου 2020)

Εορτασμός του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας από τις κοινότητες Νέου Χωριού και Τραχωνίου Κυθρέας (5-6 Δεκεμβρίου 2020)

Οι εκτοπισμένοι των κοινοτήτων Νέου Χωριού Κυθρέας και Τραχωνίου Κυθρέας εόρτασαν στην προσφυγιά και σε συνθήκες πανδημίας τον Άγιο Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά.

Το εσπέρας του Σαββάτου, 5 Δεκεμβρίου 2020, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Τον πλαισίωσαν οι νεοχωρίτες κληρικοί Πρωτοπρεσβύτερος π. Διομήδης Κωνσταντίνου και Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Κούλας καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο του οικουμενικού ιεράρχη Νικολάου, του θαυματουργού, ο οποίος έζησε τις ταλαιπωρίες, τις διώξεις, τις λοιδορίες και τις συκοφαντίες πριν το Διάταγμα των Μεδιολάνων, μέχρι και τη φυλακή. Παρόλα αυτά δεν έπαψε να ομολογεί τον αληθινό Τριαδικό Θεό και να διδάσκει την αληθινή και σωστή διδασκαλία για το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο με λογική και με καρδία, γι΄ αυτό και πρέπει να εργάζεται στη ζωή του ενεργώντας αρμονικά και τις δύο αυτές αρετές. Δεν μπορεί να μην χρησιμοποιεί και τα δύο επειδή τότε θα πέσει είτε στον φανατισμό είτε στο σχολαστικισμό. Γι΄ αυτό ο χριστιανός καλείται να προσεύχεται στον Θεό όχι μόνο με την καρδία του αλλά και με το νου του: «εἴπωμεν πάντες ἐξ ὅλης της ψυχῆς καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας ἡµῶν εἴπωμεν». Έτσι και ο τιμώμενος Άγιος Νικόλαος, ο οποίος παρόλο που έμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως «εικόνα πραότητος», δεν δίστασε να ελέγξει τον Άρειο όταν άκουσε τις κακοδοξίες που δίδασκε.

Στο τέλος ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τους κοινοτάρχες των δύο κοινοτήτων, κ. Χρίστο Λαμπρία του Νέου Χωριού Κυθρέας και κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας και Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας, και όλα τα οργανωμένα σύνολα για την καλή συνεργασία και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα να αξιωθούμε.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν Μνημόσυνα των κληρικών, ηρώων, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών, ευεργετών, πατέρων και αδελφών των κοινοτήτων Νέου Χωρίου και Τραχωνίου Κυθρέας.

Να σημειωθεί ότι το εσπέρας του Σαββάτου, 5 Δεκεμβρίου 2020, ο Θεοφιλέστατος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλασιούμενος από τους Πρωτοπρεσβύτερους π. Πέτρο Παπαϊωάννου καί π. Δημήτριο Κούτσιο και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι, χοροστάτησε και κήρυξε κατά το Μέγα Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα ι.ν. Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού, επί της Λεωφόρου Καλλιπόλεως.

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

******************************************

Ανακοίνωση Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας και Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας, σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια και όλα τα οργανωμένα σύνολα των δύο όμορων κατεχόμενων Κοινοτήτων, εορτάζουν τον Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά.

Το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020, το εσπέρας (4:30 μ.μ.) θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2020 το πρωί, θα τελεστεί Όρθρος και Θ. Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος θα κήρυξη το θείο Λόγο.

Να σημειωθεί ότι και οι δύο Κοινότητες έχουν παλαιούς ναούς του Αγίου Νικολάου.

Για πληροφορίες σχετικά με την πανήγυρη, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τους κυρίους: Θεόδωρο Μεϊβατζή, τηλ. 99631145, Εκκλησιαστικό Επίτροπο του Παρεκκλησίου και της κατεχόμενης ενορίας Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωρίου Κυθρέας και Χαράλαμπο Αθανασίου τηλ. 99280582, Κοινοτάρχη και Εκκλησιαστικό Επίτροπο Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές Νέου Χωρίου και Τραχωνίου Κυθρέας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post