Οι Ασσιώτες εόρτασαν τον χωριανό τους Άγιο Σπυρίδωνα Τριμυθούντος (11-12 Δεκεμβρίου 2020)

Οι Ασσιώτες εόρτασαν τον χωριανό τους Άγιο Σπυρίδωνα Τριμυθούντος (11-12 Δεκεμβρίου 2020)

Μέσα στις γνωστές συνθήκες πανδημίας και για 46 χρόνια στην προσφυγιά εορτάστηκε η μνήμη του Κύπριου Αγίου της Οικουμένης, του Αγίου Σπυρίδωνα επισκόπου Τριμυθούντος.

Την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020 η Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, όπου ιερουργεί ο Ασσιώτης Ιερέας π. Μιχαήλ Μαλλιάπης.

Των ιερών Ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Σπυρίδωνος και στις αρετές που εμπλούτιζαν την ψυχή του, οι οποίες του προσέφεραν μεγάλη παρρησία ενώπιον του Θεού, γι΄ αυτό και επιτέλεσε και ακόμα επιτελεί θαύματα μέσα στους αιώνες, για την παρηγορία των ανθρώπων. Ξεκίνησε ως βοσκός αλόγων προβάτων, στον κάμπο της Μεσαορίας, και έφθασε να είναι ποιμένας των λογικών προβάτων της Εκκλησίας του Χριστού. Με τον θεάρεστο βίο και με τα έργα του έμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως οικουμενικός ιεράρχης και θαυματουργός. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι ούτε πανδημία, ούτε ανθρώπινες στενοχώριες, ούτε δοκιμασία δεν μπορούν να μας χωρίσουν από την αγάπη του Χριστού. Τίποτα δεν μπορεί να εισχωρήσει μέσα μας για να εγκαταλείψουμε την πίστη, την ελπίδα και την χαρά μας που είναι χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Ζούμε μια περίοδο προσωπικής εξέτασης και αποτίμησης της στάσης μας, απέναντι στο Θεό και το συνάνθρωπό μας.  Καλούμαστε όλοι να κάνουμε υπομονή προσευχόμενοι, μελετώντας το Ιερό Ευαγγέλιο και τηρώντας τα πρωτόκολλα των Ιατρικών Υπηρεσιών, για να επανέλθει η κοινωνία στους κανονικούς ρυθμούς.

Τελέστηκαν· αρτοκλασία, δέηση υπέρ υγείας και επιστροφής στις πατρογονικές εστίες των Ασσιωτών και Μνημόσυνα των κληρικών, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών, διδασκάλων, ευεργετών πατέρων και αδελφών της κωμόπολης Άσσιας.

Τους εκτοπισμένους της Άσσιας εκπροσώπησαν οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι: Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Μαλλιάπης και ο κ. Κυριάκος Ερωτοκρίτου, ο οποίος πρόσφερε το Πεντάρτι και τα κόλλυβα, εκ μέρους όλων εκτοπισμένων της κωμοπόλεως Άσσιας της γενέτειρας του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος.

 

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι

Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

*****************************

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι, οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές Αγίου Γεωργίου και Τιμίου Προδρόμου Άσσιας, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κωμοπόλεως Άσσιας προσκαλούν τους πιστούς, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, στον Εσπερινό του Αγίου Σπυρίδωνα Τριμυθούντος στον ι. ν. της Παναγίας Παλουριωτίσσης την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, η ώρα 4.30 μ.μ., προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Ανήμερα της εορτής, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό, όπου ιερουργεί ο Ασσιώτης Ιερέας π. Μιχαήλ Μαλλιάππης.

Να σημειωθεί ότι στην κωμόπολη Άσσιας μεταξύ των Εκκλησιών που με ευλάβεια ανεγέρθηκαν, υπάρχει Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος του Ασσιώτου, τον οποίο ανήγειρε και αγιογράφησε ο σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος Μιχαήλ Κκάσιαλος

Οι πιστοί που επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα της εορτής και για μνημόσυνα. Για πληροφορίες: π. Μιχαήλ Μαλλιάππης, τηλ. 99883799.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές Αγίου Γεωργίου και Τιμίου Προδρόμου Άσσιας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post