Ανακοινωθέν για την εκδημία του Καθηγουμένου της Μονής Σταυροβουνίου Αρχιμανδρίτου Αθανασίου

Ανακοινωθέν για την εκδημία του Καθηγουμένου της Μονής Σταυροβουνίου Αρχιμανδρίτου Αθανασίου

Η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου μετά βαθυτάτης θλίψεως αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Αρχιμανδρίτου Αθανασίου. Ο μακαριστός Γέροντας εκοιμήθη πλήρης ημερών, αφού συμπλήρωσε ογδόντα χρόνια μοναχικής ζωής στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 στις 3:00 μ.μ. στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου

********************************

 

Εξεδήμησε προς Κύριον ο μακαριστός και πολυσέβαστος  Καθηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος (1925- +18.1.2021)

Τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου αρχιεπίσκοπου Αλεξανδρείας, στις 10.00 μ.μ., εξεδήμησε προς Κύριον ο μακαριστός και πολυσέβαστος Καθηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος.

Ο πολιός Γέροντας Αθανάσιος γεννήθηκε, στην κατεχόμενη σήμερα, κωμόπολη Άσσεια της Μεσαορίας, το έτος 1925. 

Το 1940, σε ηλικία 15 χρονών, προσήλθε στη Μονή Σταυροβουνίου. Τρία έτη μετά έλαβε την ευχή της ρασοφορίας, από τον τότε ηγούμενο μακαριστό Γέροντα Βαρνάβα. 

Το 1946 έγινε ρασοφόρος μοναχός και το Μεγάλο Σάββατο του 1950 έλαβε το μέγα σχήμα του μοναχού από τον διάδοχο του Γέροντα Βαρνάβα, ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Β΄. 

Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Κιτίου (1948-1950) και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου (1950-1977) Μακάριο Γ΄. 

Το 1957 χειροτονήθηκε ιερομόναχος και το 1967 χειροθετήθηκε Πνευματικός από τον τότε μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμο (1950-1973).

Ο Γέροντας Αθανάσιος εξελέγη ηγούμενος της Μονής Σταυροβουνίου σε διαδοχή του Ηγουμένου, Γέροντος Γερμανού, ο οποίος κοιμήθηκε στις 31 Αυγούστου 1982. 

Στις 12 Δεκεμβρίου του έτους αυτού, ο Αθανάσιος προεχειρίσθη σε Αρχιμανδρίτη και ενθρονίστηκε στην ηγουμενία της Μονής από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη, τέως Κιτίου κ. Χρυσόστομο.

Κατά την περίοδο ηγουμενίας του Γέροντος Αθανασίου, εντάχθηκαν στο δυναμικό της Μονής αρκετοί νέοι μοναχοί, έγιναν δε και αρκετές προσθήκες, αναπαλαιώσεις και επεκτάσεις στα μοναστηριακά οικοδομήματα. Κυριολεκτικά έλαμψε η ιστορική Μονή του Τιμίου Σταυρού από την Κύπρο σε όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, με απόφαση της Συνεδρίασης της 5ης Απριλίου 2016, τίμησε τον καθηγούμενο Αθανάσιο με το χρυσούν παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, την ύψιστη διάκριση της Παλαιφάτου Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου.

Προσευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του εν Χώρα ζώντων και δικαίων.

Να έχουμε την ευχή του και να θυμόμαστε τις διδαχές του.

Διαβάστε τον Επικήδειο Λόγο του Πανιερωτάτου  Μητροπολίτη Κιτίου, κ. Νεκταρίου, στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο πατώντας εδώ…

Παρακολουθήστε την Εξόδιο Ακολουθία του Μακαριστού Γέροντος Αθανασίου Σταυροβουνιώτου πατώντας εδώ…

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post