Εορτασμός του Αγίου Αρτέμονα στην προσφυγιά (21 Μαρτίου 2021)

Εορτασμός του Αγίου Αρτέμονα στην προσφυγιά (21 Μαρτίου 2021)

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αγίου Αρτέμονος στο Ορνίθι εόρτασε προεορτίως τη μνήμη του Αγίου Αρτέμονος, Επισκόπου Σελευκείας, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 21 Μαρτίου 2021, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λακατάμειας.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τους ιερείς της ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερους Κυπριανό Ανδρέου και Κυριάκο Κυριάκου καθώς και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας μας, στο τέλος της Δοξολογίας του Όρθρου, ενώ οι ιεροψάλτες έψαλλαν το ασματικό «Άγιος ο Θεός…», εν πομπή εξήλθαν από τη Βόρεια πόρτα του ιερού τα εξαπτέρυγα, ο διάκονος θυμιάζων και οι ιερείς κρατώντας την ευτρεπισμένη με λουλούδια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό και ήρθαν στο κέντρο του σολέα, όπου την τοποθέτησαν. Μαζί με τον Θεοφιλέστατο, τους κληρικούς και τους ψάλτες, το εκκλησίασμα έψαλλε το τροπάριο «Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ …».

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους τελευταίους στίχους του αποστολικού αναγνώσματος: «οὗτοι πάντες (της Παλαιάς Διαθήκης) μαρτυρηθέντες διὰ τῆς πίστεως οὐκ ἐκομίσαντο τὴν ἐπαγγελίαν, τοῦ Θεοῦ περὶ ἡμῶν κρεῖττόν τι προβλεψαμένου, ἵνα μὴ χωρὶς ἡμῶν τελειωθῶσι» (Εβρ. ια΄ 39-40). Από εδώ φαίνεται το προνόμιό μας, αφού εμείς ζούμε και βιώνουμε αυτό το οποίο οι δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης προφήτευσαν και ανέμεναν επί αιώνες. Όταν τελούμε τη Θεία Λειτουργία είναι μαζί μας το πλήρωμα της οικουμένης, είτε ζει ακόμα σε αυτό τον κόσμο είτε παρήλθε του μάταιου αυτού βίου. Είναι παρούσα η στρατευόμενη Εκκλησία, δηλαδή όλοι οι αδελφοί μας όπου γης που αγωνίζονται και ομολογούν τον αληθινό Τριαδικό Θεό. Ταυτόχρονα είναι μαζί μας και η θριαμβεύουσα Εκκλησία, δηλαδή όλοι όσοι παρήλθαν του κόσμου τούτου εν Χριστώ, αλλά και όλοι εκείνοι που προσδοκούσαν και ανέμεναν την έλευση του Μεσσία.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας σημείωσε ότι σήμερα μνημονεύουμε τους αδελφούς μας που έζησαν στην περιοχή της Μεσαορίας που λέγεται Ορνίθι. Στο δρόμο από τη Λευκωσία, νότια της Αγγαστίνας,  προς την, Αφάνεια και Άσσεια, προς Στρογγυλό και Βατυλή υπάρχει, στα νότια, περιοχή με σπουδαία ιστορία μέσα στους αιώνες. Εκεί ακόμα στέκει, ως μαρτυρία των προγόνων μας που πέρασαν, ο ναός του Αγίου Αρτέμονος, Επισκόπου Σελευκείας της Πισιδίας. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τον Άγιο μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο, του οποίου ο ναός βρίσκεται στην Αφάνεια και εορτάζει στις 20 Οκτωβρίου. Ο Άγιος Αρτέμονας εορτάζει στις 8 Οκτωβρίου και 24 Μαρτίου. Μαζί με τη εορτή της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρα Αρτέμονα, μνημονεύουμε σήμερα όλους τους κληρικούς και τους λαϊκούς, που ανά τους αιώνες κράτησαν εκεί τη μαρτυρία της Αγίας μας Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τέλος, ευχαρίστησε την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Αρτέμονος στο Ορνίθι, η οποία αποτελείται από τους Κυριάκο Ερωτοκρίτου (από την Άσσεια), Αναστασία Γερολέμου (από την Αγγαστίνα) και Ανδρέα Παπασάββα (από την Αφάνεια), για τη συνεργασία προς την τέλεση των Μνημοσύνων των απ’ αιώνος τελειωθέντων κληρικών και λαϊκών της περιοχής Ορνιθίου, πατέρων και αδελφών μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με το τυπικό της ημέρας, ο Θεοφιλέστατος ανέγνωσε το καθιερωμένο απόσπασμα του Συνοδικού της 7ης Οικουμενικής Συνόδου και έγινε η λιτάνευση των ιερών εικόνων, εις ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, αρχικά στην 7η Οικουμενική Σύνοδο το 787 στη Νίκαια και τελικά στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης του 843. Πλήθος πιστών, κρατώντας εικόνες που έφεραν από τα σπίτια τους συμμετείχαν στη λιτανεία.

 

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

**********************************************

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αγίου Αρτέμονος στο Ορνίθι, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 21 Μαρτίου 2021, εορτάζει προεορτίως τη μνήμη του Αγίου Αρτέμονος Επισκόπου Σελευκείας (ημέρα μνήμης 24 Μαρτίου), στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λακατάμειας, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας.

Της Θείας Λειτουργίας και των ιερών μνημοσύνων πάντων των απ’ αιώνος τελειωθέντων κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι διακόνησαν τον ιστορικό Ναό του Αγίου Αρτέμονος στο Ορνίθι και ο οποίος πρόσφατα επιδιορθώθηκε, θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Σύμφωνα με το Συναξαριστή, ο Όσιος Αρτέμων καταγόταν από τη Σελεύκεια της Πισιδίας και έζησε κατά τους αποστολικούς χρόνους. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου, όταν, κατά τη διάρκεια της πρώτης περιοδείας του, ο Απόστολος των Εθνών επισκέφθηκε μεταξύ άλλων και τη Σελεύκεια. Η υπεροχή του Αρτέμονος στην πίστη, τη φιλανθρωπία και τις άλλες χριστιανικές αρετές, ώθησε τον Απόστολο των Εθνών στην απόφαση να τον χειροτονήσει πρώτο επίσκοπο Σελευκείας.

Από το νέο του διακόνημα ο Αρτέμων, δεν έπαυσε μέρα και νύκτα να κηρύττει το Ιερό Ευαγγέλιο και να προσελκύει στην εκκλησία του Χριστού πλήθη ανθρώπων. Ακατάπαυστη, επίσης, ήταν και η μέριμνά του για τις χήρες και τα ορφανά. Ποίμανε θεοφιλώς την επισκοπή του, μέχρι τη στιγμή που, σε βαθύ γήρας, ο Κύριος τον κάλεσε στην επουράνια βασιλεία Του.

Να σημειωθεί ότι στο Ορνίθι, στο δρόμο από τη Λευκωσία προς τις κοινότητες Αγγαστίνα, Αφάνεια και Άσσεια, υπάρχει ο ιστορικός Ναός του Αγίου Αρτέμονος, ο οποίος εορτάζει στις 24 Μαρτίου και στις 8 Οκτωβρίου.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Αρτέμονος στο Ορνίθι.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post