Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Λαζάρου από την πόλη Κάμπροβα της Βουλγαρίας (23 Απριλίου)

Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Λαζάρου από την πόλη Κάμπροβα της Βουλγαρίας (23 Απριλίου)

Σήμερα, Παρασκευή προ των Βαΐων και παραμονή της εγέρσεως του Λαζάρου, 23 Απριλίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ένεκα της χαρμολύπης των ημερών της Σαρακοστής καθώς και της μεγάλης ευλάβειας από τους πιστούς η Εκκλησία μεταθέτει την πανήγυρη του Αγίου Γεωργίου τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου). Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη της Μάρτυρος Πολυχρονίας, μητέρας του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, η οποία καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης και με πνευματική ανδρεία απάντησε στο Διοκλητιανό: «Με λένε Πολυχρονία και είμαι Χριστιανή, όπως και ο υιός μου Γεώργιος, που νομίζεις ότι τιμωρείς, ενώ αυτός στεφανώνεται από το Βασιλέα Χριστό», του Μάρτυρος Γλυκερίου, ο οποίος αναφέρεται στο Συναξάρι του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου. Των Αγίων Νεομαρτύρων Γεωργίου, ο οποίος καταγόταν από την Κύπρο και αναφερθήκαμε στο αγιολόγιο τις 13ης Απριλίου, ημέρα ανακομιδής των ιερών του Λειψάνων από την Πτολεμαΐδα της Παλαιστίνης στην Κύπρο το έτος 1967, και Λαζάρου, ο οποίος καταγόταν την πόλη Κάμπροβα της Βουλγαρίας.

Ο Άγιος Νεομάρτυς Λάζαρος γόνος ευσεβών γονέων ήρθε στη Μ. Ασία πλησίον στην Πέργαμο όπου έγινε βοσκός. Κάποια ημέρα, ενώ έβοσκε τα πρόβατα, αποκοιμήθηκε. Την ώρα εκείνη διερχόταν από τον τόπο εκείνο νεαρή οθωμανίδα, της οποίας επιτέθηκε το σκυλί του κοπαδιού και έσκισε ελεφρώς τα ενδύματά της. Μόλις επέστρεψε στο σπίτι της αναστατωμένη, έδειξε τα σκισμένα ενδύματά της στον σύζυγό της, συκοφαντώντας τον Λάζαρο ότι δήθεν τη βίασε. Τότε ο σύζυγος οργίσθηκε και έτρεξε αμέσως να βρει τον Λάζαρο. Αντί αυτού, βρήκε έναν φίλο του Αγίου, τον οποίο τραυμάτισε. Όταν δε πληροφορήθηκε ο Τούρκος ότι ο τραυματισθείς δεν ήταν ο Λάζαρος, ζήτησε από τον αγά την τιμωρία του Λαζάρου.

Έτσι ο Άγιος συνελήφθη στις 7 Απριλίου του 1802 μ.Χ. και κλείσθηκε στη φυλακή. Η αθωότητά του αποδείχθηκε, αλλά οι συγγενείς της οθωμανίδας γυναίκας υποσχέθηκαν στον αγά χίλια γρόσια στην περίπτωση που θα επετύγχανε τον εξισλαμισμό ή το θάνατο του Βοσκού. Η φιλαργυρία οδήγησε τον άρχοντα στο να υποβάλλει το Νεομάρτυρα Λάζαρο σε φρικτά βασανιστήρια, ενώ τον βίαζαν να ομολογήσει πίστη στο Μωάμεθ. Αφού κατέκαψαν τέλος και τη γλώσσα του Αγίου Λαζάρου, τον παρακινούσαν – άφωνο πια – να υποδείξει με νεύματα ή με κίνηση της κεφαλής τη συγκατάθεσή του στην επιθυμία τους να αλλαξοπιστήσει. Αλλά οι διάφοροι εξευτελισμοί και τα φρικώδη βασανιστήρια δεν στάθηκαν ικανά για να μεταπείσουν το Μάρτυρα. Έτσι δέχθηκε για την αγάπη του Χριστού τον δι’ αγχόνης θάνατο, σε ηλικία είκοσι οκτώ ετών.

Ανθρώπινα περιστατικά της καθημερινότητας τα οποία στεφάνωσαν τους μάρτυρες και νεομάρτυρες της πίστεως μας, παραμένοντας σημεία αναφοράς για τους επιγόνους κάθε μεταμοντέρνας εποχής.

Στον εσπερινό του Σαββάτου του Λαζάρου, που τελείται το πρωί της Παρασκευής, μαζί με τη Λειτουργία των Προηγιασμένων Θείων Δώρων, ψάλλεται το στιχηρό «Την ψυχωφελή, πληρώσαντες Τεσσαρακοστήν, και την Αγίαν Εβδομάδα του πάθους σου, αιτούμεν κατιδείν Φιλάνθρωπε…», γιατί την επομένη, το Σάββατο, τελειώνει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, δηλαδή οι σαράντα ημέρες νηστείας. Έτσι, από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, μπαίνουμε πια στην «Αγία Εβδομάδα», στην περίοδο του εορτασμού των παθών του Χριστού, του Θανάτου και της Αναστάσεώς Του, και ζητούμε από τον Ιησού Χριστό να μας αξιώσει να εορτάσομε δοξολογώντας τον για όσα έκανε για μας.  

Σήμερα το απόγευμα διαβάζεται το Μικρό Απόδειπνο και ψάλλεται ο Κανόνας του Λαζάρου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

 

Δείτε επίσης, με την ευκαιρία την μνήμης, σήμερα 23 Απριλίου του Νεομάρτυρος Γεωργίου, την αναφορά μας στο αγιολόγιο τις 13ης Απριλίου: Ανάμνηση της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του νεομάρτυρα αγίου Γεωργίου του Κυπρίου, από την Άκρα (13 Απριλίου)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post