«Κύριε, πρὶν εἰς τέλος ἀπόλωμαι, σῶσόν με» (18 Απριλίου 2021)

«Κύριε, πρὶν εἰς τέλος ἀπόλωμαι, σῶσόν με» (18 Απριλίου 2021)

Την Κυριακή, 18 Απριλίου 2021, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Στ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού του Τριωδίου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, συμπαραστατούμενος από τους Πρωτ. Σταύρο Χριστοφή και τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος εξήγησε την ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού και ειδικότερα ότι η κατάνυξη δεν έχει να κάνει με τα εξωτερικά στοιχεία, αλλά με τα εσωτερικά του ανθρώπου. Έχει να κάνει με τον νου και την καρδία. Σε κατάνυξη βρίσκεται ο άνθρωπος ο οποίος, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, βιώνει τη χάρη του Θεού μέσα από την προσευχή, και τη συμμετοχή στην ακολουθία, την ακρόαση των τροπαρίων και των αναγνωσμάτων. Επισήμανε, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ότι στην κατάσταση αυτή δεν εισέρχεται κανείς από μόνος του, αλλά με τη βοήθεια του Θεού. Και τούτο συμβαίνει, για να μην περηφανεύεται κανένας ότι είναι δικό του κατόρθωμα, αλλά δωρεά του Αγίου Πνεύματος.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, αναφέρθηκε στο πρώτο τροπάριο των κατανυκτικών στιχηρών: «Ἤθελον δάκρυσιν ἐξαλεῖψαι, τῶν ἐμῶν πταισμάτων Κύριε, τὸ χειρόγραφον, καὶ τὸ ὑπόλοιπον τῆς ζωῆς μου, διὰ μετανοίας εὐαρεστῆσαί σοι, ἀλλ’ ὁ ἐχθρὸς ἀπατᾷ με, καὶ πολεμεῖ τὴν ψυχήν μου, Κύριε, πρὶν εἰς τέλος ἀπόλωμαι, σῶσόν με». Με ρεαλισμό και επίγνωση της καταστάσεώς του ο Χριστιανός ζητά το έλεος και τη σωτηρία από τον Ιησού Χριστό, ο οποίος θυσιάστηκε «λύτρον αντί πολλών», διότι ήρθε να σώσει τον άνθρωπο, ο οποίος με πίστη ποθεί αυτή τη σωτηρία και τη λύτρωση.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι στα τροπάρια του Εσπερινού ακούσαμε να γίνεται αναφορά στην παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου. Μέσω του υμνογράφου ο Κύριος μάς καλεί να αποφύγουμε το μισάνθρωπο του πλουσίου και με ζήλο να μιμηθούμε τον ταπεινό και υπομονετικό Λάζαρο: «…τοῦ μὲν φύγωμεν, τὸ ἀπηνὲς καὶ μισάνθρωπον, τοῦ δὲ ζηλώσωμεν, τὸ καρτερὲς καὶ μακρόθυμον, πρὸς τὸ σὺν αὐτῷ τοῦ Ἀβραὰμ κόλποις, ἐνθαλπόμενοι βοᾶν· Δικαιοκρῖτα Κύριε, δόξα σοι».

Στο τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε την πατρική ευχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, όπως με υγεία, υπομονή και αγάπη να διέλθωμεν αυτές τις μέρες, να φτάσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και με πνευματική κατάνυξη να προσκυνήσουμε τον Σταυρό αλλά και την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
 

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post