Οι κατεχόμενες ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο στην προσφυγιά (3 Μαΐου 2021)

Οι κατεχόμενες ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο στην προσφυγιά (3 Μαΐου 2021)

Μέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα που διανύουμε, τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, 3 Μαΐου 2021, οι κατεχόμενες ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κυπρου εόρτασαν τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, εκ μεταθέσεως από τις 23 Απριλίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά.

Του αναστάσιμου Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος των κατεχόμενων ενοριών της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (διαμερίσματος Μεσαορίας), συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της ενορίας π. Ανδρέα Παναγή και Φανούριο Πρίμα καθώς και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου έκανε αναφορά στην αναστάσιμη περίοδο που διανύουμε και εξήγησε ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας, ένεκα της μεγάλης χαράς της Ανάστασης, όρισαν η Διακαινήσιμος Εβδομάδα να θ

εωρείται ως μία λειτουργική ημέρα. Επίσης, αναφέρθηκε στα λόγια του ευαγγελικού αναγνώσματος της ημέρας: «Θεὸν οὐδεὶς ἑώρακεν πώποτε· ὁ μονογενὴς υἱὸς ὁ ὢν εἰς τὸν κόλπον τοῦ πατρὸς ἐκεῖνος ἐξηγήσατο» (Ιωάν. α΄ 18). Υπενθύμισε, ο Επίσκοπος, από την Παλαιά Διαθήκη ότι όταν ο Μωϋσής ζήτησε να δει τον Θεό, με τον Οποίο μιλούσε “ως τον εαυτού φίλον”, ο Θεός του απάντησε ότι δεν μπορεί άνθρωπος να δει το πρόσωπό Του και να ζήσει. Το νόημα αυτών των λόγων είναι ότι το πυρ της θεότητος είναι έξω και πέρα από τα όρια τα δικά μας, τα οποία είναι θνητά και πεπερασμένα. Όμως ο Θεός αποκαλύπτεται στον άνθρωπο με διάφορους τρόπους. Στη Παλαιά Διαθήκη μέσω των προφητών και όλων των δικαίων, ενώ στην Καινή Διαθήκη ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός απεκάλυψε τον Θεό, μέσα από το Θεανδρικό πρόσωπό Του, ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος.

Ο Θεός αποκαλύπτεται στους ανθρώπους που είναι αγωνιστές της πίστεως και εφαρμόζουν το Θείο θέλημα Του. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο τιμώμενος Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας. Έχοντας γονείς ευσεβείς έλαβε από μικρή ηλικία τη χριστιανική διδασκαλία. Προάχθηκε σε ανώτερα αξιώματα και έγινε ηγέτης του στρατού της εποχής, αλλά και καταξιωμένος εντός της κοινωνίας. Όταν ομολόγησε την ορθόδοξη πίστη του μπροστά στον αυτοκράτορα υπέστη φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος τον αποκεφάλισαν.

Το θάρρος του Αγίου Γεωργίου αποτελεί παράδειγμα για όλους τους χριστιανούς σήμερα, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να υπομείνουν το μαρτύριο της συνείδησης, δηλαδή να πολεμήσουν με το κοσμικό φρόνημα και να δίνουν την ομολογία πίστεώς τους σε κάθε στιγμή της ζωής τους. Έχοντας επίγνωση ότι ο Αναστάς Κύριος ενίκησε τον άρχοντα του κόσμου τούτου και ελευθέρωσε τον άνθρωπο από τα δεινά του θανάτου.

Η ευλάβεια του λαού μας προς τον Άγιο Γεώργιο φαίνεται από το ότι πολλοί επιλέγουν να προσφέρουν στα παιδιά τους το όνομά του αλλά και από τους πολλούς Ιερού Ναού που οικοδομήθηκαν προς τιμήν του.

Ο Θεοφιλέστατος υπενθύμισε εν συντομία ποιες είναι οι δεκαεπτά κατεχόμενες κοινότητες (Διαμερίσματος Μεσαορίας) που τιμούσαν και τιμούν τον Άγιο Γεώργιο.

Οι κατεχόμενες ενορίες που έχουν ως πολιούχο τον Άγιο Γεώργιο ή εξωκλήσια αφιερωμένα στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο είναι:

1.     Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, παλαιά πόλη της Λευκωσίας

2.     Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου Αγκαστίνας (Μορκάτικα)

3.     Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου Πυργάς Μεσαορίας

4.     Ενορία Αγίου Γεωργίου, Άσσιας

5.     Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου της Μάγκιας (Αφάνεια – Άσσια)

6.     Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Βατυλή

7.     Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Βώνη

8.     Προσκυνηματικός Ναός Αγίου Γεωργίου (Γέναγρα)

9.     Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Γούφες

10. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Έξω Μετόχι

11. Ενορία Αγίου Γεωργίου Στρατηλάτη, Κωμόπολη: Κυθραία

12. Άγιος Γεώργιος Ποταμίτης (Αγίου Ανδρονίκου Κυθραίας)

13. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου Μάντουδους (Αγία Άννα Συρκανιάς Κυθραίας)

14. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου, Κωμόπολη: Λύση

15. Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου, Κοινότητα: Μια Μηλιά

16. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Τύμπου

17. Ιερό Προσκύνημα Αγίου Γεωργίου (Μελούντα)

Ακόμη, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Τέλος παρακάλεσε όλους τους παρόντες να μη λησμονούν στις προσευχές τους τον κάθε πονεμένο άνθρωπο, επωνύμως και ανωνύμως, τους αδελφούς μας που είναι εμπερίστατοι, είτε είναι στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία, στις φυλακές και όλους που είναι εν δοκιμασία και ασθενεία λόγω της παρατεταμένης πανδημίας.  

 

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας


 

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων εορτάζουμε (εκ μεταθέσεως) τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο στην προσφυγιά, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων υγείας λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Τη Δευτέρα της Λαμπρής, 3 Μαΐου 2021, το πρωί θα τελεστεί Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Λατσιών προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Θα αναπεμφθεί δέηση υπέρ υγείας των απανταχού συμπατριωτών μας, απελευθέρωσης και επιστροφής στην κατεχόμενη πατρίδα μας, ανεύρεσης των αγνοουμένων και ανάπαυσης των ψυχών των οικείων μας που απεβίωσαν πριν και μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Οι κατεχόμενες ενορίες που έχουν ως πολιούχο τον Άγιο Γεώργιο ή εξωκλήσια αφιερωμένα στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο είναι:

  1. Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, παλαιά πόλη της Λευκωσίας
  2. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου Αγκαστίνας (Μορκάτικα)
  3. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου Πυργάς Μεσαορίας
  4. Ενορία Αγίου Γεωργίου, Άσσιας
  5. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου της Μάγκιας (Αφάνεια – Άσσια)
  6. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Βατυλή
  7. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Βώνη
  8. Προσκυνηματικός Ναός Αγίου Γεωργίου (Γέναγρα)
  9. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Γούφες
  10. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Έξω Μετόχι
  11. Ενορία Αγίου Γεωργίου Στρατηλάτη, Κωμόπολη: Κυθραία
  12. Άγιος Γεώργιος Ποταμίτης (Αγίου Ανδρονίκου Κυθραίας)
  13. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου Μάντουδους (Αγία Άννα Συρκανιάς Κυθραίας)
  14. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου, Κωμόπολη: Λύση
  15. Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου, Κοινότητα: Μια Μηλιά
  16. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Τύμπου
  17. Ιερό Προσκύνημα Αγίου Γεωργίου (Μελούντα)

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου www.churchofcyprus.org.cy και εγγραφείτε να λαμβάνεται το εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Δελτίο στο: https://churchofcyprus.org.cy/46592

Επίσης μπορείτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: office@churchofcyprus.org.cy, να μας στείλετε παλαιό ή νέο υλικό για τις κατεχόμενες Εκκλησίες μας. Τηλέφωνο επικοινωνίας:22554611.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία και σας ευχόμαστε καλή Ανάσταση. Με τις πρεσβείες του Αγίου Γεωργίου και με αναστάσιμη χαρά να ζήσουμε την ελευθερία της πατρίδας μας και την απαλλαγή από την πανδημία.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Γραφείο κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων (Διαμερίσματος Μεσαορίας),
22 Απριλίου 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post