Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (8 Μαΐου)

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (8 Μαΐου)

«Τεκνία, αγαπάτε αλλήλους»

Χριστόδουλου Παχουλίδη

Ο Άγιος Ιωάννης, o Ευαγγελιστής της αγάπης, ο επονομασθείς υπό της Εκκλησίας «Θεολόγος», μαζί με τον μεγαλύτερό του αδελφό, τον Ιάκωβο, ήταν δύο πρόσωπα, από τον κύκλο των δώδεκα μαθητών του Χριστού. Ήταν παιδιά του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης, και μαζί με τον Πέτρο, είχαν κάποια ιδιαίτερη εύνοια από τον Κύριο. Αποτελούσαν την τριάδα των μαθητών, που πήρε μαζί του ο Κύριος στην ανάσταση της θυγατέρας του Ιαείρου, στο όρος Θαβώρ, όπου «μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών», όπως και στον κήπο της Γεσθημανής, όπου προσευχήθηκε, λίγο προτού προδοθεί από τον Ιούδα και συλληφθεί από τα όργανα του Ιουδαϊκού Συνεδρίου κατά διαταγή των Αρχιερέων Άννα και Καϊάφα, για να οδηγηθεί προς το «εκούσιον Πάθος». Ιδιαίτερα για τον Ιωάννη αναγράφει το Ιερό Ευαγγέλιο: «Ο μαθητής εκείνος, ον ηγάπα ο Ιησούς» (Ιω. κα΄ 7).

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είναι ο συγγραφέας του 4ου κατά σειρά Ευαγγελίου,  καθώς επίσης των τριών Καθολικών Επιστολών και της Αποκάλυψης (που είναι από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης).

Τη ζωή του κοντά στον Χριστό τη γνωρίζουμε μέσα από τα τέσσερα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης. Με την αγάπη του προς τον Χριστό ωθούμενος, μόνος αυτός από τους λοιπούς Αποστόλους, ακολούθησε τον Χριστό «έως επί του Σταυρού». Η παρουσία του εκεί, παρά τον Εσταυρωμένο Διδάσκαλό και Θεό του, είναι αξιομνημόνευτη και διδακτική. Σ’ αυτόν εμπιστεύτηκε ο επί του Σταυρού Θεάνθρωπος Ιησούς, την Παναγία Μητέρα Του.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος συνεχίζει έντονα τη δράση του και μετά την ένδοξη Ανάσταση και την εις ουρανούς Ανάληψη του Διδασκάλου του. Κήρυξε τη θεία διδασκαλία σε  ολόκληρη τη Μικρά Ασία, εξαιρέτως δε στη μεγάλη και φημισμένη τότε, πόλη της Εφέσου. Κατά τη διάρκεια του Β΄ διωγμού του χριστιανομάχου αυτοκράτορα Δομιτιανού, συνελήφθη και εξορίστηκε στη μικρή νήσο Πάτμο, όπου συνέγραψε το περίφημο  βιβλίο της Καινής Διαθήκης, την «Αποκάλυψη του Ιωάννου». Μετά το θάνατο του Δομιτιανού, επέστρεψε στην Έφεσο, όπου συνέγραψε, «έσχατος των άλλων Ευαγγελιστών», το «κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον» και τις τρεις δικές του «Καθολικές Επιστολές». Πέθανε ειρηνικά σε ηλικία 95 ετών.

Εκείνο που αξίζει να αναφέρουμε, είναι η φράση που έλεγε στους μαθητές του: «τεκνία… αγαπάτε αλλήλους» (Ιω. ιγ΄ 33-34), που σημαίνει, παιδιά μου να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Και όταν οι μαθητές του του έλεγαν γιατί τους λέγει συνεχώς την ίδια φράση, αυτός τους απαντούσε: «Το να αγαπούμε ο ένας τον άλλο, είναι εντολή του Κυρίου και όταν αυτό πράττουμε, αρκεί». Τούτο ας το πράττουμε και μείς σήμερα, για να είμαστε και μείς αρεστοί στον Θεό. Ας ψάλλουμε το Απολυτίκιό του, θερμή ικεσία μας, προς αυτόν, να μεσιτεύει για μας προς τον αγαπημένο Διδάσκαλό του, το Σωτήρα Χριστό, για να είναι για τον κάθε άνθρωπο, που θα Τον ομολογεί Θεό Του, βοήθεια στην όλη ζωή του:

«Απόστολε Χριστώ τω Θεώ ηγαπημένε, επυτάχυνον ρύσαι λαόν αναπολόγητον∙ δέχεταί σε προσπίπτοντα, ο επιπεσόντα τω στήθει καταδεξάμενος∙ ον ικέτευε Θεολόγε, και επίμονον νέφος εθνών διασκεδάσαι, αιτούμενος ημίν ειρήνην και το μέγα έλεος». ΑΜΗΝ. 

 

Πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα: 07.05.2021

Print Friendly, PDF & Email

Share this post