Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στη διαδικτυακή παρουσίαση των βιβλίων της Επισκοπής Καρπασίας «Η Ιερά Μονή του Αποστόλου Αντρέα στην Καρπασία» και «Καρπασία Χερσόνησος Αγίων»(6 Μαΐου 2021)
Να απευθύνω πρώτα ευγνώμονες ευχαριστίες για όλα όσα κάνετε, εκπροσωπείτε και προσφέρετε ως Επίσκοπος Καρπασίας για τη χερσόνησο των αγίων και των ηρώων της Κύπρου, για τα χωριά μας, τους εκτοπισμένους ή εγκλωβισμένους κατοίκους τους, τα ιερά και τα όσια μας, την ιστορία και τις παραδόσεις μας, αλλά και για διατήρηση ζωντανής της μνήμης όλων μας για την αγαπημένη μας Καρπασία.
Όπως, βέβαια, και για την μεταλαμπάδευση στους νεότερους όλης αυτής της αγάπης που μας συνδέει ειδικά με την Καρπασία και την Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα μας.
Στο πρόσωπό σας θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ ιδιαίτερα τους επιμελητές και όλους γενικά τους συντελεστές των έργων που παρουσιάζονται σήμερα. Των βιβλίων «Η Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία» και «Καρπασία Χερσόνησος Αγίων». Δυο πολύ αξιόλογων βιβλίων στα οποία καταγράφεται και τεκμηριώνεται με θαυμαστό τρόπο η πολύπλευρη ιστορία της Μονής, οι καταβολές της, η στενή σχέση της με το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας και όχι μόνον, η παρουσία και η επίδραση του Αποστόλου Ανδρέα στη ζωή των Κυπρίων, καθώς ακόμα και όλων των Αγίων της χερσονήσου της Καρπασίας με τις άλλες μονές και τους ναούς που είναι αφιερωμένοι σε αυτούς.
Όπως με συγκίνηση διάβασα σε σημείωμά σας, η σημασία και η παρουσία των Αγίων της Καρπασίας, της πονεμένης αλλά και ευλογημένης αυτής επαρχίας μας, παραμένει πάντα ζωντανή. Η κατοχή δεν μπορεί να παραγράψει τις καταβολές της πίστης μας, την ιστορία και τις παραδόσεις και αξίες μας.
Και η κατανόηση, ακριβώς, της σημασίας της παρουσίας των Αγίων της Καρπασίας και του σχετιζόμενου με αυτούς πνευματικού και θεολογικού μας πλούτου, συμβάλλει καθοριστικά, όπως επίσης σημειώνετε, στην πνευματική μας ολοκλήρωση και στον αγώνα που κάνουμε για μια ελεύθερη πατρίδα.
Πανιερώτατε,
Θεοφιλέστατε,
Φίλες και Φίλοι,
Ναι, έχει ιδιαίτερη σημασία να κατανοηθεί από όλους πως ο αγώνας που διεξάγουμε είναι για μια ελεύθερη πατρίδα. Τα όσα προκλητικά και απαράδεκτα έθεσε πρόσφατα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης επιβεβαιώνουν, για ακόμη μια φορά, τους προκλητικούς στόχους της Τουρκίας που δεν είναι άλλοι από την διχοτόμηση της Κύπρου και την μετατροπή της σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.
Στόχος μας να τερματιστούν τα προβλήματα που βιώνουμε συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974 και της κατοχής του 37,5 τοις εκατό της πατρίδας μας, με τον βίαιο εκτοπισμό του ενός τρίτου του λαού μας, τη λεηλασία και την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το μαζικό εποικισμό από περιοχές της Ανατολίας και την προσπάθεια, επίσης, της κατοχικής δύναμης να ισλαμοποιήσει την κατεχόμενη γη μας.
Η καταστροφή και η ερήμωση του συνόλου σχεδόν των εκκλησιών μας, συνδέεται με την προσπάθεια αυτή της κατοχικής δύναμης, ως αποτέλεσμα του πλήρους ελέγχου που ασκεί στα κατεχόμενα, όσον αφορά και στα θέματα της θρησκείας και της παιδείας.
Πεντακόσιες εκκλησίες και ξωκλήσια μας, καθώς και 17 μοναστήρια έχουν λεηλατηθεί και αφεθεί στην καταστροφή, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχουν κατεδαφιστεί.
Με μεγάλη θλίψη εντάσσουμε στο ίδιο πλαίσιο και την μετατροπή 77 εκκλησιών μας σε τζαμιά, τη χρησιμοποίηση 40 τόσων άλλων εκκλησιών μας σε αποθήκες, αχυρώνες ή και σε κοιτώνες και καφετέριες, όπως ακόμα σε ξενοδοχείο – καζίνο, όπως συμβαίνει με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Λάπηθο.
Αυτά, πέραν της συστηματικής καταστροφής και λεηλασίας άλλων ιερών και ιστορικών αρχαιολογικών μας χώρων. Όλες αυτές οι βέβηλες ενέργειες προσκρούουν, βέβαια, σε όλες τις συμβάσεις και τα πρωτόκολλα που θεσμοθετήθηκαν και έγιναν δεκτά από τη διεθνή κοινότητα για την προστασία και το σεβασμό της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο.
Τις δραματικές συνέπειες της Τουρκικής εισβολής και κατοχής τις βιώνουν ιδιαίτερα οι εγκλωβισμένοι μας. Αγωνίζονται και παραμένουν πεισματικά στην πατρώα γη, προσβλέποντας στην ώρα που οι καμπάνες των εκκλησιών θα σημάνουν χαρμόσυνα στέλνοντας το μήνυμα της εκπλήρωσης των πόθων και των οραματισμών τους για μια πατρίδα στην οποία όλοι μας θα μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι και ασφαλείς, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις.
Οι εγκλωβισμένοι μας έχουν όλοι το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας για τις αντοχές και την αγάπη τους για την πατρίδα. Ειδικά οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας στο Ριζοκάρπασο. Με συνεχείς δράσεις και ενέργειες μας προσπαθούμε να τους στηρίζουμε συνεχώς στην προσπάθεια τους να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Η αναστήλωση και αποκατάσταση της Μονής του Αποστόλου Αντρέα με τον τρόπο που έγινε, χαρακτηρίστηκε κατά την έναρξη της ως φάρος που φωτίζει το δρόμο για την επανένωση της πατρίδας μας και ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Και αυτό γιατί η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, κατέχει ξεχωριστή θέση όχι μόνο στην ιστορία και τη θρησκευτική παράδοση του τόπου αλλά και στη συνείδηση κάθε Ελληνοκύπριου πολίτη και μεγάλης μερίδας Τουρκοκυπρίων.
Με την ευκαιρία αυτή δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον Πατέρα Ζαχαρία και την Πρεσβυτέρα Μαρούλλα για την μεγάλη τους προσφορά στο Μοναστήρι. Ο Πατέρας Ζαχαρίας είναι η μεγάλη ψυχή της Ορθοδοξίας, ο άνθρωπος που έταξε την ζωή του στον άγιο και την Μονή, και την κράτησε ζωντανό σύμβολο του αγώνα μας για επιστροφή.
Μεγάλη τιμή και προσφορά στον αείμνηστο παππού της Καρπασίας, το Σάββα Λιασή, που μαζί με τη σύζυγο του παρέμεινε στην πατρώα γη μέχρι το τέλος της ζωής του και λειτούργησε και αυτός ως σύμβολο της μεγάλης αγάπης και του αγώνα αντοχής και υπομονής των εγκλωβισμένων για την Καρπασία μας.
Ολοκληρώνοντας, εκφράζω θερμές ευχαριστίες προς τον ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ που είναι ο αποκλειστικός χορηγός της έκδοσης της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, και με ενδιαφέρον, μάλιστα, να συνδράμει μελλοντικά και σε άλλες σχετικές εκδόσεις που αφορούν την καταγραφή διασωθέντων κειμηλίων και εικόνων από ναούς της Καρπασίας. Σημειώνω, επίσης, πως έχει ήδη διευθετηθεί η μετάφραση της έκδοσης αυτής στην αγγλική γλώσσα, ώστε να προωθηθεί και στο εξωτερικό προκειμένου να εκπληρωθούν πληρέστερα οι προσδοκίες και οι στόχοι των μελετητών και συγγραφέων του, πρωτίστως του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κυρίου Χριστοφόρου.
Η Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα και η Ιερά και Αγία στο σύνολό της Καρπασία, εκτός από σύμβολα της πίστης και των παραδόσεων μας, είναι και σύμβολα του αγώνα μας για δικαίωση, ειρήνη, ασφάλεια και ελευθέρια στον τόπο μας.
Θερμά συγχαρητήρια.
Πηγή: pio.gov.cy