«Σήμερον ἔαρ μυρίζει, καὶ καινὴ κτίσις χορεύει, σήμερον αἴρονται κλεῖθρα, θυρῶν καὶ τῆς ἀπιστίας, Θωμᾶ τοῦ φίλου βοῶντος· ὁ Κύριος καὶ Θεός μου» (9 Μαΐου 2021)

«Σήμερον ἔαρ μυρίζει, καὶ καινὴ κτίσις χορεύει, σήμερον αἴρονται κλεῖθρα, θυρῶν καὶ τῆς ἀπιστίας, Θωμᾶ τοῦ φίλου βοῶντος· ὁ Κύριος καὶ Θεός μου» (9 Μαΐου 2021)

Την Κυριακή του Θωμά ή αλλιώς, Κυριακή του Αντίπασχα(9 Μαΐου 2021),ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της ενορίας, Αρχιμ. Γεώργιο Χριστοδούλου, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Πρωτ. Σωτήριο Σάββα, Οικ.Ματθαίο Παπαηλία καθώς και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

 Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή και συγκεκριμένα στο γεγονός της ψηλάφησης του Θωμά, οκτώ ημέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού. Ένα γεγονός πολύ σημαντικό για την εξέλιξη και την πορεία της Εκκλησίας μας διά μέσου των αιώνων, που επιβεβαίωσε και διαβεβαίωσε στους Αποστόλους και στους επόμενους αυτών, κληρικούς και λαϊκούς, καταρρίπτοντας κάθε είδους αμφιβολία ότι «Χριστὸς Ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασιν ζωὴν χαρισάμενος». Με την Ανάστασή Του ο Υιός και Λόγος του Θεού, όπως τόνισε ο Θεοφιλέστατος, προσέφερε στο ανθρώπινο γένος και δη σε αυτούς που έλαβανεν «ύδατι» και «Πνεύματι»τα χαρίσματα και τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, αυτήν την αμετακίνητη και αληθινή χαρά, την εν Χριστώ αγάπη και ειρήνη που δεν περιορίζονται από τα ανθρώπινα όρια του κόσμου τούτου, τα οποία είναι θνητά και πεπερασμένα.

 Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην συνέχεια πρόσθεσε πως η ομολογία του Θωμά με την χαρακτηριστική φράση «Ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου», είναι μια ομολογία βαθιάς και ειλικρινούς πίστης στη θεότητα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.Είναι μια μαρτυρίαπου μας καλεί να αναλογιστούμε τα θαυμάσια που μας παρέχει καθημερινά η αγάπη και η πρόνοια του Θεού ώστε εμείς, ως φωτεινές λαμπάδες, με εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, να είμαστε ενωμένοι με την πηγή του Φωτός, τον Αναστάντα Κύριο,και να απωθούμεαπό μέσα μαςοτιδήποτε προσπαθεί να μας χωρίσει από Αυτόν και απο τους συνανθρώπους μας. Τρισευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που αν και δεν βλέπει με τα σωματικά του μάτια τον Κύριο, Τον βιώνει πνευματικά. Άνθρωποι που αποτελούν πειστήρια για μας, οι οποίοι πραγματικά αγάπησαν και αφιερώθηκαν στον Χριστό ή και ακόμα έδωσαν την ζωή τους γι΄ Αυτόν είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, όπως είναι ο Προφήτης Ησαΐας, ο Άγιος μεγαλομάρτυς Χριστοφόρος και ο όσιος Ιερώνυμος ο Σιμωνοπετρίτης, των οποίων η μνήμη τιμάται σήμερααπό την Εκκλησία.

 Ακολούθως, ο Μεσαορίας Γρηγόριος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ταπείνωση στη ζωή μας και την ανάγκη να απομακρυνθούμε από την υψηλόφρονα γνώμη, αλλά ο καθένας, με συνείδηση της ελλειμματικότητάς του, να ζητήσει το έλεος του Θεού, αξιοποιώντας τις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας, όπως το Μυστήριο της Μετανοίας, το οποίο ο Φιλάνθρωπος Κύριος δώρησε στους μαθητές Του και τους διαδόχους τους, μετά την εκ νεκρών Ανάστασή Του.

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε στο εκκλησίασμα την πατρική αγάπη και τον αναστάσιμο χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν εορτές και Μνημόσυνα.

 

Από τους συνεργάτες του Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post