Ο Άγιος Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Μητέρα του Ελένη

Ο Άγιος Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Μητέρα του Ελένη

Χριστόδουλου Γ. Παχουλίδη

Ο Μέγας Κωνσταντίνος με οδοδείκτη τον Τίμιο Σταυρό, τον οποίο είδε στον ουρανό, προ της μάχης παρά τη Μουλβία Γέφυρα, με το «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», να τον περιβάλλει, στάθηκε ορθός στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Τόλμησε και διάλεξε να ακολουθήσει το δύσβατο δρόμο που χάραξε η συνείδησή του. Με το Σταυρό του Χριστού επικεφαλής του στρατού του, νίκησε κατά κράτος το χριστιανομάχο Μαξέντιο και εισήλθε θριαμβευτής στην αιώνια πόλη, τη Ρώμη, και αναγορεύτηκε Αυτοκράτορας από το στράτευμά του.

Συνέβαλε στη μεταστροφή της Αυτοκρατορίας και του εαυτού του από της πλάνης των ειδώλων. Οδηγός και συνοδοιπόρος, η χριστιανή μητέρα του Ελένη, για την οποία έτρεφε στην καρδιά του μεγάλη αγάπη και σεβασμό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί τους εικονίζει και μαζί τους τιμά ως αγίους και ισαποστόλους.

Δίνει στη μητέρα του τον τίτλο της Αυγούστας, που ως τότε μόνο η σύζυγος του Αυτοκράτορα μπορούσε να φέρει. Συγχρόνως, έθεσε στη διάθεσή της τους αυτοκρατορικούς θησαυρούς. Η σπλαχνική βασιλομήτωρ τους χρησιμοποιεί για να ανακουφίζει ενδεείς και κάθε ανθρώπινο πόνο. Κυρίως όμως χρηματοδότησε την ανασκαφή στο Γολγοθά, για την εύρεση του κοσμοπόθητου Τιμίου Ξύλου. Αν και διήγε τη γεροντική της ηλικία, η  Αυγούστα Ελένη, επιστατούσε στις εργασίες στους Αγίους Τόπους και αξιώθηκε να ανακαλύψει τον Τίμιο Σταυρού του Χριστού, το εδραίωμα της Εκκλησίας και το κραταίωμα της Αυτοκρατορίας, της Νέας Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης, που ίδιος ο Μ. Κωνσταντίνος τη διάλεξε να την κάνει πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας του Σταυρού, αφήνοντας πίσω την αμαρτωλή Ρώμη. Ο ίδιος διάλεξε το μέρος, εκεί στο αρχαίο Βυζάντιο, εκεί στα στενά του Βοσπόρου.

Η επιρροή της Χριστιανής μάνας, παράλληλα στηρίζει τις ρηξικέλευθες αποφάσεις του πανίσχυρου πλέον, μονοκράτορα υιού της Κωνσταντίνου για ευνοϊκές νομοθεσίες υπέρ των Χριστιανών, αλλά και άλλων αδικημένων πληθυσμών της Αυτοκρατορίας. Και όταν ο Κωνσταντίνος, παγιδευμένος στις δολοπλοκίες κάποιων οικείων του κινδυνεύει να απολέσει το στεφάνι της Βασιλείας των Ουρανών, ο διδακτικός μητρικός της λόγος και οι θερμές προσευχές της του ανοίγουν το δρόμο της μετάνοιας, που σύντομα τον οδήγησε στο Μυστήριο του Βαπτίσματος, στην αναγέννηση και στην αγιότητα.

Οι άγιοι, Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Ελένη, οι θεόστεπτοι  βασιλείς και ισαπόστολοι, δίκαια θεωρούνται ως αναμορφωτές του κόσμου, δόξα των αρχόντων και χαρά των Χριστιανών. Στη συνείδηση της Εκκλησίας μένουν αιώνια ενωμένοι, δίπλα στο Ζωοποιό Σταυρό. Φανερώνουν δε πως, μέσα στη σκοτεινή εποχή τους και στην πολυδαίδαλη ζωή τους, το φωτεινό παράδειγμα και η σοφή συμβουλή της Μάνας, μαζί με το σεβασμό και την υπακοή του Μεγάλου υιού της, ήταν το μυστικό του ωραίου δρόμου τους. Αυτό οδήγησε στην πραγμάτωση του Θείου θελήματος, αλλά και στο μεγαλείο της αγιότητας της ζωής τους, αιώνιο παράδειγμα για όλους μας. Αμήν.

 

Πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα: 21 Μαΐου 2021

Print Friendly, PDF & Email

Share this post