«Τοῦ Σταυροῦ σου τὸν τύπον ἐν οὐρανῷ θεασάμενος» (20 Μαΐου 2021)
Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε και κήρυξε το εσπέρας της Πέμπτης, 20 Μαΐου 2021, στον κοιμητηριακό Ι. Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Παλλουριώτισσα.
Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Πανοσιολ. Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Τριφύλλιος Ονησιφόρου, οι Αιδεσιμολ. ιερείς π. Μαρίνος Κλαδάς, π. Θεοχάρης Φιλίππου και π. Δημήτριος Αγγελή καθώς και οι Διάκονοι π. Μιχαήλ Νικολάου και π. Ανδρέας Ματέι.
Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην τρέχουσα αναστάσιμη εβδομάδα των Μυροφόρων γυναικών και των νυχτερινών μαθητών του Κυρίου.
Στη συνέχεια υπογράμμισε σημεία της ζωής και του έργου των τιμωμένων Αγίων, μητέρας και υιού, σημεία τα οποία τους ανέδειξαν όχι μόνο σπουδαίες ηγετικές φυσιογνωμίες αλλά κυριολεκτικά Θεοστέπτους και Ισαποστόλους. Το έργο τόσο της Αγίας Ελένης όσο και του Αγίου Κωνσταντίνου απέβη βαθιά τομή τεραστίων διαστάσεων, για τον εκσυγχρονισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την ελευθερία του ανθρώπου και την ιστορική πορεία της διάδοσης του Ευαγγελίου.
Ο Τίμιος Σταυρός αναζητήθηκε με ευλάβεια και ιερό ζήλο από την Αγία Ελένη, στην οποία ο Θεός τον φανέρωσε για την ενίσχυση και την παρηγορία των ανθρώπων. Η Κύπρος απολαμβάνει διαρκώς αυτή την ευλογία, ένεκα της διέλευσης της βασιλομήτορος από τη νήσο μας, της αποθησαύρισης τεμαχίων του Τιμίου Σταυρού και της ανέγερσης εκκλησιών και μονών.
Ο Τίμιος Σταυρός φανερώθηκε και στον Μέγα Κωνσταντίνο, ο οποίος αφού έζησε όπως ο Απόστολος των εθνών την προσωπική του Πεντηκοστή, τον πρόβαλε ως θυραιό της Πίστεως και της πνευματικής δυνάμεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Στο τέλος του Εσπερινού τελέστηκε δέηση, αρτοκλασία και λιτανεία της εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο μέσο των οποίων στέκει ο Τίμιος Σταυρός, σύμβολο της ελπίδας, της αγάπης και της Ανάστασης.
Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Καλογερίδης
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας