Κυριακή της Πεντηκοστής στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα (20 Ιουνίου 2021)

Κυριακή της Πεντηκοστής στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα (20 Ιουνίου 2021)

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 20 Ιουνίου 2021, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα. Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, κατά τη διάρκεια του οποίου διαβάζονται επτά ειδικές ευχές με τις οποίες παρακαλούμε το Πανάγιο Πνεύμα να μας φωτίζει και να μας προστατεύει από τις δοκιμασίες του αντικειμένου.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο κάθισμα του Όρθρου της Πεντηκοστής: «Τὴν μεθέορτον πιστοί, καὶ τελευταίαν ἑορτήν, ἑορτάσωμεν φαιδρῶς· αὕτη ἐστὶ Πεντηκοστή, ἐπαγγελίας συμπλήρωσις, καὶ προθεσμίας· ἐν ταύτῃ γὰρ τὸ πῦρ, τοῦ Παρακλήτου εὐθύς, κατέβη ἐπὶ γῆς, ὥσπερ ἐν εἴδει γλωσσῶν, καὶ Μαθητὰς ἐφώτισε, καὶ τούτους οὐρανομύστας ἀνέδειξε. Τὸ φῶς ἐπέστη, τοῦ Παρακλήτου, καὶ τόν κόσμον, ἐφώτισε».

Πενήντα μέρες μετά την Ανάστασή Του, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, ο πρώτος Παράκλητος, στέλνει εν χρόνω στον κόσμο, το Πανάγιο Πνεύμα, το οποίο «ὁδηγήσει ὑμᾶς εἰς πᾶσαν τὴν ἀλήθειαν» (Ιω. ιστ΄ 13). Δηλαδή, το Πανάγιο Πνεύμα θα μαρτυρήσει υπέρ του Υιού και Λόγου του Θεού αφού γνωρίζουμε ότι Αυτός είναι η όντως Αλήθεια. Το Πανάγιο Πνεύμα εκπορεύεται αιώνια και αΐδια από τον Πατέρα και αποστέλλεται ιστορικά στον κόσμο δια του Υιού.

Ο Παράκλητος μεταμορφώνει τους απλούς μαθητές Του Κυρίου σε διαπρύσιους κήρυκες της Αλήθειας. Ταυτόχρονα το ίδιο Πανάγιο Πνεύμα, δια του Αγίου Βαπτίσματος και Χρίσματος, καθιστά όλα τα μέλη της Εκκλησίας μέτοχοι των θείων πραγματικοτήτων. Αυτή είναι ευλογία μας αλλά ταυτόχρονα και η ευθύνη μας.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Μεσαορίας Γρηγόριος εξήγησε ότι ιστορικά, σήμερα είναι η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας, όμως η Εκκλησία προεικονίστηκε από την Παλαιά Διαθήκη και ζει μέσα στους αιώνες επειδή είναι η παρατεταμένη Βασιλεία του Θεού επί της γης. Ζούμε αυτή την πραγματικότητα ιδιαίτερα κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, όταν το Πανάγιο Πνεύμα καθαγιάζει το ψωμί και το κρασί σε Σώμα και Αίμα Χριστού.

Τέλος ευχήθηκε όπως το Πανάγιο Πνεύμα να φωτίζει όλους εμάς και τα έργα μας και να μας προστατεύει από κάθε κακό.

 

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post