«Ὅπου εἰσί δύο ἤ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τό ἐμόν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν» (Ματθ 18, 20)

«Ὅπου εἰσί δύο ἤ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τό ἐμόν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν» (Ματθ 18, 20)

Μέσα στη χαρά της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος, της εορτής της  Πεντηκοστής, τη Δευτέρα του Αγίου  Πνεύματος 21 Ιουνίου 2021 εόρτασε το εκκλησάκι του Αγίου  Πνεύματος εντός του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εκεί συνάχθηκαν προσκυνητές εκ των καθηγητών, των φοιτητών, των εργαζομένων στο πρώτο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από  τους Πρωτοπρεσβύτερους π. Δημήτριο Δημοσθένους και π. Κυπριανό Κουντούρη και το Διάκονο π. Ανδρέα  Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στη θεολογική αξία του τρίτου προσώπου της Αγίας  Τριάδας. Την ομοουσιότητα του Αγίου Πνεύματος με τον Πατέρα και τον Υιό. 

Το κοινό και το ίδιον των Τριών Θείων Προσώπων, σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο. 

Την αιώνια εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος από την πηγή της Τριάδας, τον Θεό Πατέρα και την εν χρόνω πέμψη στον κόσμο την ημέρα της Πεντηκοστής και δι’ Υιού. 

«Καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το Άγιον». Δια των Μαθητών του ο Κύριος σαγήνευσε τον κόσμο. 

Η δύναμη του Αγίου Πνεύματος μάς χαριτώνει και μας ενώνει εντός της Αγίας μας Εκκλησίας.  Αυτή είναι η ευχή του Κυρίου μας: «ὅπου εἰσί δύο ἤ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τό ἐμόν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν» ( Ματθ 18, 20. Ματθ . 18, 19-20).

Ενότητα, αγάπη, συγχωρητικότητα,  καταδεκτικότητα και σεβασμός στη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου. 

Αυτά τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ταυτόχρονα παραμένουν και ζητούμενα στον καθημερινό βίο των ανθρώπων. 

Τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Δρ. Τάσο Χριστοφίδη, τη Σύγκλητο, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και ευχήθηκε σε όλους, διδάσκοντες και διδασκόμενους, υγεία και κάθε ευλογία παρά του Αγίου Πνεύματος στο επιστημονικό και ερευνητικό τους έργο. Δε λησμόνησε να αναφερθεί στους παλαιούς δασκάλους της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που προηγήθηκε ιστορικά και οι εγκαταστάσεις της διευρύνθηκαν στο σημερινό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κ. Μιχαλάκη Μαραθεύτη, διδάσκαλο των Ελληνικών Γραμμάτων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας οι φοιτητές, εις ανάμνησιν της παρουσίας του Αρχιερέως κατά την εορτή του Παρεκκλησίου του Πανεπιστημίου, προσέφεραν το ιερό εικόνισμα της Θεοτόκου στο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος τους ευχαρίστησε και τους επαίνεσε για τον πνευματικό τους αγώνα και τον κόπο που καταβάλουν για τη σπουδή, την έρευνα και την επιστήμη. Επίσης, τους μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου, ο οποίος του έδωσε την ευλογία να έρθει και να προστεί της Θείας Λειτουργίας. Κατόπιν παρακάλεσαν το Θεοφιλέστατο να προσφέρει εκ μέρους τους, ένα  πίνακα που εικονίζει το Εκκλησάκι στον π. Δημήτριο Δημοσθένους, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 έτων ποιμαντικής προσφοράς στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Πνεύματος.

Ακολούθησε κέρασμα στην αυλή του Ναού. Όλοι είχαμε κάτι να πούμε εκφράζοντας τη χαρά και την ευλογία που βιώσαμε, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος.

Κείμενο – Φωτογραφίες Ανδρέα Κοσιάρης

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post