«Πᾶς οὖν ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοί ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγώ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου…»

«Πᾶς οὖν ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοί ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγώ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου…»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ

«Πᾶς οὖν ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοί ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγώ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου…»

 

Μεγάλη η ανάγκη της εποχής για μια σταθερή πορεία ζωής, προς τη σωτηρία της ψυχοπνευματικής οντότητας του ανθρώπου. Πόσο σημαντικό είναι ο κάθε άνθρωπος να τοποθετείται με σαφήνεια στη σχέση που επιθυμεί να βρίσκεται με το θεό Δημιουργό του. Και το ευαγγελικό ρήμα: «Πᾶς οὖν ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοί ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγώ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου…», δίνει ξεκάθαρη κατεύθυνση σχέσης που δικαιώνει τον καθένα που αγωνίζεται να την εφαρμόσει στην καθημερινότητά του.

Μια ομολογία πόσο θάρρος χρειάζεται για να πραγματοποιείται κάθε λεπτό; Και αν αυτό δίνει αφορμή για δειλία, ας αναλογιστεί ο καθένας πόσο σκληρούς διωγμούς πέρασε η Εκκλησία δια μέσω των αιώνων και όμως νίκησε. Αυτή είναι και η πιο τρανή απόδειξη επαλήθευσης της αλήθειας του κηρύγματός της και της αντοχής της από τους πρώτους χρόνους διάδοσης του Ευαγγελίου από τους Αποστόλους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν εκείνοι του Διοκλητιανού που δεν επέτρεψε σε καμία απολύτως δικαιολογία των χριστιανών να τους μεταχειριστεί με μία πιο ευνοϊκή στάση έναντί τους. Ακριβώς λοιπόν σε εκείνα τα χρόνια, ήταν που αναδείχθηκε νέφος Μαρτύρων και Αγίων που μέχρι και σήμερα η επίκληση και μόνο του ονόματός τους ενδυναμώνει τον άνθρωπο σε κάθε δύσκολη στιγμή αλλά και συνάμα φανερών3ι την μια και μοναδική αλήθεια της Πίστεως μας. Όλοι εκείνοι οι Άγιοι Μάρτυρες, που με τη συμπεριφορά τους, τους λόγους τους, και με τη μίμηση ζωής του Χριστού μας γενικότερα μέχρι και θανάτου, κατέκτησαν δικαιωματικά περίοπτη θέση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι οι γενναίοι εκείνοι που με το αίμα τους έβαψαν της Εκκλησίας και έδειξαν έμπρακτα το μεγαλείο της. Είναι και οι ευγενικές εκείνες ψυχές που με την ανωτερότητά και την αγάπη τους, την δραστηριότητα τους μέχρι θυσίας για την εξυπηρέτηση των άλλων, αγαπήθηκαν και έγιναν οδηγοί  στο δρόμο της  αρετής. Είναι οι ανδρείοι και σταθεροί στην πίστη που σε οποιεσδήποτε συνθήκες προβάλλουν με καύχηση την χριστιανική τους ιδιότητα. Είναι αυτοί που δεν διστάζουν να αγωνίζονται έτσι που να ψάχνουν τρόπους να αντισταθούν σε οτιδήποτε ξένο που υποσκάπτει την αληθινή πίστη και που απαρνήθηκαν τα πάντα για Την διακονήσουν και υπηρετήσουν μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Αυτοί οι Άγιοι , Ομολογητές του Χριστού με το λόγο, την πράξη, ακόμα και αυτό το θάνατό τους φανερώνουν τόν τρόπο που ο σημερινός άνθρωπος προσανατολίζεται σε μία σταθερή ομολογία Χριστού. Και δεν είναι λίγοι οι αφανείς ομολογητές. Είναι τόσοι ώστε μπορούν με μια θεόπνευστη κίνηση να μεταμορφώσουν ολόκληρο τον κόσμο, σε μια επίγεια «ομολογία Χριστού». Και είναι έτοιμοι γι΄ αυτό όταν και όποτε το ευλογήσει ο Κύριος και Θεός μας να γίνει.

Είναι έτοιμοι διότι γνωρίζουν καλά ότι τα πάντα δεν μπορούν να εξαρτηθούν απόλυτα από τον ανθρώπινο παράγοντα. Αντί αυτού η Θεϊκή επέμβαση μπορεί να μετατρέψει τα αδύνατα από τους ανθρώπους σε δυνατά προς το Θεό.

Αδελφοί μου, πέρα από την ένθερμη αγάπη προς το Θεό, γνωρίζουμε ότι ο λόγος του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού «… ὁμολογήσω κἀγώ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου…» είναι πέρα για πέρα αληθινός.

Πραγματικά από τη χρονική στιγμή της θείας κοσμοσωτήριας επέμβασης του Θεού στον κόσμο, επαναλαμβάνονται γεγονότα θαυμαστά από τους Αγίους και μάρτυρες μας με πνευματική εμβέλεια και διαχρονική σημασία.

Χιλιάδες εκατομμύρια είναι τα νέφη των μαρτύρων ανά τους αιώνες που μέχρι και σήμερα με διάφορα θαυμαστά γεγονότα φανερώνουν την «ευωδία» Χριστού που γεύθηκαν οι ψυχές τους στην ζωή μετά την κοίμησή τους. Είναι οι μάρτυρες εκείνοι, γνωστοί και άγνωστοι που έδωσαν και δίνουν το παρών τους σε κάθε δύσκολη στιγμή του αγωνιζόμενου χριστιανού. Και αν ο σημερινός άνθρωπος εν ώρα προσευχής αισθάνεται ελλιπή την βοήθεια και μεσιτεία του είναι διότι βιώνει σε ένα κόσμο που καλλιεργεί την άγνοια των πραγματικών αξιών και αληθειών της πίστεώς μας όπως είναι και οι βίοι των Αγίων και Μαρτύρων μας. Βίοι Οσίων, Αγίων , Μαρτύρων, Ομολογητών, Εγκρατευτών, αλλά και κάθε δικαίου εν πίστη τετελειωμένου, ας είναι διαρκώς σε επισταμένη μελέτη από κάθε πιστό.

Τέλος ας προχωρήσει στη μίμηση της καλής ομολογίας, απλά, ταπεινά, με επίγνωση της αμαρτωλότητάς του αλλά και με αποφασιστικότητα τόλμης και ελπίδας στο Θείο θέλημα. Θα πρέπει να κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες της σύγχρονης εποχής που καλούν σε ξέφρενο καταιγισμό αγωνίας και προσκόλλησης μυαλού, σκέψης και καρδίας σε ανθρώπινες προσδοκίες ερήμην της Θείας Χάριτος και ελέους. Έτσι με τη δύναμη της κατά Θεόν ομολογίας ας ενθαρρύνεται πάντοτε και ας συνεχίζει τον αγώνα τον καλόν μέχρι την εσχάτην ημέρα. Εκείνη τη λαμπρή ημέρα της Κρίσεως που όλοι οι λαοί θα αναμένουν έλεος και μακροθυμία. Τότε με τις ικεσίες της Υπεραγίας Θεοτόκου να ακούσει το «…ἑκατονταπλασίονα λήψεται και ζωήν αἰώνιον κληρονομήσει.» Αμήν

Μαριλένα Δημοσθένους Φλουρή
Θεολόγος

Print Friendly, PDF & Email

Share this post