«Ιερό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το Κυπριακό Πραξικόπημα»
«Μαύρος ο ήχος σήμερα και είναι βουβά τα σήμαντρα». Με τον ήχο των σειρήνων στις 8.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το προδοτικό πραξικόπημα, η Κυπριακή Δημοκρατία θυμάται και καταδικάζει τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα, τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, προϊσταμένου τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, με την παρουσία τού Προέδρου τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, τού Υπουργού Αμύνης κ. Χαράλαμπου Πετρίδη, της Προέδρου τής Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου, της πολιτικής, πολιτειακής, και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, οι οποίοι τίμησαν σήμερα τη μνήμη εκείνων που έπεσαν ηρωικά την αποφράδα ημέρα της 15ης Ιουλίου 1974, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.
Το μνημόσυνο τελέστηκε στις 8.00 το πρωί. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Πρόεδρος τής Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου υπενθύμισε σε όλους πως «η εθνική ταπείνωση τής τουρκικής κατοχής είναι ακόμη παρούσα και το κάλεσμα τής εθνικής ευθύνης παραμονεύει και οριοθετεί την πορεία μας». Πρόσθεσε πως είναι μαύρες οι μνήμες εκείνων των ημερών, που «οι πραξικοπηματίες οδηγούσαν σε ομαδικούς τάφους τους αγωνιστές τής αντίστασης χωρίς καν την τέλεση κηδειών, σύμφωνα με την τάξη τής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σαράντα επτά χρόνια από τότε οι σκηνές είναι ολοζώντανες και θυμίζουν την υπέροχη θυσία τους…Σαράντα επτά χρόνια από τότε που ο Μακάριος κυνηγημένος από την Χούντα και την εγκληματική οργάνωσή της ΕΟΚΑ Β΄ απευθύνει το διάγγελμα· γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις, γνωρίζεις ποίος σου ομιλεί, είμαι εκείνος ο οποίος συ εξέλεξες για να είναι ηγέτης σου».
Ο κ. Ομήρου, στη συνέχεια τόνισε ότι η λύση που μάς χρειάζεται και είναι αποδεκτή είναι αυτή στην οποία δεν θα υπάρχουν συρματοπλέγματα, έποικοι και κατοχικός στρατός «διότι δεν συμβιβαζόμαστε με μισή πατρίδα … Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποκοπή τής παγίωσης των τετελεσμένων τής εισβολής και η εμμονή σε λύση που είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα αντέχει στη δοκιμασία τού χρόνου… Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής σε μια χώρα μέλος τής Ευρωπαϊκής Ένωσης… Διερχόμενη μέσα από συνωμοσίες και παγίδες η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε και αποτελεί και σήμερα σταθερό βάθρο για τη συνέχιση τού αγώνα για τερματισμό τής κατοχής…»
«…Αθάνατοι ήρωες και αγωνιστές τής αντίστασης», συνέχισε ο κ. Ομήρου, «με την ευκαιρία τού σημερινού μνημοσύνου, ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας και συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας. Με εσάς τους σεμνούς μας ήρωες καθοδηγητές να μας δίνετε το σινιάλο, να μπούμε πρέπει μπροστά σε τροχιά ανάτασης, αντίστασης, δημιουργίας, ελπίδας και ελευθερίας…».
Χρησιμοποιώντας τους στίχους τού μεγάλου ποιητή μας Γ. Σεφέρη ανέφερε: «Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε. Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά».
Τέλος, τονίζοντας το μεγαλείο τής θυσίας αυτών των ηρώων μας κατέληξε πως «θλιβόμαστε σήμερα διότι μνημονεύουμε ήρωες και μάρτυρες της αντίστασης. Ξεχνούμε όμως ότι οι μεγάλοι νεκροί δεν φεύγουν. Παραμένουν ζώντες και μετά θάνατον στις καρδιές των ανθρώπων για να εμπνέουν, να φρονηματίζουν και να καθοδηγούν. Το αμάχητο τεκμήριο τής αθανασίας τους είναι ο ίδιος ο ένδοξός τους θάνατος… Κι εμείς αδέλφια μας τής αντίστασης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας όρκο σάς δίνουμε πως μέρα και νύχτα θα παλεύουμε έως ότου από τα σκοτάδια αναβλύσει φως, φως άπλετο ελευθερίας. Αθάνατοι ήρωες τής ελευθερίας και της αντίστασης, ολόκληρη η Κύπρος σάς ευγνωμονεί και σας απευθύνει χαιρετισμό δόξας και τιμής. Άξιοι, άξιοι, άξιοι τής Δημοκρατίας και τής Πατρίδας».
Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων κατά το επάρατο Πραξικόπημα που τελέστηκε από τον Μακαριώτατο. Επίσης, τρισάγιο τέλεσε ευθύς αμέσως κι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος στους τάφους όλων εκείνων που βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα τού πραξικοπήματος. Και τα δύο τρισάγια τελέστηκαν στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους παρευρισκομένους.
Τέλος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
«Όσοι τις δάφνες στην καρδιά να φέρετε φοβάσθε, αφορισμένοι να ‘σθε», λέει ο ποιητής. Κι όπως επαναλάμβανε κατά κόρον ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α΄ συμπληρώνοντας τα λόγια τού ποιητή: «Όσοι στέκεστε ορθοί και μάχεστε για την πίστη, την πατρίδα, την ελευθερία και την τιμή και δεν φοβάσθε, ευλογημένοι να ‘σθε! Ναι, ευλογημένοι να ‘σθε!»
Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου