Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: «Ἀλλ’ ἡμεῖς τὸν Βαπτιστήν, ὡς ἐν γεννητοῖς γυναικῶν μείζονα, ἐπαξίως τιμῶντες μακαρίζομεν»

Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: «Ἀλλ’ ἡμεῖς τὸν Βαπτιστήν, ὡς ἐν γεννητοῖς γυναικῶν μείζονα, ἐπαξίως τιμῶντες μακαρίζομεν»

Tο Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021, o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της εορτής της αποτομής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου οι εκτοπισμένοι της κοινότητος Άσσειας εόρτασαν για ακόμα μία χρονιά στην προσφυγιά τον Τίμιο Πρόδρομο. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σεργίδης και Πρωτοπρεσβύτερος π. Σταύρος Χριστοφή.

Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο άνθρωπο που γεννήθηκε ποτέ από γυναίκα. Επιπλέον, ο Τίμιος Πρόδρομος χαρακτηρίζεται ως ο μέγιστος των Προφητών, ο τελευταίος και ο πρώτος, διά του οποίου ολοκληρώνεται η πρώτη συμφωνία του Θεού με τον άνθρωπο, η Παλαιά Διαθήκη, και ανοίγει η νέα συμφωνία, η Καινή Διαθήκη εν Χριστώ. Προετοιμάζεται διά του Τιμίου Προδρόμου η φανέρωση του Μεγάλου Μυστηρίου της Ενανθρωπήσεως και της παρουσίας του Υιού και Λόγου του Θεού στον κόσμο «ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου».

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι ο Βαπτιστής Ιωάννης είναι το μόνο πρόσωπο μαζί με την Κυρία Θεοτόκο που εορτάζουμε τη σύλληψή τους από τους δίκαιους γονείς τους, τη γέννα τους και την κοίμησή τους. Είναι δε τα πρόσωπα που απεικονίζονται στην εικόνα της Δεήσεως και πλαισιώνουν τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και καταξιώθηκαν στο στερέωμα της Αγιότητας της Εκκλησίας όπως και οι Απόστολοι. Όπως είναι γνωστό στην Ορθόδοξη Αγιολογία, οι λοιποί Άγιοι ευρίσκονται στη μέση κατάσταση και θα κριθούν μαζί με όλους κατά την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ως πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Διαμερίσματος Μεσαορίας κατ΄ εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ενημέρωσε τους Ασσειώτες για τη σημερινή κατάσταση των Ιερών Ναών της Κωμοπόλεως και ιδιαίτερα για το Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας στο κοιμητήριο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις υλικές ζημιές που υπέστη ο Ναός ένεκα των υπερχειλίσεων του ποταμού Γιαλιά και γενικά των πλημμυρών που προκαλούνται με τα όμβρια ύδατα στην ευρύτερη περιοχή της Άσσειας και γενικά της Μεσαορίας, και την αποκατάσταση του Ναού και τη συντήρηση του περιτοιχίσματος.

Στην ακολουθία του Eσπερινού παρέστησαν αρκετοί εκτοπισμένοι από την κατεχόμενη Κωμόπολη της Άσσειας. Μεταξύ αυτών ο Κοινοτάρχης κ. Γιώργος Ιωάννου, τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου, μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, Πρόεδροι και μέλη των Συλλόγων και των Σωματείων.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Η Άσσια», κ. Αθανάσιος Αθανασίου προσφώνησε την πανήγυρη.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε και συνεχάρη στο πρόσωπο του Προέδρου του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Η Άσσια» όλα τα μέλη του Πολιτιστικού Συνδέσμου για το έργο που επιτελείται κάτω από τις γνωστές συνθήκες, καθώς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Τιμίου Προδρόμου Άσσειας, για την εν γένει συνεργασία.

Ο Επίσκοπος Γρηγόριος προσέφερε ως ευλογία στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συνδέσμου και στους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους Τιμίου Προδρόμου Άσσειας κ. Παναγιώτη Σίσκο και κ. Μιχάλη Χ’’Κωνσταντή ένα εικόνισμα της Παναγίας των Καθάρων και το βιβλίο του μακαριστού Στυλιανού Γ. Πετάση, Ταξιάρχου ε. α. , «΄Όταν οι πέτρες, τα σπήλαια, τα δέντρα και τα αγιάσματα ομιλούν». Ακόμη, παρουσίασε επίσημα το νέο μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Τιμίου Προδρόμου κ. Σπυρούλα Δαυίδ Φραγκοπούλου.

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος υπογράμμισε ότι το έργο για την ανασύσταση των εορτών μας στην προσφυγιά και οι προσπάθειες συντήρησης και διατήρησης των κατεχομένων Ναών μας δεν είναι έργο προσωπικό, αλλά είναι της Εκκλησίας, και όλοι καλούμαστε με ενότητα αγάπη και υπακοή στην Εκλησία να συνεργαζόμαστε προς την επιτέλεση αυτού του ιερού σκοπού, πάντοτε με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχήθηκε όπως οι πρεσβείες και η παρρησία του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου να συνοδεύουν τον καθένα μας, τους οικείους μας και όλη την ανθρωπότητα.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τελέστηκαν εορτές για τους εγγύς και τους μακράν κατοίκους της κοινότητος Άσσειας, δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επανόδου όλων των προσφύγων μας στις πατρογονικές εστίες σε συνθήκες ελευθερίας, καθώς και αρτοκλασία. Επίσης, τελέστηκαν τα Ιερά Μνημόσυνα πάντων των προαπελθόντων κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών της κατεχόμενης κοινότητος Άσσειας, καθώς επίσης και όλων των τεθνεώτων πριν, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 και μετά ταύτα στην προσφυγιά.

Στο τέλος του Εσπερινού, έγινε λιτανεία της εικόνος του Τιμίου Προδρόμου πέριξ του Ιερού Ναού.

Την επομένη, ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2021, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό, όπου εκκλησιάστηκαν αρκετοί Ασσειώτες.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 


Εορτασμός του Τιμίου Προδρόμου Άσσειας, στον ι. ν. Αποστόλου Ανδρέου Πλατύ Αγλαντζιάς

(28-29 Αυγούστου 2021)

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Τιμίου Προδρόμου Άσσειας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο «Η Άσσια», την ενορία Αγίου Γεωργίου Άσσειας και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κωμοπόλεως, προσκαλούν τους εκτοπισμένους συγχωριανούς στην πανήγυρη της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα του Τιμίου Προδρόμου της Άσσειας, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας.

Το Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021, ώρα 6:30 μ.μ., θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Ακολούθως, θα αναπευθεί δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των εκτοπισμένων στις πατρογονικές τους εστίες, καθώς και μνημόσυνα πάντων των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και εν ειρήνη τελειωθέντων Ασσειωτών.

Στο τέλος του Εσπερινού, θα μιλήσει για την Άσσεια, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Η Άσσια», κ. Θανάσης Αθανασίου.

Την Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021, ανήμερα της εορτής, το πρωί, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Καλούνται οι Ασσειώτες να προσέλθουν στον εορτασμό με άρτους και κόλλυβα. Για πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Γιώργος Ιωάννου (Κοινοτάρχης) 99624603

Μιχάλης Χατζηκωνσταντής 99657591

Σπυρούλα Δαυίδ Φραγκοπούλου 99330707 

Παναγιώτης Σίσκος  99558518

Αντώνης Ζωγράφος 99569905

και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Η Άσσια», Θανάση Αθανασίου 99648468

 

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Τιμίου Προδρόμου Άσσειας
17 Αυγούστου 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post