Οι εκτοπισμένοι Έξω Μετοχίου εόρτασαν την Παναγία των Παίδων 30 Αυγούστου 2021

Οι εκτοπισμένοι Έξω Μετοχίου εόρτασαν την Παναγία των Παίδων 30 Αυγούστου 2021

Τη Δευτέρα το εσπέρας, 30 Αυγούστου 2021, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Συνοικισμό  Στροβόλου ΙΙΙ,  με την ευκαιρία της εορτής της Καταθέσεως της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων υγείας λόγω της πανδημίας.

Της ακολουθίας του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Αντώνιο Καλογήρου.

Στον Εσπερινό παρευρέθηκαν και και αρκετοί εκτοπισμένοι της κοινότητος Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου, με επικεφαλής τον κοινοτάρχη κ. Χριστάκη Σωτηρίου, προέδρους των οργανωμένων συνόλων και όλα τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, οποίοι τίμησαν σεμνά και ιεροπρεπώς το πρόσωπο της Θεοτόκου, της Παναγίας των Παίδων, όπως την τιμούσαν στο ομώνυμο προσκύνημα της Παναγίας, στο Έξω Μετόχι πριν την τουρκική εισβολή του 1974.

Στο Ναό του Αποστόλου Ανδρέου υπάρχει εικόνισμα της Παναγίας, «Η Μήτηρ των Παίδων», το οποίο αφιέρωσε η κυρία Σωτηρία Πιτσιάκκα (πρόσφυγας από το Έξω Μετόχι) με την οικογένειά της. Να σημειωθεί ότι από το 2014 η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου αποφάσισε να εορτάζεται παγκοινοτικά η εν λόγω εορτή της Παναγίας.

Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε τη μέγιστη σημασία του γεγονότος να συνάγονται οι πιστοί και να τελούν τις εορτές. Το δώρο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους εκτοπισμένους.

Τόνισε σε όλους το χρέος και την ευθύνη να διατηρούμε και να μεταδίδουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας την αγάπη και τη νοσταλγία των πατρικών μας εστιών και ιερών τόπων, έτσι ώστε, με τη βοήθεια του Θεού και τη μεταξύ μας ενότητα, ο τόπος μας και οι νέες γενιές να γνωρίσουν καλύτερες μέρες. Ακολούθως, ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία και παρουσίασε το νέο μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ. Κυριάκο Μιχαήλ, υιό της κ. Σωτηρούλας και Ανδρέα Πιτσιάκκα.

Παράλληλα, προέτρεψε τους πιστούς σε προσευχή και μελέτη της ιστορίας μας, ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και να εργαζόμαστε με υπομονή στο παρόν και να δημιουργούμε με ταπείνωση και αγάπη το μέλλον, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος, ως Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Διαμερίσματος Μεσαορίας, κατ΄ εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ενημέρωσε τους εκτοπισμένους του Έξω Μετοχίου για τη σημερινή κατάσταση του περικαλλούς Ναού του Αγίου Γεωργίου και ευρύτερα των κατεχόμενων ναών και οσίων μας, και ένεκα της παρατεταμένης πανδημίας.

Κατόπιν, ο Μεσαορίας Γρηγόριος εξέφρασε την ανάγκη της συνεργασίας με νέους ανθρώπους, οι οποίοι σε συνεννόηση με την Εκκλησιαστική Επιτροπή, να μεταβαίνουν στο χωριό ως προσκυνητές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε με αγάπη και καλή διάθεση, αλλά και με προσοχή και διάκριση να περιποιούνται το Ναό. Αυτή η παρουσία τους θα αποτελέσει ένδειξη καλής μαρτυρίας και ενδιαφέροντος για τα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη μας.

Ο Θεοφιλέστατος, σε μία συνοπτική παρουσίαση των όσων έχουν γίνει από την ανασύσταση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν στον κατεχόμενο Ιερό Ναό επτά εκκλησιασμοί. Ο όγδοος εκκλησιασμός που ήταν προγραμματισμένος να γίνει στις 10 Απριλίου 2020, ματαιώθηκε ένεκα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (Covid-19).

Μετά από εισήγηση του Επισκόπου και τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου και των παρισταμένων συγχωριανών, θα γίνουν οι αναγκαίες προετοιμασίες για εκκλησιασμό στον ομώνυμο Ιερό Ναό της κοινότητος στις 6 Νοεμβρίου 2021, επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Χύτρων (Κυθρέας), καθώς και της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που προηγείται στις 3 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση του ιερού εικονίσματος της Παναγίας των Παίδων και όλοι οι πιστοί πέρασαν κάτω από την εικόνα αιτούμενοι τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου. Επιπλέον, τελέστηκαν οι εορτές πάντων των εκτοπισμένων κατοίκων της κοινότητος Έξω Μετοχίου που ευρίσκονται στην προσφυγιά, καθώς και Μνημόσυνα όλων των προαπελθόντων κατοίκων Έξω Μετοχίου, πριν, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 και κατόπιν στην προσφυγιά.

Τέλος, ο Επίσκοπος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα όπως η Παναγία των Παίδων να πρεσβεύει στον Κύριο μας Ιησού Χριστό για τον καθένα μας, τους οικείους μας, την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

**************************************************

Οι πρόσφυγες του Έξω Μετοχίου εορτάζουν την Παναγία των Παίδων (30-31 Αυγούστου 2021)

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της Κοινότητας, καλούν τους συγχωριανούς και όλους τους Χριστιανούς σε εκκλησιασμό, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων υγείας, με την ευκαιρία της εορτής της Παναγίας των Παίδων, όπως εορταζόταν πριν το 1974 στο ομώνυμο προσκύνημα της Παναγίας.

Τη Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021, ώρα 6.30 μμ θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Συνοικισμό Στρόβολος 3.

Θα τελεστούν εορτές και δέηση για απελευθέρωση της πατρίδας και επιστροφή στα τουρκοκρατούμενα χωριά και πόλεις μας, καθώς και μνημόσυνα όλων των προαπελθόντων πριν την εισβολή και μετά στην προσφυγιά.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού θα μιλήσει ο Κοινοτάρχης κ. Χριστάκης Σωτηρίου.

Καλούνται ιδιαίτερα οι εκτοπισμένοι του Έξω Μετοχίου και των περιχώρων να συμμετάσχουν στον εορτασμό και αν επιθυμούννα προσφέρουνκόλλυβακαι άρτους.

Για πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Χριστάκης Σωτηρίου, Κοινοτάρχης: 99440950

Ειρήνη Παπαμιχαήλ: 99697208

Σάββας Κωνσταντίνου: 99628091

Ανδρέας Γιόκκας: 99633555

Κυριάκος Μιχαήλ: 99401690

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου
17 Αυγούστου 2021

Print Friendly, PDF & Email

Share this post