Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Μιας Μηλιάς εόρτασαν τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο (25-26 Σεπτεμβρίου 2021)

Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Μιας Μηλιάς εόρτασαν τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο (25-26 Σεπτεμβρίου 2021)

Οι εκτοπισμένοι της κοινότητος Μιας Μηλιάς εόρτασαν και φέτος τον πολιούχο Άγιό τους Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη το Θεολόγο, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα ένεκα της παρατεταμένης πανδημίας που βιώνουμε εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον προαύλιο χώρο του προσωρινού οικήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μιας Μηλιάς, όπου υπάρχει και μικρό προσκυνητάρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, το οποίο βρίσκεται στα όρια της ενορίας Παναγίας Ευαγγελίστριας της Παλλουριώτισσας.

Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τον Πρωτ. π. Λαυρέντιο Μουσάτ και το διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο αναλόγιο προΐστατο ο ψάλτης της Μιάς Μηλιάς κ. Τάκης Παντελή.

Μεταξύ των πιστών που συνήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του αγαπημένου μαθητή του Κυρίου, παρέστησαν ο Κοινοτάρχης Μιας Μηλιάς, κ. Ανδρέας Δημοσθένους, μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, καθώς επίσης οι πρόεδροι και μέλη των Σωματείων «Αναγέννησης» και «Πρόοδος» Μιας Μηλιάς.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου καθώς και στον αναστάσιμο χαρακτήρα των ψαλλόμενων, αφού φέτος η μνήμη του Αγίου συνέπεσε Κυριακή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αναστάσιμο Θεοτοκίο του πλ. α΄ ήχου, το οποίο μιλά για την αειπαρθενία της Παναγίας. Αυτήν την αλήθεια προετύπωσε η Ερυθρά Θάλασσα, μέσα από την οποία πέρασε ο λαός του Ισραήλ, αλλά μετά την πάροδό του η Θάλασσα παρέμεινε άβατος.

«Ἐν τῇ Ἐρυθρᾷ θαλάσσῃ τῆς ἀπειρογάμου Νύμφης εἰκὼν διεγράφη ποτέ. Ἐκεῖ Μωϋσῆς διαιρέτης τοῦ ὕδατος, ἐνθάδε Γαβριὴλ ὑπηρέτης τοῦ θαύματος, τότε τὸν βυθὸν ἐπέζευσεν ἀβρόχως, Ἰσραήλ, νῦν δὲ τὸν Χριστὸν ἐγέννησεν ἀσπόρως ἡ Παρθένος, ἡ θάλασσα μετὰ τὴν πάροδον τοῦ Ἰσραήλ, ἔμεινεν ἄβατος, ἡ ἄμεμπτος μετὰ τὴν κύησιν τοῦ Ἐμμανουήλ, ἔμεινεν ἄφθορος, ὁ ὢν καὶ προών, καὶ φανεὶς ὡς ἄνθρωπος, Θεὸς ἐλέησον ἡμᾶς».

Στο τέλος του Εσπερινού, τελέστηκαν Αρτοκλασία και Μνημόσυνα των προαπελθόντων ηρώων, κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών της Μιας Μηλιάς.

Ανήμερα της εορτής, οι εκτοπισμένοι Μιας Μηλιάς εκκλησιάστηκαν στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας   

Print Friendly, PDF & Email

Share this post