Δεύτερο ετήσιο Μνημόσυνο του Βάσου Χατζηθεοδοσίου στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στη Γερμασόγεια (26 Σεπτεμβρίου 2021)

Δεύτερο ετήσιο Μνημόσυνο του Βάσου Χατζηθεοδοσίου στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στη Γερμασόγεια (26 Σεπτεμβρίου 2021)

Την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη της Θείας Λειτουργίας και κατόπιν του δεύτερου ετήσιου Μνημοσύνου του αειμνήστου Βάσου Χατζηθεοδοσίου από τους Στύλλους της ευρύτερης περιοχής Μεσαορίας, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στον Ποταμό Γερμασόγειας. Το Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο ιερέας της ενορίας Πρωτ. π. Νεκτάριος Παντελή και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο βίο και το έργο του τιμώμενου Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ο οποίος έμεινε κοντά στο Διδάσκαλό του και Κύριό μας Ιησού Χριστό μέχρι την τελευταία στιγμή στο Σταυρό. Από εκείνη τη στιγμή, όπως ακούσαμε και στο Ευαγγέλιο, πήρε στα ίδια και την Κυρία Θεοτόκο. Ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου μάς άφησε το τέταρτο Ευαγγέλιο, το οποίο είναι και το πιο θεολογικό, λόγω του ότι γράφτηκε προς το τέλος του 1ου αιώνα μ.Χ., βιώνοντας όλη την εμπειρία, τις δράσεις και το έργο της πρώτης Εκκλησίας του πρώτου αιώνα. Επίσης, μάς άφησε τρεις σύντομες Καθολικές Επιστολές. Ονομάστηκαν έτσι επειδή απευθύνονταν σε περισσότερες από μία Εκκλησίες. Τέλος, έγραψε και την Αποκάλυψη, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης.

Ακόμα, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στα αναγνώσματα που διαβάστηκαν στον Εσπερινό, συγκεκριμένα από την Α΄ Καθολική Επιστολή του Ιωάννου, από όπου διδασκόμαστε ότι «Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί, καὶ ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ, ἐν τῷ Θεῷ μένει καὶ ὁ Θεὸς ἐν αὐτῷ» (Α΄ Ιω. δ΄ 16). Την αληθινή μας αγάπη πρέπει να τη δείχνουμε προς το συνάνθρωπό μας με κάθε ευκαιρία. Δεν μπορούμε να λέμε ότι αγαπάμε το Θεό, αλλά μισούμε τον οποιοδήποτε αδελφό μας: «Ἀγαπητοί, ἐὰν τὶς εἴπῃ· Ὅτι ἀγαπῶ τὸν Θεὸν καὶ τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ μισῇ, ψεύστης ἐστί· ὁ γὰρ μὴ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ, ὃν ἑώρακε, τὸν Θεόν, οὐχ ἑώρακε, πῶς δύναται ἀγαπᾶν;» (Α΄ Ιω. δ΄ 20). Χρειάζεται ακράδαντη πίστη, εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, ταπείνωση και συνείδηση της ελλειματικότητάς μας.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας έκανε αναφορά και στην προσωπικότητα του Βάσου Χατζηθεοδοσίου, στην πρώτη συνάντηση και σε όλη την καρποφόρα συνεργασία που είχε μαζί του.

Τέλος, μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και ευχαρίστησε τον ποιμενάρχη της Μητροπολιτικής Περιφερείας Λεμεσού κ. Αθανάσιο για την κανονική άδεια και φιλοξενία.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας


Ο Βάσος Χατζηθεοδοσίου γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1936 στο χωριό Στύλλοι της επαρχίας Αμμοχώστου και ήταν απόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Ήταν ένας δυναμικός επιχειρηματίας με αρκετές επιτυχίες στον κλάδο του.

Υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ και αδελφός του ήρωα Θεοδόση Χατζηθεοδοσίου.

Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών εργάστηκε στην Ιονική Τράπεζα, αλλά πολύ γρήγορα αποφάσισε να υλοποιήσει το δικό του όραμα.

Το 1959, στην ηλικία των 23 χρόνων, δημιουργεί στην Αμμόχωστο τη μικρή δική του εταιρεία με το όνομα Salamis (Σαλαμίς), που ασχολήθηκε με θέματα τουρισμού και διαχείρισης πλοίων. Παρά το πλήγμα της Τουρκικής Εισβολής, η εταιρεία συνέχισε το έργο της και αναπτύχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες στον τομέα της. 

Για την προσφορά του στον τόπο έχει βραβευθεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου με το χρυσό παράσημο του Αποστόλου Παύλου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post