Οι εκτοπισμένοι της Μουσουλίτας εόρτασαν τον Απόστολο Λουκά και τέλεσαν μνημόσυνα των προγόνων τους (23 Οκτωβρίου 2021)

Οι εκτοπισμένοι της Μουσουλίτας εόρτασαν τον Απόστολο Λουκά και τέλεσαν μνημόσυνα των προγόνων τους (23 Οκτωβρίου 2021)

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, και τη συνεργασία όλων των οργανωμένων συνόλων της Μουσουλίτας, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στις Κόκκινες Στροβόλου μεθεόρτιος Εσπερινός του Αποστόλου Λουκά και μνημόσυνα το Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021, και την επομένη, πρωί της Κυριακής, Όρθρος και θεία Λειτουργία, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο. Μίλησε εν συντομία για την προσωπικότητα του Αποστόλου Λουκά, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στον Εσπερινό της εορτής του Αποστόλου, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος τόνισε τον αναστάσιμο χαρακτήρα του Εσπερινού του Σαββάτου. Στη συνέχεια, διηγήθηκε τις προσπάθειες από το 2016 και μετά, για να επαναφέρει την ιστορική Εκκλησία του Αποστόλου Λουκά της Μουσουλίτας σε λειτουργική Εκκλησία, αφού για χρόνια την είχαν χρησιμοποιήσει ως τζαμί. Ακόμη ανέφερε τι πιθανότητες υπάρχουν για δράση σήμερα, λόγω και της πανδημίας. 

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εκτοπισμένους που παρευρέθηκαν στην εσπερινή σύναξη μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (παγκοινοτική συνεστίαση έχει να πραγματοποιηθεί από το φθινόπωρο του 2017) και ταυτόχρονα να υπογραμμίσει την αξία των συνάξεων των προσφύγων, κατεξοχήν των εκκλησιαστικών συνάξεων.  

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, οι συγκεντρώσεις των εκτοπισμένων είναι ποιλοτρόπως πολύτιμες ευκαιρίες για να δηλώνεται η ιδιοπροσωπεία, το αποτύπωμα των χωριανών, παλαιότερων και νεότερων, η ενότητα και η αρμονία μεταξύ τους, καθώς και η αλληλογνωριμία. Από το 1974 και μετά με τον ξεριζωμό οι οικογένειες διευρύνθηκαν και ίσως συγγενικά πρόσωπα της νεότερης γενεάς να μην συνειδητοποιούν, αφού δε γνωρίζονται μεταξύ τους, ότι είναι χωριανοί, ακόμη και εξ αίματος συγγενείς.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με κέρασμα από το Κοινοτικό Συμβούλιο Μουσουλίτας και τη συνεργασία και φιλοξενία, στην αίθουσα του Ναού από τους Ιερείς, εκκλησιαστικούς επιτρόπους και τις κυρίες του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών της ενορίας Αποστόλου Λουκά Κόκκινες Στροβόλου. 

Κατά τη διάρκεια του κεράσματος, κάποιοι χωριανοί εξέφρασαν την επιθυμία να διηγηθούν αναμνήσεις από τις εμπειρίες τους στο χωριό. Ακόμη να αναγνώσουν ποιήματα για το χωριό ή να αναφερθούν σε παλαιές προσωπικότητες της Μουσουλίτας του κάμπου της Μεσαορίας. 

 

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Λουκά Μουσουλίτας 

 


Οι εκτοπισμένοι της Μουσουλίτας εορτάζουν τον Απ. Λουκά (Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021)

Ανακοίνωση-Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Λουκά Μουσουλίτας και το Κοινοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης κοινότητας Μουσουλίτας προσκαλούν το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, τους χωριανούς στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στις Κόκκινες στο Στρόβολο, όπου θα πραγματοποιηθεί Εκκλησιασμός και μεθεόρτιος Εσπερινός, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα υγείας της Πολιτείας.

Στις 5.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί υποδοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος θα χοροστατήσει και κηρύξει στον Πανηγυρικό Εσπερινό.

Καλούνται όσοι επιθυμούν, να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα για τις εορτές και τα μνημόσυνα. 

Μετά τη λιτάνευση της Εικόνας του Αποστόλου Λουκά, θα ακολουθήσει Σύναξη των εκτοπισμένων της Μουσουλίτας στην αίθουσα του Ναού. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κοινοτάρχη Μουσουλίτας, κ. Κώστα Χριστοδούλου, Τηλ.: 99 350350.
Τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής: 

Παναγιώτης Σταύρου Τηλ.: 99569919, 

Ελένη Βεργοπούλου Τηλ.:99231312,

Σοφοκλής Σοφοκλέους Τηλ.: 99455691,

Μιχάλη Κωνσταντινίδη Τηλ.: 99170799,

Χρίστος Κώστα Τηλ.: 99671224.

Ευχαριστούμε του Ιερείς,  την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον Σύνδεσμο Γυναικών του Αποστόλου Λουκά Κόκκινες για τη φιλοξενία και την εν γένει συμπαράσταση στην πραγματοποίηση της ανωτέρω πνευματικής εκδηλώσεις χάριν των εκτοπισμένων της Μουσουλίτας.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Λουκά Μουσουλίτας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post