Η Κύπρος εόρτασε τον προστάτη των προσφύγων, τον Άγιο Δημητριανό επίσκοπο Χύτρων

Η Κύπρος εόρτασε τον προστάτη των προσφύγων, τον Άγιο Δημητριανό επίσκοπο Χύτρων

Η Κύπρος, ιδιαίτερα η Κυθρέα με τις όμορες κοινότητες των αρχαίων Χύτρων, εόρτασε με λαμπρότητα τον προστάτη των προσφύγων, τον Άγιο Δημητριανό επίσκοπο Χύτρων. 

Το εσπέρας της Παρασκευής, 5 Νοεμβρίου 2021, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στην Παναγία Ευαγγελίστρια στην Παλλουριώτισσα, όπου φυλάσσονται τεμάχια του ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητριανού και κατόπιν τελέστηκε Εσπερινός στο ελεύθερο τμήμα του προαστίου Ομορφίτα της Λευκωσίας, όπου τιμάται ο Άγιος Δημητριανός. Των δύο ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. 

Στην Παλλουριώτισσα, εκτός από τους Ιερείς του ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Μιχάλη Μαλλιάπη και Πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριάκο Κυριάκου, παρέστησαν ο εκ Παλαικύθρου Αρχιμανδρίτης π. Παναγιώτης Χριστοδούλου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Κωστή και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. Στην Ομορφίτα πλαισίωσαν τον Επίσκοπο ο εξ Ομορφίτας Οικονόμος π. Κυπριανός Παναγιώτου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. 

Μετά από σύντομη αναφορά του Επισκόπου στον εορταζόμενο Άγιο, το λόγο έλαβαν ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Κυθρέας Δρ. Βασίλης Βασιλειάδης και ο κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος, Πρόεδρος του Σωματείου «Ομορφίτα», αντίστοιχα στους δύο Εσπερινούς.

Στην ακολουθία του Εσπερινού στην Παλλουριώτισσα, παρέστη και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στο τέλος του Εσπερινού, τελέστηκαν εορτές και μνημόσυνα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση πέριξ του Ιερού Ναού της Παναγίας Παλλουριώτισσας και στο δρόμο γύρω από το οίκημα του Σωματείου «Ομορφίτα», όπου έχει τοποθετηθεί προσκυνητάρι του Αγίου Δημητριανού, για να θυμίζει σε όλους ότι δύο βήματα δυτικά ευρίσκεται ο περικαλλής ναός του Αγίου Δημητριανού.

Το πρωί του Σαββάτου, 6 Νοεμβρίου 2021, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Παλλουριώτισσας, όπου έλαβαν μέρος εκτοπισμένοι της Κυθρέας και της Ομορφίτας.

Επίσης, το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Έξω Μετόχι. Τον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. 

Οι λιγοστοί προσκυνητές, λόγω των υγειονομικών μέτρων, εόρτασαν τόσο τον Άγιο Δημητριανό όσο και τον Άγιο Γεώργιο, λόγω της εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του. 

 

Από το Γραφείο των κατεχόμενων ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου 


Ομιλία του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας Κυθρέας

Δρ. Βασίλη Βασιλειάδη

Εσπερινός Αγίου Δημητριανού επισκόπου Χύτρων, Ιερός Ναός Παναγίας Παλλουριωτίσσης (Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2021)

Εσπερινός του Αγίου Δημητριανού των Χύτρων, ένας από τους Αγίους της Κυθρέας μας. Αλλά ούτε και σήμερα η Κυθρέα μας θα πανηγυρίσει όπως οι άλλες, ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Την γιορτή του Αγίου θα την κάνουμε και φέτος στην προσφυγιά. Ειρωνεία μεγάλη καθώς ο Άγιος Δημητριανός είναι ο άγιος τον απανταχού διωγμένων, προσφυγών κι αιχμάλωτων.

Γεννήθηκε στο χωριό Συκά της περιοχής Κυθρέας επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας του Θεόφιλου (829-842 μ.Χ.).

Ήταν γιος ιερέα, έτσι μεγάλωσε με πιστή μέσα στην εκκλησιά, οπού έμαθε γράμματα και γνωρίστηκε με τα ιερά συγγράμματα και τους βίους των Αγίων. Νυμφεύθηκε αλλά έχασε πολύ γρηγορά την συμβία του κι έτσι, ακολουθήσε Μοναχικό βίο, στην Μονή του Αγίου Αντωνίου  κοντά στην Κυθρέα.

Στο περιβάλλον της Μονής, με την  πνευματική του ανέλιξη και την μεγάλη του πιστή του δίνεται το χάρισμα τής θαυματουργίας, γι’ αυτό πολλοί κατέφευγαν στη Μονή για να τον δουν, να πάρουν παρηγοριά και θεραπεία.

Η πραότητα και η ταπεινότητα του από την μια, αλλά  και η ακεραιότητα και η αυθεντικότητα του χαρακτήρα του από την άλλη, τον αναδείξαν ως αληθινό πατερά, και είναι αυτά που θα τον οδηγήσουν και στην ενθρόνιση του στον επίσκοπο θρόνο της επισκοπής των Χυτρών.

Απόδειξη του ποσό ακαριαίος κι αυθεντικός ήταν ο χαρακτήρας του, ήταν και το ότι ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ κάτι τέτοιο, κάθε άλλο, προσπάθησε να το αποφύγει, όχι επειδή δεν ήταν άξιος αλλά επειδή έθετε την ανιδιοτελή  προσφορά, προς τα τεκνά του πάνω από όλα. Όμως ο κάθε ένας από εμάς έχει τον δικό του ρολό να διαδραματίσει στην ζωή, έτσι και ο ρόλος του Δημητριανού ήταν να γίνει ο ποιμένας του ποιμνίου του.

Ήρθαν όμως ,όπως και στις μέρες μας, χρονιά δύσκολα και οι Άραβες βρίσκοντας μια αφορμή, όπως και στις μέρες μας, επέδραμαν κατά της Κύπρου, την λεηλάτησαν, την κατέστρεψαν  και πήραν χιλιάδες αιχμαλώτους, πολλούς κι από την περιοχή των Χύτρων.

Ο Δημητριανός, την εποχή εκείνη ήταν κοντά στα 80 του χρονιά. Οι Άραβες είτε λόγο της ηλικίας του ,είτε για να αποφύγουν την ρήξη με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα δεν τον αιχμαλωτίζουν. Όμως όπως ένας πατέρας σωστός και γνήσιος, όπως ένα ηγέτης που νοιάζεται για τον λαό του, πρώτα από όλα και πάνω από όλα, εθελουσία ζητά από τους Άραβες να τον πάρουν μαζί με τους υπολοίπους. Παρά τα χρονιά του, πάρα το ότι είχε την ευκαιρία αυτός προσωπικά να σωθεί, δεν θα εγκατέλειπε ποτέ τα παιδιά του, αντίθετα ήταν πρόθυμος ή μάλλον απαιτούσε να έχει ακριβώς την ιδιά τύχη με αυτά.

Ο Δημητριανός, ούτε και στην αιχμαλωσία δεν εγκατέλειψε το ποίμνιο του, τα παιδιά του. Παράδειγμα του ακαριαίου κι αληθινού του χαρακτήρα, στάθηκε στο πόστο του, στήριγμα όλων σαν βράχος, και δεν σταμάτησε ποτέ να νοιάζετε, κι ούτε το έβαλε κάτω. Έτσι, με δίκες του παραινέσεις κι ενέργειες, αλλά και με πολλη πιστή, κατάφερε να επιστρέψουν όλοι οι αιχμάλωτοι, μαζί του  πίσω στον τόπο τους.

Με την επιστροφή στην πατρίδα, στην περιοχή των Χύτρων, ο Άγιος υπέδειξε στους κάτοικους των Χύτρων μια νέα τοποθεσία ,πιο ασφαλή για να ξανακτίσουν την πόλη τους, βοηθώντας τους έτσι να προστατευθούν από μελλοντικές επιδρομές.

Σύντομα μετά την επιστροφή στην πατρίδα, πλήρης ήμερών, ὁ Δημητριανός κοιμήθηκε και ταφικε κοντά στην αγαπημένη του πόλη, όπου κτίστηκε ναός αφιερωμένος σε αυτόν. Ήταν σαν να ολοκλήρωσε ο Άγιος το έργο και τον ρολό που είχε να διαδραματίσει όσο ήταν εν ζωή. Να σώσει δηλαδή το ποίμνιο του, και να τους δείξει τον δρόμο της πίστης, της επίμονης και της διεκδίκησης.

Ο Άγιος Δημητριανός και ο βίος του είναι σήμερα ίσως πιο επίκαιρος από ποτέ, σήμερα που η στάση της Τουρκίας είναι όλο και πιο σκληρή , όλο και πιο προκλητική, οδηγώντας την κατάσταση στην μοιρασμένη μας πατρίδα, τόσο κοντά στην οριστική διχοτόμηση όσο ποτέ άλλοτε. Είναι όλα αυτά που ο Άγιος Δημητριανός πρεσβεύει, και μας θυμίζει με τον βίο του που θα πρέπει να κρατούμε σφιχτά  τώρα όσο ποτέ άλλοτε. Την πιστή στις  θέσεις μας, για επανένωση της πατρίδας μας αλλά και την ακλόνητη και ξεκάθαρη προσήλωση μας έμπρακτος για την υλοποίηση τους. Την επιμονή και υπομονή να διεκδικούμε, με ανιδιοτέλεια, προς όφελος του λαού της πατρίδας μας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Μακάρι η χάρη του Αγίου Δημητριανού, να μας φωτίσει όλους για να μπορέσουμε κι εμείς, να επιστρέψουμε στα σπίτια μας …


Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητριανού Χύτρων στο Έξω Μετόχι (Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας καλούν τους συγχωριανούς και όσους πιστούς το επιθυμούν να προσέλθουν στο Προσκύνημα – Εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου, το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021, το πρωί. Θα τελεστούν Όρθρος, Θεία Λειτουργία, Δέηση και Ιερά Μνημόσυνα προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Καλούνται οι πιστοί να συμμετάσχουν στον εκκλησιασμό, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων Υγείας. Επίσης, μπορούν όσοι επιθυμούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα.

Θα αναχωρήσει λεωφορείο μπροστά από το πρώην εργοστάσιο ΣΙΒΑ, στην Παλλουριώτισσα, το Σάββατο 6.11.21 και ώρα αναχώρησης: 06.30 π.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσεως στο λεωφορείο, υπεύθυνος ο κ. Σωτήρης Κουσιής τηλ. 99686975.

Τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Χριστάκης Σωτηρίου (Κοινοτάρχης):  99440950

Ειρήνη Παπαμιχαήλ: 99967208

Σάββας Κωνσταντίνου:   99628091

Ανδρέας Γιόκκας:   99633555

Κυριάκος Μιχαήλ: 99401690

Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες μας, κληρικούς και λαϊκούς, για την ετοιμασία του Προσκυνήματος-Εκκλησιασμού στην πατρώα γη.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post