Εορτασμός της Αγίας Αικατερίνης στη Λευκωσία και στο Γέρι (24-25 Νοεμβρίου 2021)
Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, τελέστηκε την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της αποδόσεως της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου και της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, στο μετόχι της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά, στη Λευκωσία.
Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίον πλαισίωσαν ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Γιαννούλης, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σάββας Χατζηιωνάς, ο Οικονόμος π. Ανδρέας Ζορπάς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.
Ο Θεοφιλέστατος μίλησε για το νόημα της εορτής και τους αγώνες της Πανσόφου Αγίας Αικατερίνης. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, κ. Δαμιανό και τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Γιαννούλη, προϊστάμενο του Μετοχίου της Ιεράς Μονής Σινά στη Λευκωσία, και όλη την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής για τη φιλοξενία. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εμπειρίες του από μικρός στη γενέτειρά του, το Λάρνακα Λαπήθου, που γειτνιάζει με τα Μετόχια της Μονής στην κοινότητα Βασίλειας της επαρχίας Κερύνειας, καθώς και στους μακαριστούς πατέρες της Μονής και ιδιαιτέρως στον π. Διονύσιο Σιναΐτη, ο οποίος καταγόταν από το Λάρνακα Λαπήθου.
Από πλευράς του, ο προϊστάμενος του Μετοχίου π. Γρηγόριος ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο, καθώς και το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο για την πατρική του αγάπη.
Έγινε Αρτοκλασία και λιτανεία της εικόνος και των ιερών λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης πέριξ του Ιερού Ναού.
Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2021, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίας Χρυσογεριώτισσας (στη θέση παλαιού καθολικού Μονής) στο Γέρι, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Κώστα και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.
Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά στη μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, η οποία αποδίδεται, δηλαδή λήγει εκκλησιαστικά, την ημέρα μνήμης της Αγίας Αικατερίνης. Επίσης, αναφέρθηκε στο βίο της Αγίας Αικατερίνης, η οποία έμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως πάνσοφος, επειδή από πολύ μικρή ηλικία είχε σπουδάσει όλες τις επιστήμες και τη φιλοσοφία της εποχής της, αλλά πιο πολύ αγάπησε και αφοσιώθηκε στη Σοφία του Θεού, δηλ. στον Κύριο Ιησού Χριστό. Έτσι κατάφερε να ντροπιάσει με το λόγο της τους 150 σοφούς ειδωλολάτρες της εποχής εκείνης, επιβεβαιώνοντας το λόγο του Χριστού προς τον Πατέρα: «Ἐξομολογοῦμαί σοι, Πάτερ, Κύριε τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς, ὅτι ἀπέκρυψας ταῦτα ἀπὸ σοφῶν καὶ συνετῶν, καὶ ἀπεκάλυψας αὐτὰ νηπίοις» (Λουκ. ι΄ 21). Η Αγία Αικατερίνη είναι μεγαλομάρτυρας, επειδή την ώρα του μαρτυρίου της πολλοί από τους παρόντες στο φρικτό θέαμα των βασανιστηρίων, ακόμα και δήμιοι, πίστεψαν στο Θεό της Αγίας Αικατερίνης, καθώς και οι 150 σοφοί που αφόπλισε και μαρτύρησαν κι εκείνοι. Με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε και το σωτήριο γεγονός της κατά σάρκα Γέννησης του Κυρίου Ιησού Χριστού.
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας