Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας

Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας

Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, ώρα 10:00 π.μ., ξενοδοχείο SEMELI στη Λευκωσία

 

Με χαρά ευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, προσκεκλημένος στη Γενική Συνέλευση. Έχετε τις εγκάρδιες ευχές και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Γνωρίζετε την ευαισθησία και το αμείωτο ενδιαφέρον τού Μακαριωτάτου για την οικογένεια, το κύτταρο της κοινωνίας μας, καθώς και τη σημασία της αποστολής των Συνδέσμων Γονέων στη σχολική μονάδα.

Έχει λεχθεί από τον Μάρκο Αυρήλιο[1], ότι «έχουμε μυαλό οι άνθρωποι για να μπορούμε να χειριζόμαστε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στο βίο».

Γνωρίζουμε την αφετηρία της παρατεταμένης πανδημίας Κόβιτ-19: ήταν Δεκέμβριος του 2019, όταν στην πόλη Ουχάν της Κίνας[2] ξεκίνησε ο ιός να εξαπλώνεται ραγδαία, τόσο μακριά και όλο πιο κοντά μας. Ζούμε τις εναλλασσόμενες επικίνδυνες και απρόβλεπτες μεταλλάξεις, ενώ το τέρμα ενδεχομένως δεν το γνωρίζουμε ακόμη, αφού βιώνουμε την εμπειρία της «αβεβαιότητας».

Αυτά τα δύο χρόνια, διδαχθήκαμε αρκετά ο καθείς, είτε οι ίδιοι είτε οικείοι μας, ευρύτερα πολλοί συνάνθρωποί μας, προσβλήθηκαν είτε προσβάλλονται καθημερινά από τον ιό, άλλοι το ξεπερνούν και άλλοι καταλήγουν.

Ευχόμαστε ο Θεός να στηρίζει τους συνανθρώπους μας στην πατρίδα μας και σε όλη την υφήλιο που υποφέρουν από τον Κόβιτ-19, και δεόμαστε υπέρ αναπαύσεως όλων εκείνων που κατέληξαν ένεκα της πανδημίας.

Η πιο καλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση γίνεται από τους πλέον εξειδικευμένους για το κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται στην ανθρώπινη ιστορία. Όπως αυτό εφαρμόζεται και στην εκπαίδευση και το σχολείο ως αρετή, σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο[3].

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, με ψυχραιμία, οι επιδημίες και το κάθε πρόβλημα θα πρέπει να αξιοποιούνται παραγωγικά για την πρόοδο της Ιατρικής και εν γένει της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και όχι μόνο[4], παρά τα συχνά απρόβλεπτα προβλήματα που επιφέρουν.

Την ίδια στιγμή, δεν αμφισβητεί κανείς ότι όταν έρθουν δύσκολες καταστάσεις, που ανατρέπουν τα καθιερωμένα ή επιφέρουν αλλεπάλληλους κινδύνους στην υγεία και την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων, και δη των παιδιών, τότε αυτές οι καταστάσεις επιτρέπουν να αναφύονται προβλήματα, τα πλείστα των οποίων ο άνθρωπος εν πολλοίς τα κρύβει μέσα στην προσωπικότητά του και εν γένει στην ψυχοσύνθεσή του.

Ο εγκλεισμός και ο κάθε είδους περιορισμός δεν είναι στη φύση του ανθρώπου, ο οποίος είναι δημιουργημένος ως ελεύθερο κοινωνικό όν. Για το λόγο αυτό, ανάλογα με τις περιστάσεις, τις ανάγκες και τα βιώματα, αναζητά διάφορες διεξόδους. Αναπτύσσει δράσεις, για τις οποίες δεν είχε ή νόμιζε ότι δεν είχε χρόνο, ή και δεξιότητες όπως π.χ. ζωγραφική, μουσική, καταγραφή σκέψεων, εμπειριών, συναισθημάτων, μέσω της ποίησης και γενικά της λογοτεχνίας, καθώς και άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό, σας συγχαίρω και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημερινή Γενική Συνέλευση και καλή συνέχεια, με τη βοήθεια του Θεού, στο πολύπλευρο έργο σας, κατεξοχήν ως γονείς και κηδεμόνες, συνεργάτες στο πολύτιμο και επίπονο έργο που ξεκινά από την οικογένεια μεταβαίνει στη σχολική μονάδα και επιστρέφει πάλι στην οικογενειακή εστία σε καιρούς εκτάκτων καταστάσεων και ασυνήθιστων συνθηκών μάθησης και μόρφωσης, όπως η παρούσα.

Με τη βεβαιότητα ότι για ακόμη μια φορά θα τα καταφέρουμε ένεκα των ανεξάντλητων αποθεμάτων εντός μας, ως δώρα από το Δημιουργό Θεό, όλοι οι παράγοντες της παιδείας και της κοινωνίας των πολιτών ενωμένοι και συνεργάσιμοι με αγάπη και αλληλοκατανόηση.

Σας συγχαίρω και πάλι και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Γενικής Συνέλευσής σας.

[1] Ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης.

[2] Η πανδημία του κορονοϊού (COVID-19) είναι μια τρέχουσα πανδημία που προκλήθηκε από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, το Δεκέμβριο του 2019.

[3] «Δὲν εἶναι μικρὸ τὸ κέρδος, ὅταν οἱ ψυχὲς τῶν νέων συνηθίσουν καὶ κάνουν δική τους τὴν ἀρετή»: Μεγάλου Βασιλείου, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΠΩΣ ΝΑ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, Ἀπόδοση στὴ Νεοελληνική: Βασίλειος Μουστάκης (†): http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/paterikon/basil_the_great_de_legendis_gentilium_libris.htm

[4] Μάρκος Αυρήλιος, “Τα εις εαυτόν” ζ΄18: «Φοβάται κανένας την αλλαγή; Αλλά τι μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγή!».

Print Friendly, PDF & Email

Share this post