Ο Κωνσταντίας Βασίλειος με μήνυμα ελπίδος στον κατεχόμενο Απόστολο Βαρνάβα

Ο Κωνσταντίας Βασίλειος με μήνυμα ελπίδος στον κατεχόμενο Απόστολο Βαρνάβα

Με κατάνυξη και ελπίδα, τελέστηκε την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, 19 Δεκεμβρίου 2021, η Θεία Λειτουργία στην στενάζουσα υπό κατοχή για 47 χρόνια σήμερα, Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα.

Της Θείας Λειτουργίας κατόπιν ευγενούς πρόσκλησης του Καθηγουμένου Αρχιμ. Ιωάννου, προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.

Ο Πανιερώτατος, στη σύντομη προσλαλιά του, ευχαρίστησε τον άγιο Καθηγούμενο για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στους γέροντες τής κατεχόμενης σήμερα Ιεράς Μονής, των οποίων τέλεσε τα μνημόσυνα, οι οποίοι είχαν αρχίσει τη μοναστική τους ζωή περί το 1930, όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος τούς παρεχώρησε τη Μονή ώστε αυτή να αναζωγονηθεί. Γύρω στο 1960, κι ο ίδιος ο Πανιερώτατος, όπως ανέφερε, εντάχθηκε στη Μονή από όπου και συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό.

«Δυστυχώς, βίαια διακόπηκε η ζωή στο Μοναστήρι, λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974. Και με πόνο, μνημονεύσαμε σήμερα τους γέροντες, με τις αναμνήσεις που έχω κι εγώ από τότε που ήμουν αδελφός τής Μονής. Κάθε Κυριακή και μεγάλη εορτή ο μεγαλόπρεπος αυτός ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος από τους πιστούς που έρχονταν από τη γύρω περιοχή, την Αμμόχωστο, τον άγιο Σέργιο, την Έγκωμη κι ακόμη μακρύτερα. Διότι πάντοτε, η μοναστηριακή πενυματικότητα και η τέλεση των Λειτουργιών μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα εξυψώνει τον άνθρωπο, κι έτσι η προτίμηση των ανθρώπων να έρχονται εδώ ήταν δεδομένη.

Βεβαίως, πολλοί άνθρωποι έρχονταν να εξομολογηθούν στη Μονή στους πνευματικούς πατέρες, που είναι και δικοί μου πατέρες, γι’ αυτό και τους μνημονεύω πάντοτε πρώτους στην Ιερά Πρόθεση.

Σχετικά με το σημερινό Ευαγγέλιο, θέλω να προσθέσω σε αυτά που ήδη ακούσαμε ότι εύχομαι η διακοπή τής συνέχισης αυτής τής ζωής εδώ στη Μονή, να είναι προσωρινή και να συνεχίσει και πάλι εδώ η μοναστική ζωή. Διότι, από εδώ πήραμε τα φώτα τού Ευαγγελίου τού Χριστού από τους Αποστόλους Βαρνάβα, Παύλο και Μάρκο και από αυτούς ενταχθήκαμε στη γενεαολογία τού Χριστού ως χριστιανοί. Κατά τον ίδιο τρόπο, κι η γενεαλογία που είχαμε με τους πατέρες εδώ, εύχομαι σύντομα ο Θεός να δώσει ώστε να ξαναρχίσει, διότι εδώ είναι ο χριστιανικός πνεύμονας τής Εκκλησίας τής Κύπρου, όπως δίπλα μας στη Σαλαμίνα είναι ο ελληνικός πνεύμονας τού κυπριακού λαού.

Ευχόμαστε, λοιπόν, με τη βοήθεια τού Θεού να έχουμε χριστιανικά Χριστούγεννα, απαλλαγμένοι από τις διάφορες δοκιμασίες· παρόλο που έχουμε την πανδημία, αλλ’ εντούτοις μπορούμε να προσερχόμαστε στις εκκλησίες και να μεταλαμβάνουμε των Αχράντων Μυστηρίων και η σχέση μας με τον Χριστό διαιωνίζεται και μεταφέρεται από γενεά σε γενεά.

Όλη η ευλογία τού Αποστόλου Βαρνάβα να είναι μαζί με όλο τον κυπριακό λαό, αφού ο Απόστολος Βαρνάβας είναι ο δικός μας προστάτης, ο προστάτης τής πατρίδας και όλου τού κόσμου».  

Εκ της Ιεράς Μονής

Print Friendly, PDF & Email

Share this post