Λειτουργίες στην κατεχόμενη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στην Σαλαμίνα

Λειτουργίες στην κατεχόμενη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στην Σαλαμίνα

Λειτουργία στην Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αρκετές φορές τον χρόνο οι πιστοί, σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου, Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Ηγούμενο της Μονής. 

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την συχνότητα των λειτουργιών στην Μονή, ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης ανέφερε πως οι λειτουργίες γίνονται το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα στον ναΐσκο πάνω από τον τάφο του Απόστολου Βαρνάβα. 

Επίσης, πρόσθεσε, λειτουργίες τελούνται μέσα στο καθολικό της Μονής την 3η Κυριακή του Φεβρουαρίου, του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.  

Επιπρόσθετα, συνέχισε, στο καθολικό τελούν την θεία λειτουργία ανήμερα της εορτής του Απόστολου Βαρνάβα τόσο τον εσπερινό στις 10 Ιουνίου όσο και στις 11 Ιουνίου καθώς και το Σάββατο της διακαινησίμου προ της Κυριακής του Θωμά που είναι η Αναστάσιμη λειτουργία που τελείται στο καθολικό της Μονής.

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου ανέφερε πως οι πιστοί παρίστανται στις θείες λειτουργίες που τελούνται στην Μονή και τους ευχαρίστησε «που είναι ριζωμένοι εκεί και ευλαβούνται τον Απόστολο Βαρνάβα».

«Περιμένουμε την ημέρα της επιστροφής μας στο μοναστήρι του Απόστολου Βαρνάβα όπου θα αποκτήσει την αίγλη του προ της καταστροφής», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό της μονής η οποία χρονολογείται από το 478 μ.Χ., σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ήταν «η πρώτη εν τη νήσο Κύπρο μονή που κτίζεται με χρήματα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου για αυτό και ονομάζεται Βασιλική Σταυροπηγιακή Μονή». Στις 11 Ιουνίου το 1917, πρόσθεσε, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος ο Γ’ εγκαινίασε τον Καθολικό της Μονής όπως είναι σήμερα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post