«Ἀναστὰς πορεύου· ἡ πίστις σου σέσωκέ σε» (16 Ιανουαρίου 2022)

«Ἀναστὰς πορεύου· ἡ πίστις σου σέσωκέ σε» (16 Ιανουαρίου 2022)

Την Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Παπαϊωάννου και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφερόμενος στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής των δέκα λεπρών, υπογράμμισε τη σημασία της ευγνωμοσύνης προς τον κάθε ευεργέτη μας, και ιδιαίτερα προς τον πανάγαθο Τριαδικό Θεό. Επισήμανε ότι ο ένας από τους δέκα ιαθέντες από τη νόσο, ο οποίος ήταν Σαμαρείτης, δεν επέστρεψε απλά για να ευχαριστήσει τον Κύριο, αλλά επέστρεψε εν μετανοία, γι΄ αυτό και ο Χριστός του απαντά «Ἀναστὰς πορεύου· ἡ πίστις σου σέσωκέ σε» (Λκ. ιζ΄ 19). Δηλαδή, ο ευγνώμων αλλογενής δεν έλαβε μόνο τη θεραπεία του σώματος αλλά και της ψυχής, ένεκα της πίστης του. Η μετάνοια και η ταπείνωση δεν είναι εξωτερικές καταστάσεις αλλά εσωτερικές, γι΄ αυτό εμείς δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν ο αδελφός μας είναι όντως ταπεινός και σωστός. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να κρίνουμε τον άλλο αφού, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος, «σὺ τίς εἶ ὁ κρίνων ἀλλότριον οἰκέτην; τῷ ἰδίῳ Κυρίῳ στήκει ἢ πίπτει» (Ρωμ. ιδ΄ 4). Καλούμαστε ο καθένας μας να μην βλέπουμε τα ελλατώματα των αδελφών μας, αλλά να προσέχουμε την κατάσταση του εαυτού μας. Έχουμε παράδειγμα τον Τελώνη και τον Φαρισαίο. Ενώπιον του Θεού επέστρεψε δεδικαιωμένος στο σπίτι του όχι ο Φαρισαίος, ο οποίος αν και εξωτερικά τηρούσε το νόμο και έκανε ελεημοσύνες, όμως κατέκρινε τους γύρω του, αλλά ο Τελώνης, ο οποίος επικεντρωνόταν στον εαυτό του και είχε συνείδηση ότι έχει ελλειματικότητες και αδυναμίες, γι΄αυτό και ζητούσε το έλεος του Θεού με ταπείνωση και εν τω κρυπτώ. Διδασκόμαστε ότι ο αγώνας μας πρέπει να είναι «εἰς τὸ ταμιεῖον» της ψυχής μας, «ἐν τῷ κρυπτῷ» και χωρίς τυμπανοκρουσίες, κι έτσι ο Θεός, «ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει σοι ἐν τῷ φανερῷ» (Μτ. στ΄ 6).

Στο τέλος της θείας Μυσταγωγίας, τελέστηκε το Μνημόσυνο του Δημήτριου Ιερωνυμίδη, ο οποίος διετέλεσε επίτροπος της ενορίας Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού, καθώς και του κατεχόμενου ναού του Αποστόλου Λουκά Λευκωσίας, όπως και της συζύγου αυτού Νίτσας και της θυγατέρας Μύριας.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post