Σωματείο Φιλοκαλία: Αρχική Ενημερωτική Εκδήλωση πράξης RE-CULT MAGNUM

Σωματείο Φιλοκαλία: Αρχική Ενημερωτική Εκδήλωση πράξης RE-CULT MAGNUM

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2022

Την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου και ώρα 10:00π.μ.-13:00μ.μ., έλαβε χώρα η αρχική ενημερωτική εκδήλωση της πράξης «RE-CULT MAGNUM: Μεγιστοποίηση του αντίκτυπου του Θρησκευτικού Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα από τη στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σωματείο Φιλοκαλία, κύριο δικαιούχο της πράξης, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη Λευκωσία. Η πράξη χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος INTERREG V-A 2014-2020.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών, αλλά και του ευρύτερου κοινού για τις δράσεις της πράξης και τα αναμενόμενα αποτελέσματά της.

Κύριος στόχος της πράξης είναι η μεγιστοποίηση του αντίκτυπου του Θρησκευτικού Τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας και Κύπρου μέσα από την προβολή και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών της Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου. Στο πλαίσιο της πράξης RE-CULT MAGNUM, τέσσερα επιλεγμένα υφιστάμενα μουσεία σε Κύπρο και Ελλάδα θα αναβαθμιστούν μέσω της δημιουργίας εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας, προσφέροντας μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία στους επισκέπτες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υβριδικά με περισσότερους από 40 διαδικτυακούς και φυσικούς συμμετέχοντες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Εκκλησία της Ελλάδος, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, αλλά και εκπρόσωποι από τους υπόλοιπους εταίρους της πράξης, τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι από το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, το Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου, την Ι.Μ. Λεμεσού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και μέλη της ευρύτερης ομάδας έργου της Φιλοκαλίας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εταίρους της πράξης.

Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η πράξη RE-CULT MAGNUM. Ξεκίνησε ο Κύριος Δικαιούχος με παρουσίαση του συνόλου των δράσεων της πράξης. Στη συνέχεια, το ερευνητικό κέντρο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ” του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου εστίασε με την παρουσίασή του στην χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης, εικονικής και μεικτής πραγματικότητας για τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου του Θρησκευτικού Τουρισμού. Ακολούθησε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου που μέσω της παρουσίασής του επικεντρώθηκε στην συνιστώσα του πελάτη στην αειφόρο ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού.

Κατά τη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, ακολούθησαν παρουσιάσεις σημαντικών συνεργατών της πράξης. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάσθηκε η πράξη RE-CULT από τον κ. Χριστόδουλο Παπαχριστοδούλου του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου. Στην συνέχεια, ο πρωτοδιάκονος Σπυρίδων Παπαβασιλείου της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, μίλησε για την ανάδειξη του εκκλησιαστικού πολιτισμικού πλούτου μέσα από καινοτόμες ψηφιακές αποτυπώσεις. Ακολούθως, ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Δρ. Ιωάννης Ηλιάδης, παρουσίασε τις συλλογές του Μουσείου και τα σχέδια για την αναβάθμιση και ανακαίνιση του Μουσείου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Δρα Μαρίνα Τουμπουρή, η οποία παρουσίασε δείγματα προηγούμενων εργασιών της σε ότι αφορά την αξιοποίηση, ανάδειξη και προβολή ψηφιοποιημένου εκκλησιαστικού πολιτισμικού αποθέματος.

Για την ενημέρωσή σας σε ότι αφορά την πράξη και τι διάφορες δράσεις αυτής, μπορείτε να επισκέπτεστε τις σελίδες της σε Facebook, Twitter και Instagram, ενώ σύντομα αναμένεται και η εγκαινίαση ιστοσελίδας αφιερωμένης αποκλειστικά στην πράξη RE-CULT MAGNUM.

Δείτε το δελτίο τύπου σε μορφή pdf εδώ…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post