«Εὔχεσθε ὑπὲρ ἀλλήλων, ὅπως ἰαθῆτε» (Β΄ Κυριακή Νηστειών, 20/3/2022)

«Εὔχεσθε ὑπὲρ ἀλλήλων, ὅπως ἰαθῆτε» (Β΄ Κυριακή Νηστειών, 20/3/2022)

Τη Β΄ Κυριακή των Νηστειών, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λακατάμειας, οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Γερολάκκου εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και οι εκτοπισμένοι των κοινοτήτων της περιοχής Ορνιθίου Μεσαορίας τον Άγιο Αρτέμονα.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τους ιερείς της ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερους π. Κυπριανό Ανδρέου και π. Κυριάκο Κυριάκου, καθώς και το διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος εξήγησε το νόημα της ευαγγελικής περικοπής. Ενώ ο Κύριος δίδασκε σε ένα σπίτι στην Καπερναούμ, τέσσερις άνθρωποι μετέφεραν έναν παράλυτο σε εκείνο το χώρο. Αλλά λόγω του όχλου που είχε μαζευτεί να ακούσει το λόγο του Κυρίου, δεν μπορούσαν να φτάσουν κοντά Του. Γι’ αυτό ανέβηκαν στην οροφή του σπιτιού, την άνοιξαν και από εκεί τον κατέβασαν ενώπιον του Χριστού. Ο Ευαγγελιστής Μάρκος, που αφηγείται το γεγονός, επισημαίνει ότι ο Κύριος «ἰδὼν τὴν πίστιν αὐτῶν», δηλαδή την πίστη των τεσσάρων ανθρώπων και όχι την πίστη του παραλυτικού, προχώρησε στο θαύμα της ψυχοσωματικής θεραπείας του παραλυτικού. Διδασκόμαστε ευθύς εξαρχής πόσο σημαντική είναι ενώπιον του Θεού η προαίρεση καθώς και το κίνητρο του ανθρώπου, όταν ενεργεί με κάποιο τρόπο ή όταν ζητά κάτι από Αυτόν. Ο Χριστός, βλέποντας την αγάπη, τη θυσία και τον κόπο των τεσσάρων ανθρώπων, ικανοποίησε την επιθυμία τους να θεραπευθεί ο παράλυτος. Επίσης, διδασκόμαστε πόσο σημαντική είναι η προσευχή μας για τον κάθε συνάνθρωπό μας, επειδή αυτού του είδους ανιδιοτελής προσευχή γίνεται ακουστή από το Θεό. Γι’ αυτό ακούμε στο Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου «εὔχεσθε ὑπὲρ ἀλλήλων, ὅπως ἰαθῆτε» (Ιακ. ε΄ 16), για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι όταν προσευχόμαστε εν τω κρυπτώ, στο κλειστό μας δωμάτιο, να το κάνουμε όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για το συνάνθρωπό μας. Η Εκκλησία μας σε όλες τις Ακολουθίες και τα Μυστήρια αναπέμπει δεήσεις και προσευχές για όλο τον κόσμο.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι με αυτή τη θαυμαστή θεραπεία ο Χριστός αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού αλλά και ο Υιός του ανθρώπου, δια της ενανθρωπήσεώς Του από τα σπλάχνα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Είναι Αυτός για τον Οποίο προφήτεψαν οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και τον Οποίο ολόκληρη η οικουμένη ανέμενε για να τη λυτρώσει από τη φθορά της αμαρτίας.

Ακόμη, αναφέρθηκε στον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, τον οποίο η Εκκλησία τιμά τη Β΄ Κυριακή της Σαρακοστής. Έζησε το 14ο αιώνα και αξιώθηκε να γίνει Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Μας άφησε σπουδαίο θεολογικό έργο, όντας αληθινός διάδοχος των μεγάλων Καππαδοκών Πατέρων της Εκκλησίας. Τη θεολογία που δίδαξε ο Μέγας Βασίλειος την παρουσιάζει με περισσότερο βάθος και πεντακάθαρα ο Γρηγόριος ο Παλαμάς. Εξήγησε και διασαφήνισε τη θεολογία των ακτίστων ενεργειών του Τριαδικού Θεού. Έτσι λοιπόν η φύση του Θεού είναι απρόσιτη για τον άνθρωπο και δεν μπορεί κανένας να την αγγίξει. Αλλά ο Θεός φανερώνεται και γίνεται προσιτός στον άνθρωπο δια των ενεργειών Του. Μόνο μέσω των ακτίστων ενεργειών μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο Θεός είναι Αγάπη.

Σήμερα, προεορτίως οι εκτοπισμένοι του Γερολάκκου εόρτασαν και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και θυμήθηκαν το μεγαλοπρεπή Ναό του χωριού τους, αφιερωμένο στην Παναγία την Ευαγγελίστρια. Μαζί τους και οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής Ορνιθίου στη Μεσαορία (δρόμος μεταξύ Τύμβου και Αφάνειας) τίμησαν προεορτίως τον Άγιο Αρτέμονα, Επίσκοπο Σελευκείας, ναός του οποίου υπάρχει σε εκείνη την περιοχή. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας προέτρεψε τους γονείς και τους παππούδες να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους την αγάπη και το σεβασμό για τον τόπο τους, αλλά και για την Ορθόδοξη πίστη, η οποία πάντοτε κράτησε ενωμένο το λαό στις δύσκολες καταστάσεις και του έδωσε ελπίδα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν μνημόσυνα των τελειωθέντων πατέρων και αδελφών από το Γερόλακκο και των κοινοτήτων της περιοχής του Ορνιθίου της Μεσαορίας.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post