Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας

Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας

Του Λουκά Παναγιώτου

Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης και με λαμπρή ιεροπρέπεια τελέσθηκε από το Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, η εις τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης χειροτονία του Ιάκωβου Αλαγιούπ, στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία.

Η χειροτονία πραγματοποιήθηκε εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος, κυρίως από φίλους και πνευματικούς αδελφούς του, της πολυαγαπημένης του συζύγου, των γονέων του, κατά σάρκα και εξ αγχιστείας, οι οποίοι από πολύ νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τον ιερό ναό για να ενώσουν τις προσευχές τους και αναφωνήσουν ζωηρά το «Άξιος» στο νέο διάκονο.

«Ο πρώτος λόγος που σου απευθύνω, η πρώτη συμβουλή που σου δίνω είναι να μείνεις διάκονος σε όλη σου την ζωή, σε οποιοδήποτε βαθμό της ιερωσύνης και αν ανέλθεις, οποιοδήποτε αξίωμα κι αν σου δοθεί ποτέ από την Εκκλησία». Με την προτροπή αυτή προς το νεοχειροτονηθέντα διάκονο, ο Πανιερώτατος, προχώρησε, «με λόγους επικαίρους», σε ένα δεκάλογο παραινέσεων για τον τρόπο βιωτής που πρέπει να έχει ένας κληρικός της του Χριστού Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επεσήμανε, ταυτόχρονα, ότι «το διακονείν είναι το μεγαλύτερο αξίωμα και το μεγαλύτερο προνόμιο, αφού με αυτό μιμείσαι τον Κύριο, ο οποίος διακήρυξε: «ουκ ήλθον διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι». Και πράγματι όλη η επίγεια ζωή του Χριστού ήταν μια διαρκής διακονία, μια διαρκής υπηρεσία προς τον άνθρωπο. Έτσι, λοιπόν και εσύ μιμούμενος τον Χριστό να διακονείς συνέχεια τους συνανθρώπους σου, αφού και Αυτός «διήλθεν ευεργετών και ιώμενος πάντας».

Κατακλείοντας τον λόγο του, τις σκέψεις και τις παραινέσεις του προς το νέο διάκονο, ο Κύκκου Νικηφόρος, υπογράμμισε εμφαντικά ότι «από τον ιερό κλήρο η σημερινή κοινωνία πολλά απαιτεί. Γι’ αυτό και από τούτη τη στιγμή, από σήμερα χρέος έχεις και εσύ να εργάζεσαι για το καλό αυτής της σημερινής νοσούσης κοινωνίας δεδομένου μάλιστα ότι πολλές αξίες έχουν καταπατηθεί και μόνο της Εκκλησίας ο θεσμός, αν και βάλλεται καθημερινά από πολλούς κακούς, άθεους και μη ανθρώπους, εντούτοις παραμένει εδραίος ο θεσμός αυτός και ασάλευτος, γιατί έχει θεμελιωτή επί την πέτραν, «η δε πέτρα ήν ο Χριστός», γι’ αυτό και «πύλαι Άδου» ουδέποτε θα κατισχύσουν της Εκκλησίας».

«Εύχομαι», πρόσθεσε ο Πανιερώτατος, «ποτέ να μην αφήσεις τη σκέψη σου να κατεβεί από το ύψος του ιεροδιακονικού αξιώματος σου και η πύρινη μορφή του Παρακλήτου να κατοικεί σε όλη την έκταση της ψυχής σου. Να σου δίνει τη δύναμη και τον φωτισμό να διατηρήσεις τον πρώτον της ιερωσύνης βαθμό, που σήμερα έλαβες, άσπιλο και αμόλυντο για να ακούσεις έτσι και εσύ από το στόμα του δίκαιου Κριτή, από το στόμα του Κυρίου, κατά την φοβερή εκείνη ημέρα της κρίσεως, το «ευ δούλε αγαθέ και πιστέ! Επί ολίγα ης πιστός, επί πολλών σε καταστήσω. Είσελθε εις την χαρά του Κυρίου σου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος διάκονος κατάγεται από την Ιορδανία και είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post