Θ΄ Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου (25 Ιουνίου 2022)

Θ΄ Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου (25 Ιουνίου 2022)

Σε κλίμα συγκίνησης και με τη δέουσα ιεροπρέπεια, το Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε ο Θ΄ Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο κατεχόμενο Έξω Μετόχι και εορτάστηκε εκ μεταθέσεως η μνήμη του Αγίου Γεωργίου.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Κωστή και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Αρκετός ήταν ο αριθμός των εκτοπισμένων Έξω Μετοχίου, οι οποίοι ζουν διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της ελεύθερης πατρίδας μας, που μαζεύτηκαν και προσήλθαν ταπεινά στο μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Γεωργίου, για να δοξολογήσουν το Θεό, να συμπροσευχηθούν και να μνημονεύσουν τους κεκοιμημένους οικείους και συγγενείς τους.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε τη σημασία της σύναξης και της συμμετοχής των πιστών στις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στη Θεία Λειτουργία, όπου καλούμαστε με φόβο Θεού και συνείδηση να μετέχουμε του αχράντου Σώματος και του τιμίου Αίματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Τόνισε ότι η Εκκλησία προσεύχεται για όλο τον κόσμο γι’ αυτό και το δισκάριο, πάνω στο οποίο ο επίσκοπος και ο ιερέας βγάζουν μερίδες μνημονεύοντας ονόματα ζώντων και τεθνεώτων, είναι στρογγυλό, για να καταλάβουμε ότι η αγκαλιά της Εκκλησίας ενσωματώνει ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης, ο Μεσαορίας Γρηγόριος συνεχάρη και ευχαρίστησε τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, όλους τους συντελεστές και τα οργανωμένα σύνολα που προσέφεραν τον καλύτερό τους εαυτό για την οργάνωση του εκκλησιασμού αλλά και που συνεχώς ενδιαφέρονται και μεριμνούν για τον ευπρεπισμό της Εκκλησίας του χωριού τους.

Δεν παρέλειψε να μεταφέρει τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας των εκτοπισμένων Εξομετοχιτών, καθώς και των πυρόπληκτων εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε πριν λίγες ημέρες στην Καντάρα της οροσειράς του Πενταδακτύλου. Επίσης, τελέστηκε Αρτοκλασία και Ιερά Μνημόσυνα πάντων των κεκοιμημένων κατοίκων της κοινότητας Έξω Μετοχίου.

Ακολούθως, τελέστηκε λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού, επικαλούμενοι όλοι τις πρεσβείες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου προς τον Κύριο και Λυτρωτή των ψυχών και των σωμάτων ημών, Ιησού Χριστό. Ακολούθησε η φύτευση ελιάς, ευλογία του Μακαριωτάτου, στο προαύλιο του Ναού. Κατά τη φύτευση χρησιμοποιήθηκε και αγιασμός που τελέστηκε το πρωί.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

********************************

Προσκύνημα-Εκκλησιασμός στον Άγιο Γεώργιο Έξω Μετοχίου (Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας Έξω Μετοχίου καλούν τους συγχωριανούς και όλους τους πιστούς να προσέλθουν στο Προσκύνημα – Εκκλησιασμό το Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022, το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας θα τελεστούν Δέηση και Ιερά Μνημόσυνα προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Καλούνται όσοι πιστοί επιθυμούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα για την εορτή, εκ μεταθέσεως, του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Αποστόλων.

Θα υπάρχουν λεωφορεία για μετάβαση στο Έξω Μετόχι. Αναχώρηση 07.00 απο το χώρο στάθμευσης Κολοκάση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Χριστάκη Σωτηρίου (Κοινοτάρχης): 99440950

Ειρήνη Παπαμιχαήλ: 99967208

Σάββας Κωνσταντίνου: 99628091

Ανδρέας Γιόκκας: 99633555

και Κυριάκος Μιχαήλ: 99401690.

Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες μας για την ετοιμασία του Προσκυνήματος-Εκκλησιασμού στην πατρώα γη.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου

*************************************

ANNOUNCEMENT – INVITATION

The Holy Archbishopric announces that the Ecclesiastical Committee of St. George Ekso Metochi, the Community Council and all the organized groups of the community of Ekso Metochi invite the fellow villagers and all the faithful to come to the Pilgrimage – Worship Service on Saturday, June 25, 2022, in the morning at the Holy Church of St. George at Ekso Metochi.

During the service, Bishop of Mesaoria Gregorios, will officiate a Deisis prayer for the good health of the displaced people of Ekso Metochi and a memorial service for the villagers of Ekso Metochi who passed away.

The faithful are invited to offer artos and koliva for the feast of St. George and the Holy Apostles.

There will be buses to take you to Ekso Metochi. Departure 07.00 from the Kolokasi parking lot.

For more information please contact the members of the Church Committee:

Christakis Soteriou (village leader): 99440950

Irene Papamichael: 99967208

Savvas Konstantinou: 99628091

Andreas Giokkas: 99633555

And Kyriakos Michael: 99401690

We would like to give thanks to all our collaborators who contributed to the preparation of the Pilgrimage- Worship Service in our homeland.

 

From the Holy Archbishopric of Cyprus for the Ecclesiastical Committee of St. George Ekso Metochi

Print Friendly, PDF & Email

Share this post