Εορτασμοί πανηγύρεως του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Λακατάμειας (23-27 Ιουλίου 2022)
Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στη Λακατάμεια. Μαζί με τους πιστούς της ενορίας, έσπευσαν και οι εκτοπισμένοι των κατεχόμενων κοινοτήτων Αγκαστίνας και Στρογγυλού να συνεορτάσουν την Αγία Παρασκευή.
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν το Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022, με την υποδοχή των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητριανού, Επισκόπου Χύτρων, από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. Τα λείψανα μετέφερε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Μαλλιάπης από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας Παλλουριωτίσσης, όπου φυλάσσονται άχρι καιρού. Επίσης, μεταφέρθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή η εικόνα των πέντε Ιεραρχών της Κυθρέας, Δημητριανού, Πάππου, Αθανασίου, Σπυρίδωνος και Φωτεινού. Τελέστηκε Δέηση ενώπιον των ιερών λειψάνων και εικόνων και ακολούθως αναστάσιμος Εσπερινός, οπότε τιμήθηκε και η μνήμη της Αγίας Χριστίνης. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο εφημέριος του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυπριανός Ανδρέου και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου από τον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού, Συνοικισμού Άσπρες Στροβόλου, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον Άγιο Δημητριανό και στον τρόπο που τα λείψανα του Αγίου διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974.
Τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, πλαισιωμένου από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Ιωάννου (του Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού, Συνοικισμού Άσπρες) και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.
Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στη σημασία των Αγίων, ως πρότυπα πίστης και υπομονής στη ζωή μας και εξαιρέτως στους τιμώμενους Αγίους, Δημητριανό Επίσκοπο Χύτρων (Κυθρέας), τον ιερομάρτυρα Ερμόλαο και την Οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή. Έκανε αναφορά στις 6 ενορίες της Κυθρέας και ιδιαίτερα στην ενορία της Παναγίας Χαρδακιώτισσας, όπου εκεί φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Δημητριανού μέχρι την εισβολή. Όταν ήρθε η τραγική ημέρα της καταστροφής ο ιερέας της Χαρδακιώτισσας, π. Κωνσταντίνος, πήρε τα ιερά λείψανα από το Ναό και τα έσωσε. Επίσης, ο τότε πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, Μιχάλης Κυριάκου, έσωσε την εικόνα της Παναγίας Χαρδακιώτισσας.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε ότι καλούμαστε να γινόμαστε μιμητές των Αγίων, όπως την Αγία Παρασκευή, η οποία ζούσε κάθε ώρα και στιγμή τον παράδεισο μέσα της, παρόλες τις δυσκολίες της απώλειας των γονέων της, αλλά και των διωγμών των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Η Αγία Παρασκευή όπως και ο Άγιος Ερμόλαος σφράγισαν με το αίμα τους την πίστη τους στο Χριστό.
Αναφερόμενος στους εκτοπισμένους Αγκαστίνας και Στρογγυλού, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους που αγωνίζονται ταπεινά, επωνύμους και ανωνύμους, για τη συντήρηση των ιερών ναών στις δύο κοινότητες αλλά και για την ανασύσταση των εορτών μας στην προσφυγιά και τη διατήρηση της μνήμης και της νοσταλγίας της πατρικής γης με αγάπη και ενότητα. Τέλος, μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τελέστηκε δέηση υπέρ των εορταζόντων των κοινοτήτων Αγκαστίνας και Στρογγυλού και των απανταχού εκτοπισμένων και αγνοουμένων και ακολούθως Αρτοκλασία.
Στο τέλος της Ακολουθίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητριανού και των εικόνων της Αγίας Παρασκευής και των πέντε Ιεραρχών της Κυθρέας πέριξ του ναού, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας, και όλοι οι πιστοί πέρασαν κάτω από τις εικόνες αιτούμενοι τις πρεσβείες τους.
Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, ο Θεοφιλέστατος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον ίδιο Ιερό Ναό. Τη διακονία του κηρύγματος του θείου λόγου ανέλαβε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.
Τα λείψανα του Αγίου Δημητριανού παρέμειναν στον Ιερό Ναό μέχρι την Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022.
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας
*****
Ακολουθεί η ομιλία του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου το Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022
Ομιλία εις τον Εσπερινό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης
και την υποδοχή των Ιερών Λειψάνων
του Αγίου Δημητριανού επισκόπου Χύτρων (Κυθρέας)
Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Λακατάμειας
Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022
Χαράς ευαγγέλια μάς επιφυλάσσει η αγάπη και η πρόνοια του Πανοικτίρμονος Τριαδικού Θεού μέσα στο λειτουργικό χρόνο της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.
«Διὰ τοῦ τιμίου σου Σταυροῦ Χριστέ, διάβολον ᾔσχυνας, καὶ διὰ τῆς Ἀναστάσεώς σου, τὸ κέντρον τῆς ἁμαρτίας ἤμβλυνας, καὶ ἔσωσας ἡμᾶς, ἐκ τῶν πυλῶν τοῦ θανάτου, δοξάζομέν σε Μονογενές»[1].
Αναστάσιμος Εσπερινός και υποδοχή στον περικαλλή αυτό Ναό της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής των ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητριανού επισκόπου Χύτρων (Κυθρέας). Είσοδος στην εορτή της Κυριακής: μαζί με την Ανάσταση, το «Μέγα θαῦμα! ὁ τῶν ἀοράτων Κτίστης, διὰ φιλανθρωπίαν σαρκὶ παθών, ἀνέστη ὁ ἀθάνατος»[2], τιμούμε τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης.
Δοξολογούμε τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό για την πρόνοιά Του. Διότι δια του Υιού και Λόγου Του και Υιού της Θεοτόκου, μάς χαρίζει Αγίους σε κάθε εποχή εν Αγίω Πνεύματι.
«Ἑσπερινὴν προσκύνησιν προσφέρομέν σοι τῷ ἀνεσπέρῳ Φωτί, τῷ ἐπὶ τέλει τῶν αἰώνων ὡς ἐν ἐσόπτρῳ διὰ σαρκός, λάμψαντι τῷ κόσμῳ, …»[3].
Ο φωτοδότης Κύριος, το ανέσπερον Φως, φανερώθηκε εν σαρκί, δια της Υπεραγίας Θεοτόκου, φωταγώγησε τη δημιουργία ολόκληρη, επουράνια και επίγεια, και με την κάθοδό Του στον Άδη, έλυσε την κυριαρχία του σκότους, αφού δια της Αναστάσεώς Του έδειξε είναι ότι είναι το Φως σε όλα τα έθνη, και δοξάζεται ως φωτοδότης.
Ευχαριστούμε την Κυρία Θεοτόκο για το ότι εξ αυτής φανερώθηκε στον κόσμο, έλαβε σάρκα, προσέλαβε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος ο Σωτήρας του κόσμου. Αυτός ο Σωτήρας και Λυτρωτής, αγιάζει, λυτρώνει και σώζει όλους τους ανθρώπους, δια του Σταυρού και της Αναστάσεως και θέωσης του ανθρώπου.
Αυτή η αποκάλυψη, φανέρωση, σάρκωση, ενανθρώπηση ονομάζεται στη γλώσσα της Εκκλησίας μας, της Θεολογίας μας, θεία Οικονομία, συγκατάβαση, άκρα ταπείνωση του Θεού για το πλάσμα του, τον άνθρωπο, την ψυχοσωματική οντότητα που μετέχει του υλικού και του πνευματικού κόσμου.
Ο Χριστιανός αντιλαμβάνεται το μέγεθος του θαύματος και διαλαλεί μέσα από την υμνολογία της Εκκλησίας:
«Κύριε, ἐσφραγισμένου τοῦ τάφου …, προῆλθες ἐκ τοῦ μνήματος, καθὼς ἐτέχθης ἐκ τῆς Θεοτόκου, οὐκ ἔγνωσαν πῶς ἐσαρκώθης, οἱ ἀσώματοί σου Ἄγγελοι, οὐκ ᾔσθοντο πότε ἀνέστης, οἱ φυλάσσοντές σε στρατιῶται· ἀμφότερα γὰρ ἐσφράγισται τοῖς ἐρευνῶσι, πεφανέρωται δὲ τὰ θαύματα, τοῖς προσκυνοῦσιν, ἐν πίστει τὸ μυστήριον· …»[4].
Αυτό όλο το θαύμα της ενανθρωπήσεως και της Αναστάσεως του Θεανθρώπου Σωτήρος Χριστού, το οποίο βιώνουμε εδώ και 2.000 και πλέον έτη εντός της Εκκλησίας, έρχεται εκτάκτως, να μάς θυμίσει ένας καταξιωμένος ιεράρχης: ο προστάτης των Προσφύγων!
Με τις πατρικές ευλογίες και τη φροντίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας Χρυσοστόμου Β΄, έγινε μεταφορά των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητριανού επισκόπου Κυθρέας για προσκύνηση από τους πιστούς, απόψε και μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022, στον πάνσεπτο τούτο ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος πανηγυρίζει αυτές τις ημέρες, και εντός του οποίου υπάρχει και παρεκκλήσιο της Αγίας Άννας καθώς και ο Ναός του Αγίου Δημητριανού ανατολικά στον απέναντι δρόμο, είναι ακόμη ένα θαύμα, που έρχεται να μας θυμίζει το μεγαλείο του Ιεράρχου Δημητριανού και ταυτόχρονα την αξία και την τιμή που προσφέρουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στα Ιερά Λείψανα του Αγίου μας, ο οποίος δια της χάριτος του Αγίου Πνεύματος αναδείχθηκε «Τῆς Κυθρέας τὸ κλέος Κυπρίων ἀγλάϊσμα»[5].
Ο Άγιος Δημητριανός έζησε στα χρόνια του βασιλιά Θεόφιλου (829 – 843 μ.Χ.). Γεννήθηκε στο χωριό Συκά της επαρχίας Κυθρέας (γύρω στο 834 μ.Χ.) από πατέρα ιερέα και μητέρα ευσεβή και φιλόθεο. Νυμφεύθηκε με κόρη ευγενή και χριστιανή, η οποία σύντομα απέθανε.
Ακολούθως, αποφάσισε την ολοκληρωτική αφοσίωση στο Θεό μέσω της οδού του Μοναχισμού. Εκάρη Μοναχός, αφιερώνοντας, με αγάπη και θείο πόθο, τα πάντα στην Εκκλησία και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον επίσκοπο Χύτρων Ευστάθιο, τον οποίο αργότερα διαδέχτηκε στον επισκοπικό θρόνο.
Πράος και θαρραλέα τολμηρός και αποφασιστικός, κυριολεκτικά ισχυρός πνευματικός ηγέτης, ο Επίσκοπος Δημητριανός ενέπνεε το Χριστεπώνυμο πλήρωμα με ασφάλεια, πέρα από σκοπιμότητες και λαϊκισμούς. Αυτή η ηγετική του φυσιογνωμία αναδεικνύεται έμπρακτα όταν είδε τους βαρβάρους, όπως αναφέρει το συναξάρι του, να αιχμαλωτίζουν το ποίμνιό του και να το μεταφέρουν στη Βαβυλώνα. Ο επίσκοπος Χύτρων ακολούθησε το λαό του στην εξορία και την αιχμαλωσία παρηγορώντας και στηρίζοντάς τους, και κατόπιν, με τις δεήσεις και τις αγρυπνίες του, ο Θεός ελευθέρωσε το λαό του κι όλοι μαζί, λαός και επίσκοπος, επέστρεψαν στην Κύπρο.
Ως πνευματικός ηγέτης που μεριμνούσε για τις πολύπλευρες ανάγκες του λαού του Θεού, παρακίνησε τους χριστιανούς να κτίσουν τη νέα Κυθρέα από τον Κεφαλόβρυσο μέχρι νότια στον κάμπο της Μεσαορίας. Και τούτο για προφύλαξη από τους πειρατές και άλλους εχθρούς που είχαν οπτική επαφή από την Αμμόχωστο με την αρχαία πολιτεία των Χύτρων.
Εκοιμήθη οσιακά σε βαθιά γεράματα, αφήνοντας ιερή παρακαταθήκη στους επίγονούς του, ως λαμπρός ποιμενάρχης της επισκοπής Χύτρων, η οποία γέννησε και άλλους αγίους Ιεράρχες, όπως τον Άγιο Πάππο (24 Οκτωβρίου), τον Άγιο Αθανάσιο (17 Μαΐου), τον Άγιο Φωτεινό (2 Αυγούστου) και τον Άγιο Σπυρίδωνα (19 Σεπτεμβρίου), οι οποίοι έλαβαν μέρος σε Οικουμενικές Συνόδους και υπέγραψαν τα Πρακτικά και τις Αποφάσεις τους.
«Χαίροις, Ἱεραρχῶν καλλονή· Πατέρων κλέος, καὶ Κυπρίων τὸ καύχημα· ὁ στῦλος τῆς Ἐκκλησίας· ὁ τῶν πιστῶν στηριγμός· τὸ τῆς Ἐκκλησίας ἀγαλλίαμα· πηγὴ ἀνεξάντλητος, θεῖα ῥεῖθρα προχέουσα τῶν ἰαμάτων, καὶ τὰ πάθη καθαίρουσα, καὶ παρέχουσα, εὐρωστίαν τοῖς κάμνουσι· ὅρμος ὁ γαληνότατος, λαμπτὴρ ὁ ἀκοίμητος, τῶν ἀσθενούντων ἡ ῥῶσις, τῶν θλιβομένων παράκλησις, τῶν πίστει τὴν θείαν καὶ φαιδράν σου ἐκτελούντων ἀεὶ πανήγυριν». (Ἀπόστιχα Στιχηρὸν προσόμοιον. Ἦχος πλ. α΄. Χαίροις ἀσκητικῶν).
Απόψε και κάθε φορά που προσκυνούμε το εικόνισμα του Αγίου, τα ιερά Λείψανα ή κάτι προσωπικό που συνδέεται με τον Άγιο, χρειάζεται μέτρο και διάκριση από όλους μας. Τότε καταλαβαίνουμε ακόμη μια φορά ότι πάνω από όλα ευρίσκεται η αξία του ανθρώπου και τα χαρίσματα που ο Θεός τον προίκισε. Τότε λαμβάνουμε την ευλογία, όταν είμαστε ταπεινοί και καταδεκτικοί μεταξύ μας και με το Θεάνθρωπο αναστημένο Ιησού, τη χαρά των Αγγέλων.
Απόψε, ας αφήσουμε την ψυχή μας να ανατρέξει στην πατρίδα του Αγίου Δημητριανού, ας αφήσουμε να μας ψηλαφήσει ο ειρηνικός αέρας του Πενταδακτύλου και της Χύτρων γης, ο οποίος άνεμος είναι κατάμεστος με τα ιερά ασκητήρια των ανθρώπων του Θεού 2.000 έτη. Ας αναλογιστούμε ο καθείς την αξία μας ως εικόνα του Θεού και ναός του Αγίου Πνεύματος, καθώς και την αξία των χαρισμάτων και των ταλάντων που έχουμε. Πλατύτερα καλούμαστε να δεηθούμε, επικαλούμενοι τις πρεσβείες της Παναγίας Οδηγήτριας της Χαρδακιωτίσσης, του Αγίου Δημητριανού και των άλλων αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας, οι οποίοι βίωσαν το μαρτύριο της συνειδήσεως, αλλά και των Αγίων Μαρτύρων γυναικών, Αγίας Χριστίνας και Αγίας Οσιοπαρθενόμαρτυρος Παρασκευής της αθλοφόρου, που βίωσαν και το μαρτύριο του αίματος, ως φωτεινά παραδείγματα για τον κάθε άνθρωπο, τους νέους της πατρίδας μας και τον κάθε πονεμένο και κατατρεγμένο σεμνό άνθρωπο. Να βαδίσουμε ενωμένοι και συνεργάσιμοι σε όλες της εκφάνσεις της καθημερινότητας, για να αξιωθούμε της ποθητής ελευθερίας, μέχρι την ευλογημένη ημέρα που έρχεται αισιόδοξα για τον καθένα μας.
Στο σημείο αυτό επιθυμώ ως ευχαριστήριο προσευχή να υψώσω ικετικά τα χέρια μου προς τον Κύριο και Θεό μας, επικαλούμενος τις πρεσβείες της Παναγίας Χαρδακιωτίσσης και του Αγίου Δημητριανού επισκόπου Κυθρέας, για όλους εκείνους που συνέβαλαν να έρθουν σήμερα τα Ιερά Λείψανα του Αγίου μας στην ενορία σας: τους Ιερείς, την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Αγίας Παρασκευής Λακατάμειας μαζί και όλους τους συνεργάτες τους που ετοίμασαν τόσο την υποδοχή απόψε όσο και την οργάνωση της φιλοξενίας των Ιερών Λειψάνων, τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές Παναγίας Χαρδακιωτίσσης και Παναγίας Παλλουριωτίσσης, που μαζί με τους Ιερείς έχουν την ευθύνη της φύλαξης, άχρι καιρού, των Ιερών Κειμηλίων της Κυθρέας (Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητριανού, Εικόνα Παναγίας Χαρδακιωτίσσης και αφιερωματική Αγία Ζώνη της εικόνας της Παναγίας).
Μνημονεύουμε το μακαριστό Παπα-Κωνσταντίνο, εφημέριο της Παναγίας Χαρδακιωτίσσης και το Μιχάλη Κυριάκου, πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Χαρδακιωτίσσης, οι οποίοι διέσωσαν το 1974 το Εικόνισμα της Παναγίας Χαρδακιωτίσσης Οδηγητρίας και τα Λείψανα του Αγίου Δημητριανού, καθώς και όλους του κληρικούς και λαϊκούς της Κυθρέας που κράτησαν την ιερή παρακαταθήκη των προγόνων μας πριν την καταστροφή και τον ξεριζωμό με το άνανδρο Πραξικόπημα κατά του Εθνάρχου Μακαρίου και την ακολουθήσασα αυτό Τουρκική Εισβολή του 1974.
Όλως ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Προκαθήμενό μας, το Μακαριώτατο και Αγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄, ο οποίος μάς ανέθεσε να σας μεταφέρουμε με τον π. Μιχαήλ Μαλλιάπη στην ενορία σας τα Ιερά Λείψανα και μαζί να σας μεταφέρω την πατρική αγάπη και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου μας.
«Τῆς Κυθρέας τὸ κλέος καὶ Κυπρίων ἀγλάϊσμα, Ἀρχιερέων ὑπῆρχες κανὼν καὶ ἑδραίωμα, Δημητριανέ, πατὴρ ἡμῶν, ταῖς εὐχαῖς σου ἡμᾶς στήριξον, εἰρήνην τῇ πολιτείᾳ σου δώρησαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος». (Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Δημητριανοῦ. Ἦχος α΄).
[1] Στιχηρὸν τῶν Ἑσπερίων. Ἀναστάσιμα τῆς Ὀκτωήχου. Ἦχος πλ. α΄.
[2] Αυτόθι. «Μέγα θαῦμα! ὁ τῶν ἀοράτων Κτίστης, διὰ φιλανθρωπίαν σαρκὶ παθών, ἀνέστη ὁ ἀθάνατος. Δεῦτε πατριαὶ τῶν ἐθνῶν, τοῦτον προσκυνήσωμεν· τῇ γὰρ αὐτοῦ εὐσπλαγχνίᾳ ἐκ πλάνης ῥυσθέντες, ἐν τρισὶν ὑποστάσεσιν, ἕνα Θεὸν ὑμνεῖν μεμαθήκαμεν».
[3] Αυτόθι. «Ἑσπερινὴν προσκύνησιν προσφέρομέν σοι τῷ ἀνεσπέρῳ Φωτί, τῷ ἐπὶ τέλει τῶν αἰώνων ὡς ἐν ἐσόπτρῳ διὰ σαρκός, λάμψαντι τῷ κόσμῳ, καὶ μέχρις ᾍδου κατελθόντι, καὶ τὸ ἐκεῖσε σκότος λύσαντι, καὶ τὸ φῶς τῆς Ἀναστάσεως τοῖς ἔθνεσι δείξαντι, φωτοδότα Κύριε δόξα σοι».
[4] Στιχηρὸν τῶν Αἴνων. Ἀναστάσιμα τῆς Ὀκτωήχου, Ἦχος πλ. α΄.«Κύριε, ἐσφραγισμένου τοῦ τάφου ὑπὸ τῶν παρανόμων, προῆλθες ἐκ τοῦ μνήματος, καθὼς ἐτέχθης ἐκ τῆς Θεοτόκου, οὐκ ἔγνωσαν πῶς ἐσαρκώθης, οἱ ἀσώματοί σου Ἄγγελοι, οὐκ ᾔσθοντο πότε ἀνέστης, οἱ φυλάσσοντές σε στρατιῶται· ἀμφότερα γὰρ ἐσφράγισται τοῖς ἐρευνῶσι, πεφανέρωται δὲ τὰ θαύματα, τοῖς προσκυνοῦσιν, ἐν πίστει τὸ μυστήριον· ὃ ἀνυμνοῦσιν, ἀπόδος ἡμῖν ἀγαλλίασιν, καὶ τὸ μέγα ἔλεος».
[5] «Τῆς Κυθρέας τὸ κλέος καὶ Κυπρίων ἀγλάϊσμα, Ἀρχιερέων ὑπῆρχες κανὼν καὶ ἑδραίωμα, Δημητριανέ, πατὴρ ἡμῶν, ταῖς εὐχαῖς σου ἡμᾶς στήριξον, εἰρήνην τῇ πολιτείᾳ σου δώρησαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος» (Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Δημητριανοῦ. Ἦχος α΄).
**********************
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΥΠΡΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 2022
(23-27 Ιουλίου 2022)
Μέ τήν ἔκθυμη εὐλογία τῆς Α.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ὑποδεχόμαστε στην ἐνορία Ἁγίας Παρασκευῆς Λακατάμιας τὰ ἱερά λείψανα τοῦ Ἁγίου Δημητριανοῦ Ἐπισκόπου Χύτρων τοῦ Θαυματουργοῦ, τά ὁποῖα διασώθηκαν κατά τήν τουρκική εἰσβολή ἀπό τήν κατεχόμενη κωμόπολη τῆς Κυθρέας.
Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022.
18.15 Ὑποδοχή ἱερῶν λειψάνων Ἁγίου Δημητριανοῦ, Ἐπισκόπου Χύτρων, ἀπό τόν Ἐπίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.
18.30 Ἑσπερινός Ἁγίας Χριστίνης, χοροστατοῦντος τοῦ Ἐπισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.
Κυριακή, 24 Ἰουλίου 2022.
06.30 Ὄρθρος και Θεία Λειτουργία.
18.30 Ἑσπερινός Κοιμήσεως Ἁγίας Ἄννης καί Παρακλητικός Κανών Ἁγίου Δημητριανοῦ Ἐπισκόπου Χύτρων.
Δευτέρα, 25 Ἰουλίου 2022.
06.30 Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία, στο Παρεκκλήσιο τῶν Ἁγίων Θεοπατόρων
Ἰωακείμ καί Ἄννης, ἐντός τοῦ Ναοῦ Ἁγίας Παρασκευῆς.
18.30 Μέγας Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός Ἁγίας Ὁσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευῆς, χοροστατοῦντος τῆς Α.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.
Τρίτη, 26 Ἰουλίου 2022.
06.30 Ὄρθρος καί Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία, προϊσταμένου τοῦ Ἐπισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.
18.00 Ἐσπερινός Ἁγίου Παντελεήμονος καί Παρακλητικός Κανών Ἁγίας Παρασκευῆς.
20.00-21.15
«Στή Σμύρνη μές τήν Αρμενιά».
Μουσική ἐκδήλωση συνόλου σαντουριῶν, ἀφιερωμένη στά 100 χρόνια ἀπό τήν Μικρασιατική Καταστροφή, στό προαύλιο τοῦ ναοῦ Αγίας Παρασκευῆς.
Τετάρτη, 27 Ἰουλίου 2022.
06.30 Ὄρθρος καί Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία, προϊσταμένου τοῦ Ἐπισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.
Ἀναχώρηση ἱερῶν Λειψάνων Ἁγίου Δημητριανοῦ.
Ὁ ναός θά παραμένει ἀνοικτός ἀπό τίς 06.30 μέχρι τις 21.30.
*Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εκκλησιαστικό επίτροπο κ. Μίκη Χριστοφορίδη, τηλ: 99442344
Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής Λακατάμιας